سال 2013 هر چند از نظر آماری سالی موفق برای صنعت چاپ فرانسه نبود، اما همچنان مهمترین نویسندگان این کشور دست به انتشار آثار جدید زدند و در این میان بازار رقابت ادبی هم گرم بود.
انتشار کتاب جدید گیوم موسو
نویسنده پرفروش فرانسوی که کار نوشتن کتب جدیدش را در کمال مخفیکاری پیش برده بود، ناگهان خبر از انتشار کتاب جدیدش داد. این کتاب با عنوان «فردا» درباره به مبارزه طلبیدن زمان است. این نویسنده 38 ساله از سال 2004 تاکنون تقریبا هر سال یک کتاب منتشر کرده که همگی به فهرست پرفروشهای فرانسه راه یافتهاند. پس از انتشار رمان «بدون تو چه بودهام؟» در سال 2010 که نامزدي در چند جايزه معتبر ادبي فرانسه را برای این نویسنده به همراه داشت، موسو «دختر كاغذي» را منتشر کرده بود و پس از آن «فریاد یک فرشته» به بازار آمد. آثار او به 34 زبان ترجمه شدهاند و در کشورهای دیگر نیز مخاطبان خود را دارند و تاکنون 11 میلیون نسخه از آثار وی در سراسر جهان به فروش رسیدهاست.
انتشار کتاب جدید مارک لوی
مارک لوی نویسنده مطرح فرانسوی چهاردهمین کتابش را منتشر کرد. این نویسنده پرفروش در کتاب جدیدش که با عنوان «حسی فراتر از ترس» منتشر شده، ترکیبی از رمانس و تریلر را در هم آمیخت. ماجراجویی، جاسوسی و روابط انسانی از موضوعهایی بودند که در کتاب جدید لوی در مرکز توجه قرار گرفتند. این نویسنده پرفروش ساکن نیویورک است و بیش از 27 میلیون نسخه از آثارش از زمان انتشار نخستین کتابش در سال 2000 تا کنون در سراسر جهان به فروش رسیدهاست. او به نوشتن داستانهای آسانخوان و گیرا مشهور است.
انتشار کتاب جدید اریک امانوئل اشمیت
اریک امانوئل اشمیت نویسنده رمان و نمایشنامه نویس فرانسوی، کتاب جدیدش را در 700 صفحه منتشر کرد. این نویسنده 53 ساله که نمایشنامه هایش در بیش از پنجاه کشور جهان به صحنه رفته اند، از سال 2002 ساکن بلژیک شده و در سال 2008 به شهروندی این کشور درآمده است. نام رمان جدید این نویسنده پرطرفدار «طوطی هایی از آرسو» و موضوع آن احساسات و آمیختگی حس عشق و ترس است. این کتاب از تندباد زندگی حرف می زند و به هجوم عشق خوشامد می گوید. او با طرح هزاران نوع عشق که با مسایلی چون رنجها و تراژدی ها تکمیل می شود، اوهامی زیبا خلق می کند.«طوطی هایی از آرسو» از سوی انتشارات آلبین میشل در 730 صفحه و به قیمت 24.90 یورو منتشر شده است.
کاهش آمار انتشار کتاب های جدید
555 عنوان رمان جدید، آماری بود که برای انتشار کتاب در فصل پاییز ارایه شد. این تعداد که خیلی کم تر از شمار رمانهای منتشر شده سال پیش است، در فاصله نیمه اوت تا آخر اکتبر(اواخر مرداد تا اواسط آبان) وارد بازار کتاب فرانسه شدند. بیشترین آمار کتاب منتشر شده در یک فصل ادبی فرانسه متعلق به سال 2007 با انتشار 727 رمان بود. از میان رمانهای امسال 356 رمان فرانسوی و 198 رمان ترجمه شده بودند.
موفقیت عرصه تولید و فروش کتاب کمیک
تولید کتاب مصور به عنوان یکی ازمحبوب ترین شاخههای هنری صنعت کتاب، هر چند در سال گذشته با اندک کاهشی در فرانسه روبه رو شد، اما همچنان موفقیت آمیز کار خود را پی گرفت. تولید کتاب مصور(کمیکاستریپ) هر چند برای نخستین بار در هفده سال اخیر رو به کاهش گذاشت، اما خلق کتاب مصور که به عنوان نهمین هنر در فرانسه شناخته میشود، به عنوان شاخهای از صنعت کتاب، همچنان با تلاش منتقدان جایگاه مهمی را در اختیار دارد. در این حوزه، 5159 عنوان کتاب در سال 2013 منتشر شد که شامل 3882 کتاب تازه بود. این آمار در مقایسه با سال 2012 کاهشی معادل 7.3 درصد را تجربه کرد. در این زمینه بازار اصلی کتاب کمیک در اختیار سی و پنجمین کتاب از مجموعه داستانهای مصور «آستریکس و اوبلیکس» بود.
بازار کتاب دیجیتال فرانسه امیدوار به آینده
اعلام آمار فروش کتابهای الکترونیک در فرانسه نسان داد بیش از سه درصد کتابهای منتشر شده سال پیش در فرانسه کتاب الکترونیک بودند. ناشران دیجیتال اعلام کردند مطمئن هستند که ذائقه کتابخوانان را به سوی خود جلب خواهند کرد. این در حالی است که بازار کتاب الکترونیک در آمریکا تا 20 درصد از بازار کتاب را در اختیار دارد.
عضویت نخستین چهره ادبی انگلیس در آکادمی فرانسه
مایکل ادواردز، استاد کالج فرانسه و مترجم و نویسنده چندین کتاب به زبان انگلیسی و فرانسوی، به جای ژان دوتارد، در آکادمی فرانسه نشست. این نویسنده و شاعر بریتانیایی که تا سال 2002استاد ادبیات تطبیقی دانشگاه وارویک بود، به عنوان نخستین انگلیسی به عضویت فرهنگستان فرانسه درآمد. او با کسب 16 رای در سومین دور رای گیری، موفق شد نامزدهای دیگر این پست چون ژان نوئل يینی، وزیر پیشین و رییس قبلی رادیو فرانسه را پشت سر بگذارد. ادواردز برای سومین سال نامزد این پست میشد. این ادیب 69 ساله انگلیسی از این پس به عنوان یکی از 40 عضو فرهنگستان زبان فرانسه، به حفاظت از زبان فرانسوی می پردازد. او که متخصص آثار شکسپیر است سال 1938 نزدیک لندن متولد شده و از سال 2000 استادیار زبان انگلیسی بوده است. در تاریخ نزدیک به 400 ساله فرهنگستان زبان فرانسه تاکنون حتی یک فرد متولد بریتانیا که زبان نخست او انگلیسی باشد به عضویت این فرهنگستان درنیامده بود.
خالق کتاب های مصور مدال لژیون دونور را رد کرد
ژاک تاردی از شناخته شدهترین طراحان کتاب مصور فرانسه، بلند مرتبهترین جایزه کشور را نپذیرفت. وی گفت به دلیل این که نمیخواهد زیر بار هیچ نوع تاثیر سیاسی قرار بگیرد، این جایزه را رد میکند. تادری 66 ساله که بیش از همه برای آثاری با موضوع جنگ و خلق مجموعه فانتزی «آدل بلانش» تجلیل شده، با صدور بیانیهای گفت بیش از هر چیز به افکار و خلاقیتش بها میدهد و نمیخواهد هیچ چیز دریافت کند؛ نه از سوی هیچ دولتی و نه از سوی هیچ نهاد سیاسی.
اهدای جایزه فرانسه به نویسنده یونانی
پتروس مارکاریس، نویسنده مطرح رمان های کارآگاهی جایزه فستیوال کوآ دو پولار فرانسه را برد. این فستیوال که بزرگترین جشن برای گرامیداشت آثار جنایی در غرب اروپاست، از پی.دی جیمز، نویسنده 92 ساله بریتانیایی و خالق آثار متعدد جنایی هم تجلیل کرد. مارکاریس که میان کتاب دوستان اروپای غربی کاملا شناخته شده است، از اعضای اتحادیه نویسندگان داستان های جنایی است.
برپایی سی و سومین نمایشگاه کتاب پاریس
سی و سومین نمایشگاه کتاب پاریس از 22 تا 25 مارس (دوم تا پنجم فروردین) در این شهر برگزار شد. این نمایشگاه که به عنوان یکی از مهم ترین نمایشگاه های کتاب اروپا شناخته می شود، با حضور هزار و 200 ناشر از 45 کشور جهان برپا شد.
اهدای نشان فرهنگ و ادبیات کشور فرانسه به مدیر نمایشگاه لایپزیک
سفیر فرانسه در آلمان 16 آوریل نشان فرهنگ و ادبیات را به اولیور سیله، مدیر نمایشگاه کتاب لایپزیک اهدا کرد.
اهدای جایزه ادبی فرانسه به نویسنده ترک
ندیم گورسل، نویسنده ترکیه به عنوان برنده جایزه فرانسوی «مدیترانه» انتخاب شد. او برای کتاب «شیطان، فرشته و کمونیست» این جایزه را دریافت کرد. کتاب گورسل یک سال جلوتر در فرانسه با عنون «فرشته قرمز» منتشر شده بود. این جایزه معتبر سالانه، از سال 1984 به اثر نویسنده ای از منطقه مدیترانه تعلق می گیرد. گورسل که سال هاست در پاریس زندگی می کند، سومین نویسنده ترکیه است که پس از پاموک و یاشار کمال این جایزه را دریافت کرد.
انتخاب شاعر فرانسوي به عنوان برنده جايزه نمایشگاه گوادالاخارا
ايو بونفوا، شاعر فرانسوي ، به عنوان برنده بيست و سومين جايزه نمايشگاه كتاب گوادالاخارای مکزیک انتخاب شد. این شاعر، مترجم، داستان نويس و منتقد 90 ساله فرانسوي نخستین نويسنده از كشور فرانسه و چهارمين نويسنده غيراسپانيايي زبان است كه این جايزه را که با عنوان «جايزه ادبيات زبانهاي رومي تبار(لاتين)» شناخته میشود، از آن خود کرد.
معرفی برنده جایزه فناک
کتاب ژولی بونی از میان 550 عنوان کتاب، به عنوان برنده دوازدهمین دوره جایزه فناک فرانسه معرفی شد. این نویسنده فرانسوی با رمان تحسین شده «اتاق خواب شماره دو» نام خود را پس از پاتریک دوویل که سال پیش برنده این جایزه شده بود، به عنوان برنده دوازدهمین دوره این جایزه ثبت کرد. او در رمانش هم داستان زنی را بیان کرده که بین دو تخصصی که دارد احساس می کند همه چیز با هم مخالف هستند. هيات داوران این جايزه، متشكل از 800 نفر است که از 400 عضو وابسته و 400 كتابفروش از سراسر فرانسه تشکیل شده است.
انتخاب برندگان جایزه بزرگ ادبیات پلیسی فرانسه
جایزه بزرگ ادبیات پلیسی فرانسه در شصت و پنجمین دوره خود، در دو بخش داخلی و خارجی دو برنده برگزید و ساندرین کولت برای کتاب «گره فولادی» از انتشارات ورتیگو در بخش بهترین رمان پلیسی فرانسوی زبان و جیمز سلیس برای کتابی با عنوان «قاتل دارد می میرد» از انتشارات نواگزیت را در بخش بهترین رمان پلیسی خارجی به عنوان برندگان خود انتخاب کرد.
حمایت فرانسه از کتابفروشان مستقل
اوایل اکتبر پارلمان فرانسه با تجدید نظر در قانون مصوب 1981 که مبنای آن، نگه داشتن قیمت ثابت برای فروش کتابها بود، در طرح فروشندگان برای دادن تخفیف های مختلف از جمله در مخارج ارسال پستی کتاب ها تغییراتی ایجاد کرد و در نهایت تصویب کرد خرده فروشان نمی توانند پنج درصد تخفیف فعلی را بر کتاب های چاپ جدید ارایه کنند و نمی توانند هزینه بسته بندی و پست را نادیده بگیرند. این طرح برای مقابله با دو موسسه بزرگ آنلاین آمازون و فناک که این دو تخفیف را به مشتریانشان می دادند تصویب شد و از اواخر سال به اجرا درآمد.
معرفی برنده جایزه بزرگ رمان آکادمی فرانسه
کریستوف اونو-دی-بیو به عنوان برنده جایزه بزرگ رمان آکادمی فرانسه در سال 2013 معرفی شد. این نویسنده از میان فهرست نهایی که متشکل از نام سه نویسنده بود، برای رمان «شیرجه» به عنوان برنده انتخاب شد. کریستوف اونو-دی-بیو 38 ساله در سال 2007 نیز برای رمان «برما» موفق به کسب جایزه انترایه شده بود. «شیرجه» که پنجمین رمان این نویسنده است درباره زندگی در پاریس نوشته شدهاست. اونو-دی-بیو برای این موفقیت یک چک 7500 یورویی دریافت کرد.
معرفی برنده گنکور
گنکور به عنوان مهمترین جایزه ادبی فرانسه به پی یر لوماتره رسید. وی برای نوشتن رمانی درباره جنگ نخست جهانی به عنوان برنده جایزه سالانه گنکور انتخاب شد. رمان «خداحافظ بالایی ها» که درباره جنگ نخست جهانی نوشته شده داستان دو نفر به نام آلبرت و ادوارد است که در جنگ نخست جهانی حضور داشتند و به عنوان نسل پس از جنگ در فرانسه شناخته می شوند. نویسنده این کتاب گفت اهدای این جایزه به رمان وی نشان داد سبکی که از نوشته های جنایی به دست می آید، میتواند جذاب باشد.
تجدید چاپ 250 هزار نسخهای رمان برنده جایزه گنکور
این رمان یک هفته پس از انتخابش به عنوان برنده جایزه گنکور فروشی استثنایی را تجربه کرد و از فروش 30 هزار نسخهای که پس از راه یافتن به فهرست گنکور به 100 هزار نسخه رسیده بود، پس از دریافت این جایزه در شمارگان 250 هزار نسخه تجدید چاپ شد. این در حالی است که چک اهدایی به برنده جایزه گنکور تنها 10 یورو است و بنا بر سنت این جایزه، نویسنده، برنده جایزه خود را با فروش کتاب خود دریافت می کند!
انتخاب برنده جایزه رنودو
داوران جایزه رنودو پس از اعلام نام برنده جایزه گنکور، از یان مویی به عنوان برنده خود نام بردند. جایزه رنودو چهارم نوامبر به رمان «تولد» نوشته یان مویی از انتشارات گراسه تعلق گرفت. «تولد» کتابی به وزن یک کیلو و سیصد گرم شامل 1152 صفحه و نیز شامل یک خلاصه 150 صفحهای است که اوایل تابستان زیر چاپ رفت. این رمان تنها اثر ادبی فصل بود که همزمان به فهرست جوایز گنکور، رنودو ، مدیسی و دسامبر راه یافت و فصل مشترک این جوایز را تشکیل داد. نویسنده، در این رمان تصویری را از سال های اولیه زندگیاش بازمیآفریند. گابریل ماتسنف نیز به عنوان برنده بخش غیرداستانی برای کتابی با عنوان «سرافین آخرش است» انتخاب شد.
اهدای فمینا به نویسنده کامرونی
جایزه فمینا به عنوان یکی از مهمترین جوایز ادبی فرانسه، به لئونورا میانو تعلق گرفت. او برای نوشتن رمان «فصل تاریکی» موفق به کسب این جایزه شد. این رمان درباره تجربه از دست دادن عشق در صحرای آفریقا در دوره بردگی است. جایزه فمینا هر سال در سه بخش اهدا می شود که شامل بهترین رمان فرانسوی، بهترین رمان خارجی و بهترین مقاله است.
ریچارد فورد، نویسنده آمریکایی نیز با رمان «کانادا» به عنوان برنده بخش ادبیات خارجی جایزه فمینا انتخاب شد. کتاب او درباره پسری است که والدینش سارق بانک هستند. ریچارد فورد با کسب شش رای در برابر یک رای در دور اول رای گیری این جایزه را از آن خود کرد. جایزه بخش بهترین مقاله نیز به ژان-پل و رافائل انتوون برای مقالهای با عنوان «فرهنگ لغات عاشقانه پروست» تعلق گرفت.
معرفی برنده جایزه ادبی دسامبر فرانسه
جایزه ادبی دسامبر فرانسه هم مائل رنوار را به عنوان برنده خود انتخاب کرد. او برای «اصلاحات اپرای پکن» از انتشارات ریواگه به عنوان برنده این جایزه انتخاب شد و جایزه 30 هزار یورویی این رقابت را دریافت کرد. این کتاب در چین دوره مائو رخ می دهد و زمانی را تصویر میکند که هنر باید پرولتاریایی می شد. در این دوره یک معلم ادبیات، که بیشتر طرفدار سرمایه دارها است وظیفه بازنویسی اپرای قدیمی چینی را برعهده می گیرد تا این اپرا را از واژه های امپراتور و وابستگانش پاک کند و کلمات دیگری چون کارگران و کشاورزان را جایگزین آنها کند. مائل رنوار متولد 1979 و استاد فلسفه است.
ماری داریوسک برنده جایزه مدیسی
جایزه مدیسی هم ماری داریوسک را به عنوان برنده خود معرفی کرد. این جایزه ادبی که در دو بخش رمان فرانسوی و رمان خارجی اهدا می شود، ماری داریوسک را برای رمان «عاشق مردان شدن سخت است» شایسته دریافت این جایزه در بخش رمان فرانسوی دانست. رمان داریوسک نویسنده مشهور فرانسوی که از سوی انتشارات پول به بازار آمده بود درباره درباره دوستی سولانژ زنی سفید پوست و کوهوسو مردی سیاه پوست است که با رابطه شان پلی بین هالیوود و جنگل های کامرون می زنند.
در بخش رمان خارجی نیز جایزه مدیسی به نویسنده و روزنامه نگار هلندی یعنی تونی هجمانس رسید. او برای نوشتن نخستین رمانش با عنوان «در دریا» این جایزه را از آن خود کرد. این رمان اثری جنایی با تمرکز بر مسایل روانشناسانه است که خواننده را با خود در یک قایق به دریایی در دل توفان می برد. جایزه مدیسی جایزه بخش مقاله خود را نیز به سوتلانا آلکسیویچ برای «پایان مرد سرخ یا زمان رفع توهم» داد.
نویسنده بریتانیایی برنده بهترین رمان خارجی
آلن هالینگهارست نویسنده بریتانیایی به عنوان برنده جایزه کتاب خارجی فرانسه انتخاب شد. او جایزه بهترین کتاب خارجی ناشران فرانسه را برای پنجمین رمانش با عنوان «بچه بیگانه» دریافت کرد. «بچه بیگانه» رمانی 700 صفحهای ست و خالقش چهار سال را صرف نوشتن آن کرد. این نویسنده زندگی سه نسل از یک خانواده را از سال 1913 تا 2008 در کتابش پی گرفته است. در این کتاب، موضوعهای مختلف جامعه بریتانیا از روابط طبقاتی تا موضوعهای بازگشت پذیر اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتهاند.
درگذشت استفان هسل نویسنده پرفروش
استفان هسل، نویسنده سالخورده فرانسوی که در اواخر زندگیاش یکی از پرفروش ترین کتاب ها را نوشت، در 95 سالگی درگذشت. او که با جزوه ای به نام «زمانی برای خشم» الهام بخش اشغال وال استریت و دیگر جنبش های اجتماعی اعتراضی شده بود در فرانسه بدرود حیات گفت. هسل این کتاب را دو سال پیش و زمانی که 93 ساله بود منتشر کرد و نام خود را به عنوان سالخورده ترین نویسنده یک کتاب پرفروش در تاریخ ثبت کرد. این جزوه با فروش 5/4 میلیون نسخه ای در سراسر جهان شناخته شد. استفان هسل از اعضای مقاومت فرانسه در جنگ جهانی دوم، زندانی در دو اردوگاه زندانیان که توانسته بود از اعدام فرار کند، در سال 1948 در نوشته شدن اعلامیه جهانی حقوق بشر نقش داشت و بعدها به عنوان یک دیپلمات به کار پرداخته بود.
«زمانی برای خشم» که به زبان فرانسوی نوشته و به زبان های مختلف ترجمه شد، موضوع سخنرانی هسل در یادبود جنبش مقاومت علیه تسخیر فرانسه توسط نازی ها در سال 2008 بیان شده بود. این جزوه در اکتبر 2010 در فرانسه منتشر شد و در 10 هفته نخست انتشارش نزدیک به یک میلیون نسخه فروش کرد.
درگذشت لورکاشناس فرانسوی
کلود کوفون نویسنده و استاد دانشگاه فرانسوی و بزرگترین محقق آثار و زندگی فدریکو گارسیا لورکا بدرود حیات گفت. کلود کوفون که سال 1926 در کان فرانسه متولد شده بود، تحصیلاتش را در رشته زبان اسپانیایی به پایان رساند و به عنوان استاد دانشگاه به تدریس ادبیات اسپانیایی و ایبروآمریکایی در دانشگاه سوربن فرانسه مشغول شد. وی از همان اوان جوانی و از سال 1945 شروع به ترجمه شعر کرد و مقالات زیادی را در مورد آثار فدریکو گارسیا لورکا و میگل هرناندز نوشت و همزمان به ترجمه آثار بزرگانی چون پابلو نرودا، مارکز و یوسا به زبان فرانسه پرداخت. کوفون در مقام شاعر 8 کتاب منتشر کرده بود و نشان افتخاری لژیون دونور فرانسه را از آن خود کرده بود.
نظر شما