پنجشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۰
مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی در یک کتاب

کتاب «مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی» تالیف مشترک حسین عالی و شهرام تاجیک به بیان تعاریف و روش‌های رایج مرمت، روش‌های شناخت و مستندسازی بناها و نظریه‌های مرمت شهری می‌پردازد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «تعاریف و اصطلاحات مربوطه به مرمت»، «روش‌ها و انواع مداخله از نظر مرمت شهری»، «نظریه‌ها و شخصیت‌های جهان در مرمت شهری»، «مصوبه‌ها و قطعنامه‌های جهانی در مورد مرمت شهری»، «روش‌های شناخت و مستندسازی بناها»، «آسیب‌شناسی بناهای سنتی» و «مراحل مختلف مرمت» عناوین هفت فصل این کتاب را تشکیل می‌دهند. 

در مقدمه کتاب درباره تاریخچه مرمت بناهای تاریخی آمده است: «از اوایل قرن نوزدهم مرمت بافت تاریخی شهرها در کشورهایی چون انگلیس و فرانسه آغاز شد. سال 1837 با تشکیل کمیته ویژه هنر و یادمان در کشور فرانسه اولین اقدامات در زمینه فعالیت‌های مرمتی شروع شد. وظیفه کمیته مذکور فهرست‌برداری از بناها و مجموعه‌عای تاریخی و حفظ و نگهداری آن‌ها بود. همچنین در کشور انگلیس در سال 1877 مجموعه قوانین و مقرراتی تدوین شد که به موجب آن‌ها از بناها و بافت‌های تاریخی این کشور حفاظت و مراقبت به عمل می‌آمد. به تدریج در سایر کشورهای اروپایی این مساله اهمیت پیدا کرد و فعالیت‌های مرمتی جهت بازسازی و نگهداری بافت تاریخی شهرها آغاز شد.» 

نخستین فصل کتاب به توضیح تعاریف و اصطلاحات مرمت شهری همچون بهسازی، بازیافت، مراقبت، جلوگیری و ضمانت، حمایت، استحکام‌بخشی، توان‌بخشی، بازسازی، تخریب، پاکسازی یا آواربرداری، دوباره‌سازی، نوسازی تجدید حیات، بافت تاریخی، بافت قدیم، بافت پیرامونی و مرمت می‌پردازد. برخی از این اصطلاحات مربوط به فرآیند برنامه‌ریزی مرمتی و برخی دیگر مربوط به مرمت شهری است. 

فصل بعدی کتاب روش‌ها و انواع مداخله از نظر مرمت شهری را بیان می‌کند. روش حفاظتی - بهداشتی، روش حفاظتی - تزیینی، روش بازسازی شهری، روش مداخله موضعی - موضوعی و روش جامع مرمت شهری برخی از روش‌های مداخله و مداخله نوگرایانه، مداخله فرهنگ‌گرایانه، مداخله فرانوگرایانه و مداخله مردم‌گرایانه انواع مداخله هستند که در این فصل بررسی می‌شوند. 

فصل سوم کتاب نظریه‌های شخصیت‌های برجسته جهان در زمینه مرمت شهری مانند اوژن ویوله لودوک، جان راسکین، کاملیو بویی‌تو، لوکا بلترامی، پاتریک گدس، گوستاو جیووانی و لئوناردو بنه ولو را دربرمی‌گیرد. 

مصوبه‌ها و قطعنامه‌های جهانی درباره مرمت شهری موضوع فصل بعدی کتاب است. قطعنامه آتن، معاهده لاهه، کنگره گوبینو، مصوبه یونسکو، کنگره ونیز، اجلاس کیوتو، اجلاس پاریس و کنگره رم برخی از مهم‌ترین این قطعنامه‌ها هستند که در این بخش معرفی و بررسی می‌شوند. 

فصل پنجم به بررسی روش‌های شناخت و مستندسازی بناهای تاریخی شامل مطالعات کتابخانه‌ای و مطالعات میدانی می‌پردازد. عکس‌ها و نقاشی‌های قدیمی، کتاب‌های تاریخی، مذهبی، جغرافیایی و سفرنامه‌ها و اسناد مالکیت برخی از مهم‌ترین منابع کتابخانه‌ای هستند که در این فصل آمده است. 

آسیب‌شناسی بناهای سنتی در فصل بعدی کتاب مورد بررسی قرار می‌گیرد. نویسنده در این فصل به بیان عوامل آسیب‌رسان و مخرب بناهای سنتی مانند عوامل اجتماعی و سوانح، عوامل طبیعی، تخریب‌های ایجاد شده توسط مردم جامعه و حکام وقت می‌پردازد. 

در قسمتی از این فصل آمده است: «عوامل متعددی باعث وارد شدن خسارت بر بناها می‌شود عوامل انسانی، طبیعی و... با وارد شدن یک عارضه بر بنا مثل رطوبت شرایط برای سایر عوامل مخرب هم مساعد می‌شود. طبعا اگر اقدامات پیشگیرانه انجام نشود خسارت‌های جبران‌ناپذیری بر بنا وارد خواهد شد. با توجه به تنوع عوامل آسیب‌رسان لازم است شخص مرمت‌گر قبل از هر اقدام مرمتی شناخت دقیق و درستی از عامل مخرب به دست آورد و سپس راه صحیح مرمت را پیدا کند. 

فصل پایانی کتاب مراحل مختلف مرمت را بیان می‌کند. عملیات مختلف مرمتی برای بازسازی و حفاظت بناهای تاریخی شامل سه مرحله است؛ مرحله دفع خطر، مرمت استحکامی و حفاظتی بنا و مرمت جامع که هر یک از این مراحل در این فصل به صورت مختصر بررسی می‌شوند. 

چاپ سوم کتاب «مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی» تالیف مشترک حسین عالی و شهرام تاجیک در 173 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای 9 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات جهان جام‌جم روانه بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها