به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، دو کتاب «قطره باران ما» و «یکصد و ده مقاله» نوشته دکتر عبدالرحیم گواهی امروز (چهارشنبه، 4دیماه) در مرکز پژوهش ادیان با حضور نویسنده کتاب و جمعی از علاقهمندان رونمایی شدند.
دکتر گواهی در ابتدای این مراسم طی سخنانی گفت: نخستین کتابم که ترجمه کتاب برگزیده افکار راسل بود، سال 1348 از سوی این مرکز به چاپ رسید. این کتاب را علامه محمدتقی جعفری به من داد تا ترجمه کنم و من نیز در سن 25 سالگی نخستین اثرم را منتشر کردم.
وی ادامه داد: طی 45 سال فعالیت کاری، 35 اثر از من منتشر شده که از این تعداد 14 اثر تالیفی و 21 اثر نیز ترجمه بوده است. 12 کتاب دیگر نیز طی دو سال آینده به قلم من و از سوی مرکز پژوهش ادیان به چاپ خواهند رسید.
به گفته گواهی، کتاب «قطره باران ما» سی و چهارمین و کتاب «یکصد و ده مقاله» سی و پنجمین اثری محسوب میشود که از وی منتشر شده است.
رییس مرکز پژوهش ادیان درباره تمایز این دو اثر با سایر آثارش گفت: پیش از این آثاری که از من منتشر شدهاند به نوعی تکنویسی درباره یک موضوع بودهاند. به طور مثال، کتاب شرقشناسی، تاریخ ادیان در قرآن و ریشههای انقلاب اسلامی از جمله این آثارند اما این دو کتاب جدید مجموعهای از آثار پیشین من را شامل میشوند و به نوعی دایرهالمعارفاند.
وی با بیان اینکه کتاب «یکصد و ده مقاله» یک بازه زمانی 20 ساله را دربر میگیرد، اظهار کرد: این کتاب شامل مقالات من در موضوعات سیاسی، اخلاقی، اجتماعی، دینی و ... است.
وی درباره کتاب «قطره باران ما» نیز عنوان کرد: این کتاب نیز یک دوره زمانی 60 ساله را دربر میگیرد و علاوه بر شرح زندگی شخصی من، مقدمات تمامی آثارم در این کتاب به چاپ رسیده است.
وی که دکترای اسلامشناسی دارد با تاکید بر اینکه کتاب «قطره باران ما» نشاندهنده اندیشه دینی و سیاسی وی است، گفت: با توجه به اینکه در این کتاب مقدمه تمامی آثار من آورده شده است، میتواند نشان دهد که من چگونه فکر میکنم. به عبارت دیگر، این کتاب روند تطور اندیشهام را نشان خواهد داد.
وی ادامه داد: من در تمامی کتابهایم سعی کردم تا در مقدمه اثر، دیدگاه خودم را درباره موقعیت زمانی که آن کتاب منتشر شده است، به تصویر بکشم.
وی با اشاره به اینکه کتابهای «قطره باران ما» و «یکصد و ده مقاله» برای نخستین بار از سوی مرکز پژوهش ادیان به چاپ رسیدهاند، اضافه کرد: پیش از این کتابهایم از سوی ناشران دیگر کشور منتشر میشدند اما با توجه به موقعیت امروزی بازار نشر، برای نخستین بار این دو اثر از سوی مرکز پژوهش ادیان منتشر شدند.
عضو هیات علمی فرهنگستان علوم همچنین گفت: در زندگیام همواره بر پنج حقیقت خدا، اسلام، قرآن، پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) که اصول اساسی من محسوب میشوند، اصرار ورزیدهام و این تفکر را در تمامی آثارم حفظ کردهام.
وی با اشاره به نظرات برخی متفکران درباره نقد علم دینی افزود: بعضی معتقدند ما علمی به نام علم دینی نداریم و این سوال را مطرح میکنند که چگونه میتوان فیزیک یا مکانیک را دینی کردند. این در حالی است که ما معتقدیم علم دینی به معنایی که این افراد فکر میکنند، نیست. زمانی که یک ماتریالیست به علم نجوم هم مسلط و نجومدان شود، بازهم منکر وجود خدا میشود اما یک منجم مسلمان از مشاهدات خود به وجود خدا پیمیبرد و آن را اثبات میکند. این همان مفهوم علم دینی است که مدنظر ما است.
عضو هیات علمی فرهنگستان علوم در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به اینکه مرکز پژوهش ادیان جزو 10 موسسه برتر در حوزه کاری خود شناخته شده است، گفت: خوشبختانه این مرکز در سال 91 توانست در بین 10 مرکز برتر ایران قرار گیرد و علاوه بر آن در برخی شاخصها رتبههای نخست را کسب کند.
گواهی همچنین از چاپ مجموعه دو جلدی «پرسش و پاسخ مذهبی» خبر داد و گفت: این مجموعه در دو جلد و هر یک حاوی 110 پرسش منتشر خواهد شد. همچنین سعی میکنم کتابی را با عنوان «دینپژوهی» تا پایان سال جاری منتشر کنم.
وی اضافه کرد: همچنین تفسیر دفتر نخست و دوم مثنوی معنوی و نیمی از تفسیر نهجالبلاغه را در قالب کتاب گردآوری کردهام که منتشر خواهد شد.
به گفته دکتر گواهی، پنج جلد از مجموعه «قرآنپژوهی» نیز در سال آینده روانه بازار نشر خواهند شد.
عبدالرحیم گواهی(متولد ۱۳۲۳ در تهران) استاد ادیان، عرفان و فلسفه است که در سیاست نیز سابقه طولانی دارد و از باسابقهترین شاگردان علامه محمدتقی جعفری است.
وی مؤلف ۱۰ جلد کتاب در موضوعات انقلاب اسلامی ایران، واژهنامه ادیان و عرفان، تاریخ ادیان در قرآن و برداشتهایی اجتماعی ـ عرفانی از قرآن کریم است.
گواهی همچنین مترجم ۲۲ جلد کتاب در زمینههای فلسفی، عرفانی، شرقشناسی، غربشناسی، تاریخ ادیان، ادیان زنده جهان، اسلامشناسی و سیر تحول اندیشههای فلسفی به شمار میآید. او اکنون ریاست مرکز پژوهش ادیان جهان و مدیریت گروه آیندهنگری فرهنگستان علوم را بر عهده دارد.
چهارشنبه ۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۶
نظر شما