دوشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۲ - ۲۳:۰۰
حاتمی: تعامل با مناطق فارسی‌زبان، رویکرد جدید انجمن است

محمدرضا حاتمی، مدیرمسوول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، در نشستی که در جریان بازدید اعضای انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، از بخش‌های مختلف خبرگزاری کتاب ایران، برگزار شد، فراهم کردن زمینه‌ ایجاد تعامل با برخی مناطق به‌ویژه مناطق فارسی‌زبان را، از جمله رویکردهای جدید این انجمن برشمرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر محمدرضا حاتمی، رییس انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، مهندس مسعود پایدار، از اعضای هیات مدیره انجمن، روبن شاهوردیان، عضو کارگروه رفاه انجمن و مدیر انتشارات علم و حرکت، عباس غم‌گسار، عضو کارگروه رفاه انجمن و مدیر انتشارات ترمه، فی‌جانی، مدیر اجرایی انجمن، سیدمجتبی طالقانی، مدیر انتشارات سیمای دانش و حسن قربانی، عضو انجمن و مدیر انتشارات آیلار، بعدازظهر امروز (23 دیماه) از بخش‌های مختلف خبرگزاری کتاب ایران بازدید کردند.

اعضای انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، پس از بازدید از «ایبنا» در نشستی صمیمی، در پاسخ به سوالات خبرنگار بخش دانش و فناوری این خبرگزاری، ضمن ارایه پیشینه‌ای از این انجمن، چشم‌انداز‌ این مرکز فرهنگی را تشریح کردند.

لطفا درباره علت و شیوه راه‌اندازی انجمن فرهنگی کتاب دانشگاهی توضیح دهید؟
مسعود پایدار، عضو انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، در پاسخ به این سوال گفت: این انجمن به‌صورت رسمی از سال 1383 با مشارکت جمعی از ناشران کتاب دانشگاهی تاسیس شد. افرادی که این انجمن را تشکیل دادند، هدفشان فراهم کردن زمینه‌ای برای همفکری میان ناشران کتاب دانشگاهی، اظهارنظر درباره مسایل مربوط به مقوله کتاب و ایجاد فضای گفتمان در حوزه نشر بود. اعضای این انجمن تصمیم داشتند با راه‌اندازی آن، نتیجه جلسات خود را به گوش مسوولان کشور و به‌ویژه مسوولان فرهنگی کشور برسانند.

وی ادامه داد: ارتقای سطح کمی و کیفی کتاب‌های دانشگاهی، برپایی جلسات و همایش‌های آموزشی، مهارت‌افزایی و دانش‌افزایی با هدف ارتقای سطح آگاهی مدیران و کارکنان مراکز انتشاراتی و تجمیع ناشران کتاب دانشگاهی با هدف کاهش هزینه‌های جاری، از دیگر اهداف راه‌اندازی انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی است.

عضو انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، افزود: این انجمن در سال‌های گذشته، مجری بخش دانشگاهی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بوده است. در عین حال، چهار دوره نمایشگاه سالانه دانشگاهی را نیز با مشارکت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار کرده است.

پایدار عنوان کرد: به دلیل گستردگی فعالیت‌های انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی و توقعات ایجاد شده در طول سال‌های اخیر، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر امکان تامین و حمایت این انجمن را ندارد، بنابراین اعضای انجمن به این نتیجه رسیده‌اند که باید روی توانمندی‌های خودشان حساب کنند و به توسعه درونی در صنعت نشر بپردازند. به همین دلیل، انجمن در طول سال‌های اخیر، چهار کمیسیون تخصصی را با عناوین «آموزش و توسعه»، «رفاه»، «نمایشگاه‌ها» و «امور حقوقی» راه‌اندازی کرده است.

لطفا توضیح دهید بودجه فعالیت‌های انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، چگونه تامین می‌شود؟

پایدار در پاسخ به این سوال اظهار کرد: مطابق با اساسنامه انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، تامین بودجه این انجمن ناظر بر دریافت ورودی هر عضو و حق عضویت سالانه‌ای است که آن عضو می‌پردازد. البته انجمن، پذیرای هرگونه کمک از سوی نهادها و ارگان‌های مختلف کشور است. همچنین این انجمن از درآمدهای ناشی از برگزاری نمایشگاه‌های کتاب تخصصی نیز برای پیشبرد اهداف خود بهره‌مند می‌شود.

محمدرضا حاتمی، مدیرمسوول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، نیز در این‌باره توضیح داد: انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، یک موسسه مردم‌نهاد و غیردولتی است. اعضای این انجمن که همه آن‌ها ناشر نیز هستند، در طول فعالیت خود، هیچ‌گونه حقوق و حق‌الزحمه‌ای را از انجمن دریافت نمی‌کنند.

وی با اشاره به اهداف انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، گفت: جلوه دادن و نمایان کردن کتاب‌های دانشگاهی در میان سایر کتاب‌های منتشر شده در کشور و نهادینه کردن این موضوع که باید کتاب‌های دانشگاهی و علمی محور تمام فعالیت‌های حوزه کتاب در داخل کشور باشد، از جمله اهدافی است که این انجمن دنبال می‌کند.

حاتمی افزود: از دیگر اهداف انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، می‌توان به صیانت از حقوق ناشران کتاب دانشگاهی، تنظیم روابط میان مولف با ناشر، ناشر با دولت و ناشر با سایر نهادهای موجود اشاره کرد.

وی با بیان این‌که خوشبختانه کتاب‌های دانشگاهی در نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب تهران بعد از کتاب‌های عمومی، بزرگ‌ترین مکان را به دلیل تعدد آثار، به خود اختصاص داده‌اند، توضیح داد: تنها با برخورد علمی به مسایل می‌توانیم نگاه مردم را از سنتی و سطحی به یک نگاه عمیق سوق دهیم. این برخورد علمی با مسایل نیز در گرو تولید کتاب‌های علمی کشور است.

مدیر‌مسوول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، با بیان این‌که انجمن حدود 120 عضو دارد که همه آن‌ها ناشر کتاب دانشگاهی در حوزه‌های مختلف هستند، گفت: این انجمن در طول فعالیت خود، توانسته کمک‌هایی را البته نه‌به صورت مستمر دریافت کند. در این میان برای دریافت کمک‌های بیشتر، تقاضاهایی را به ارگان‌های مختلف مانند شهرداری تهران، شورای شهر تهران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کرده‌ایم.

حاتمی با اشاره به فعالیت و رویکرد جدید انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، بیان کرد: انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، می‌کوشد در بخشی از مناطق به‌ویژه مناطق فارسی‌زبان مانند افغانستان، زمینه‌ ایجاد تعامل با اتحادیه‌های نشر آن‌‌ها را فراهم و در این راستا علاوه بر ارایه خدمات نشر، به برگزاری نمایشگاه‌های کتاب در آن مناطق نیز اقدام کند. خوشبختانه هر روز شاهد افزایش تعداد متقاضی در این حوزه‌ها، برای عضویت در این انجمن هستیم.

لطفا توضیح دهید که انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی تاکنون متولی برگزاری چند نمایشگاه کتاب بوده و برنامه این انجمن برای شرکت در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چیست؟
مجتبی طالقانی، مدیرمسوول انتشارات سیمای دانش و عضو انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، در پاسخ به این سوال اظهار کرد: این انجمن تاکنون چهار نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی برگزار کرده است. البته حدود دو سال است که به دلیل مشکلات مالی و نبود حمایت‌های مالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که از خریداران کتاب‌های تخصصی دانشگاهی است، برگزاری این نمایشگاه متوقف شده است.

وی ادامه داد: ناشران دانشگاهی به‌صورت پراکنده از همان سال‌های نخست برپایی نمایشگاه‌ بین‌المللی کتاب تهران حضور داشته‌اند، اما انجمن از سال 1383 به بعد، به‌صورت رسمی و پیوسته متولی برگزاری بخش دانشگاهی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است.

محمدرضا حاتمی، نیز با هدف توضیح بیشتر در پاسخ به این سوال گفت: نمایشگاه‌های کتاب تخصصی انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، با هدف روزآمد کردن کتابخانه‌های دانشگاهی طراحی شده است. اما این نمایشگاه‌ در دو سال گذشته، با وجود آمادگی ناشران، به دلیل تامین نشدن بودجه لازم از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار نشد.

وی ادامه داد: اعضای انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی برای رفع معضلاتی که مانع از برگزاری این نمایشگاه در دو سال گذشته شده‌اند، تصمیم گرفته‌اند دیگر به کمک‌های مالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امیدوار نباشند. این انجمن با این رویکرد، در حال برنامه‌ریزی برای فراهم کردن مقدمات برپایی این نمایشگاه در سال آینده در هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران هستند. البته هر اندازه مراکزی مانند وزارتخانه‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برگزاری این نمایشگاه به انجمن کمک کنند، با در نظر گرفتن این نکته که ناشران آمادگی پرداخت سهم خودشان را دارند، زمینه برپایی هرچه کیفی‌تر این نمایشگاه فراهم خواهد شد.

مجتبی طالقانی، در ادامه درباره برنامه‌های انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اظهار کرد: این انجمن اکنون در حال فراهم کردن مقدمات برپایی بخش دانشگاهی بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است. در این راستا در جلسه دیروز اعضای ستاد برگزاری بیست و هفتمین دوره نمایشگاه کتاب تهران حضور داشتیم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تقاضای انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی مبنی بر تخصیص دوباره مکان سال گذشته واقع در ضلع شمال شرقی مصلای امام خمینی (ره)، برای استقرار ناشران دانشگاهی، موافقت کرد.

وی با بیان این  نکته که، دهم تا بیستم اردیبهشت‌ماه زمان برگزاری بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خواهد بود، ادامه داد: ناشران کتاب دانشگاهی می‌توانند از اوایل بهمن‌ماه با مراجعه به پایگاه الکترونیکی انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، نسبت به ثبت‌نام خود برای شرکت در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، اقدام کنند.

حاتمی نیز درباره برنامه‌های جانبی انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، گفت: سال گذشته در قالب نشست‌های مختلفی که در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد، مباحث مختلف مرتبط با حوزه کتاب مانند کپی‌رایت و کپی‌برداری را بررسی کردیم. سال آینده نیز در برنامه‌های جانبی نمایشگاه، به‌صورت جدی‌تر ورود پیدا می‌کنیم و به بررسی موضوعاتی مانند اهمیت موضوع ویرایش در کتاب‌های دانشگاهی، ویژگی‌های کتاب تالیفی دانشگاهی، آسیب‌شناسی آثار دانشگاهی و راهکارهای جهانی کردن این‌گونه آثار خواهیم پرداخت.

طالقانی نیز در ادامه همین موضوع گفت: تصمیم داریم در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، از پیشکسوتان و صاحب‌نظران حوزه نشر دانشگاهی نیز تجلیل کنیم.

آیا انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، برنامه‌ای برای غیر‌متمرکز کردن فعالیت‌های خود و توزیع این فعالیت‌ها در شهرستان‌ها، در نظر دارد؟
حاتمی، در پاسخ به این سوال گفت: انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، کارگروهی به نام «آموزش و توسعه» دارد. این کارگروه به دلیل تقاضای ناشران شهرستانی، درنظر دارد جلسه‌هایی را که در این انجمن برگزار می‌شوند به‌صورت ویدئو کنفرانس منعکس کند تا همگان بتوانند از دستاورهای این جلسه‌ها مطلع شوند.

وی در پایان اظهار کرد: همچنین در نظر داریم برخی نمایشگاه‌های کتاب تخصصی خود را نیز در استان‌های مختلف برگزار کنیم. در این راستا با موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران در حال مذاکره هستیم که امیدواریم به نتیجه مثبتی برسیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها