جمعه ۲۷ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۰
«گزارش سِر مورتیمر دوراند» به انگلیس در تهران خوانده شد

«گزارش سِر مورتیمر دوراند (اسنادی درباره وضعیت ایران در دهه پایانی قرن نوزدهم)» با ترجمه احمد سیف منتشر شد. این کتاب مجموعه‌ای از گزارش‌های مامور انگلیس در ایران برای به‌دست آوردن اطلاعات از وضعیت ایران به منظور تصویب سیاست‌های جدید انگلیس است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «گزارش سِر مورتیمر دوراند (اسنادی درباره وضعیت ایران در دهه پایانی قرن نوزدهم)» با ترجمه احمد سیف دربردارنده 10 گزارش از ماموریت «سر مورتیمر دوراند» در ایران (1894 تا 1900) است که به خواست نخست وزیر وقت انگلیس «لرد رُزبری» به انجام رسیده است. 

 «گزارش سر مورتیمر دوراند درباره وضعیت ایران»، «نامه سرهنگ پیکو به سر مورتیمر دوراند»، «یادداشت نواب حسنعلی‌خان درباره اجداد، زندگینامه و شخصیت علی‌اصغرخان، صدراعظم»، «دفاتر نمایندگی تازه در آسیای میانه و قفقاز»، «گزارش سرهنگ پیکو درباره سیاست‌های گذشته و حالِ ایران»، «کنسولگری در شمال ایران: تبریز»، «کنسولگری در شمال ایران: رشت»، «نامه نواب حسنعلی‌خان»، «گزارش لرد کرزن درباره موقیعت ایران» و «گزارش درباره کمک مالی به ایران» فهرست مطالب تدوین شده کتاب را تشکیل می‌دهند.

در بخشی از گزارش سر مورتیمر درباره وضعیت ایران نوشته شده است: «به گمانم باید دست از اصلاحات عمومی و کلی بکشیم و ایران را کشوری قانونمند و در حال توسعه بسازیم. بعضی اصلاحات اداری را می‌شود به‌تدریج اجرا کرد ولی کار ساده‌ای نیست؛ حتی اگر روس‌ها با ما مخالفت نکنند. البته هر اصلاحاتی به ضرر قدرتمندان و منافع آن‌ها خواهد بود و در ایران کسی نیست که حقیقتا وطن‌پرست و خواهان بهبود اوضاع باشد.»

نفوذ روسیه در دربار ایران دوره ناصری بسیار گسترش یافته بود و از سوی دیگر توجه دولت بریتانیا به حوادث دیگری مانند درگیری دولت «بوئر» (1899) معطوف بود. این دو عامل بر فعالیت «دوراند» به‌عنوان وزیر مختار انگلیس در تهران تاثیر بسیار داشت و در نامه‌نگاری رسمی با لرد کرزن راه‌هایی برای وضع سیاست‌های انگلیس در ایران مطرح کرد.

در معرفی پشت جلد کتاب آورده شده است: «1) رسیدن به توافق با روسیه تزاری بر سر حفظ منافع انگلیس، 2) هشدار به روسیه که پیشروی تند در شمال ایران با واکنش شدید انگلیس در جنوب روبه‌رو خواهد شد و هر گونه فعالیت روس‌ها در مناطق جنوب از جمله دایر کردن کنسولگری را ناممکن خواهد ساخت و 3) ادامه سیاست سنتی نسبت به ایران و نظام سلطنتی‌اش در چارچوب ایجاد تغییرات روزافزون و بهبود بخشیدن به مدیریت و اداره کشور، سه راه حل «دوراند» برای حل مساله ایران بود که با ترور ناصرالدین‌شاه مذاکرات دوراند با دولت انگلیس درباره استقراض به ایران شکست خورد. پایان ماموریت و بازگشتش به انگلیس در آوریل 1900 مصادف با به تصویب رسیدن استقراض از سوی دولت روسیه همراه شد.»

چاپ نخست «گزارش سِر مورتیمر دوراند (اسنادی درباره وضعیت ایران در دهه پایانی قرن نوزدهم)» با ترجمه احمد سیف در 133 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای هشت‌هزار و 400 تومان از سوی نشر نی راهی بازار کتاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها