كمری در مقدمه «یاد مانا» هدف از نگاشتن این مقالهها را مشخص کردن سیر و سابقه پژوهش در زمینه خاطرهنویسی جنگ و همچنین به دلیل فقر و فقدان مباحث نظری در این مقوله دانستهاست.
کمری در مقاله نخست، به موضوعاتی چون انواع خاطرهنگاشتههای جنگ، خاطرهنگاشتههایی در ادب تاریخی، ادبیات مقاومت و... پرداختهاست. راز و رمز خاطرات جنگ و عرصه نوین خاطرهنویسی عنوان مقاله دوم این كتاب است. در این مقاله، ابتدا خاطره و پیشینه تاریخی آن تعریف شدهاست و پس از آن به شأن ادبی و تاریخی خاطرات جنگ در زمینه پیدایی خاطرهنویسی در انقلاب و جنگ، سیر خاطرهنویسی پس از آتشبس و ... پرداخته شدهاست.
مقاله سوم، آرایه تشخیص در خاطرات جنگ را مورد بررسی قرار میدهد. در این مقاله نیز به زمینهها و علل تأثیرپذیری نویسندگان خاطرات از پدیدههای طبیعت محسوس، شگردها و گونههای بیانی، تفسیر پدیدههای محسوس در طبیعت به نقل از خاطرهنگاشتهها میپردازد. كمری در مقاله چهارم، به ریختشناسی خاطرات جنگ؛ منش و كنش شخصیتها میپردازد.
كاركرد خاطره در رمانهای جنگ، عنوان مقالة آخر نویسنده است. این مقاله ابتدا رمان را تعریف میكند و سپس به بررسی نقاط اشتراک و تشابه خاطره و رمان میپردازد و سرانجام مقصود خود را از رمان جنگ توضیح میدهد و كتاب را به پایان میبرد.
كتاب «یاد مانا» با شمارگان دو هزار و پانصد نسخه، در 225 صفحه، قطع رقعی، توسط انتشارات سوره مهر به چاپ چهارم میرسد.
نظر شما