مدیرمسوول انتشارات ادیب مصطفوی درباره کاهش کیفیت کتاب در سالهای اخیر گفت: از گذشته تاکنون نویسندگی، شغل دوم و سوم افراد بوده است و با توجه به مشکلات حوزه نشر، توزیع کتاب و بازار کاغذ، اکنون دغدغه ناشر و نویسنده تغییر کرده است. با وجود این شرایط شاهد نگارش کتاب با کیفیت کم هستیم.
وی ادامه داد: قبلا به ناشران یارانه کاغذ میدادند که در دولت گذشته مقرر شد این یارانه حذف شده اما مسوولان دولتی موظف به خرید کتاب از ناشران شدند که این امر هم به وضوح انجام نشد. اکنون شرایط حوزه نشر به گونهای شده است که این صنعت برای صنعتگران و نویسندگان اصلا سودآور نیست.
مصطفوی توضیح داد: یکی از بزرگترین مشکلات این صنعت، جای خالی شبکه توزیع کتاب است. این شبکه باید به گونهای باشد که کتاب به طور اتوماتیک وارد آن شده و سپس در سراسر ایران توزیع شود تا ساکنان همه مناطق کشور حتی روستاها هم از آن بهره ببرند. اکنون یک هزار نسخه کتاب برای جمعیت 75 میلیونی ایران کافی نیست، البته این تعداد هم فراتر از مرز یک استان راه نمییابند.
وی افزود: متاسفانه در ایران شبکه توزیع کتاب وجود ندارد و تنها چند شبکه محدود محلی فعالند که آنها هم به طور خصوصی اداره میشوند. برای حل این مشکل باید ناشران، چاپخانهداران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری یکدیگر به تشکیل شرکتی همت کنند.
مدیرمسوول نشر ادیب مصطفوی در پاسخ به این سوال که «برای افزایش کیفیت محتوای آثار و موفقیت حوزه نشر چه پیشنهادی میتوان ارایه کرد؟» گفت: در هر ادارهای بودجه تشریفاتی فراوانی وجود دارد. این ادارات میتوانند در یکی از اتاقهای ساختمانی خود کتابخانهای برپا کرده و با بودجههای تشریفاتی خود کتابهای نویسندگان بومی و آثار مرجع را تهیه کنند.
وی ادامه داد: با تحقق این ایده، هم از نویسنده حمایت مالی و معنوی میشود و هم آثار ناشران مختلف خریداری شده و به افراد معرفی میشود. در این شرایط تعداد شمارگان کتاب افزایش خواهد یافت که حمایت خوبی از نویسنده به دنبال دارد. همچنین کارمندان شرکتها، دیگر نیازی به عضویت در کتابخانههای عمومی نخواهند داشت./
نظر شما