دوشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۲ - ۱۶:۴۱
انتشار دیباچه‌ای بر میراث نوشتاری پزشکی ایران و جهان

کتاب «دیباچه‌ای بر میراث نوشتاری پزشکی ایران و جهان» که به قلم مشترک غلامرضا جمشید‌نژاد اول و محمدابراهیم ذاکر به نگارش درآمده، در آینده‌ای نزدیک از سوی موسسه میراث مکتوب منتشر می‌شود._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب حاضر، شامل زندگینامه سالک‌الدین حمویی و نسخه‌شناسی این دو رساله گرانبها در تاریخ پزشکی، ‌همراه متن تصحیح شده دیباچه کتاب «حجله‌العرایس» در کنار ترجمه «مجمع‌النفایس» به فارسی است. 

دانشنامه «مجمع‌النفایس» که از سوی سالک‌الدین حمویی شیرازی گردآوری شده، دربرگیرنده 73 کتاب و رساله به زبان عربی و مجموعه «حجله العرایس» نیز شامل 43 کتاب و رساله به زبان فارسی است. دیباچه‌ این دو دانشنامه به دلیل دربرگرفتن تاریخ پزشکی ایران و اسلام، اهمیت فراوان دارد و سندی بی‌مانند در این زمینه به‌شمار می‌رود.

حمویی، در این دو رساله به وضع علم و اوضاع اجتماعی و حرفه‌ای  پزشکان هم‌روزگار خود هم اشاره کرده است. در این آثار، احوال پزشکانی که در کار درمان و درمانگری کم فروشی می‌کردند و دیدگاه او درباره پزشکان بدکردار و تاراج کتابخانه ملا‌محمدباقر شیرازی نیز دیده می‌شود.

سالک‌الدین، یکی از شاگردان شاخص مکتب غیاث‌الدین منصور دشتکی و فارغ‌التحصیل مدرسه منصوریه شیراز است. این دانشمند به رونویسی بسیاری از رساله‌ها پرداخته و زندگینامه نویسندگان را بازگفته است.

این دانشمند، در نگارش زندگینامه‌های رو‌نویسی شده در این دو رساله، از منابع معتبری استفاده کرده است که نشان‌دهنده توانایی وی در دسترسی به منابع دست‌ اول است. حمویی بیش از 20 کتاب و رساله را برای تهیه زندگینامه‌ها مطالعه کرده است.

سالک‌الدین حمویی شیرازی، نظام آموزش پزشکی روزگار خود را در این دو رساله بازگو کرده و متن‌های آموزش پزشکی را که خود نزد استادان فراگرفته، در این متون برشمرده است.

وی در طول حیات خود، پنج رساله آموزشی را تدوین کرده است که از آن میان می‌توان  «رساله‌الموجز» نوشته بوحسن علا‌الدین، «منصوری فی‌الطب» نوشته بوبکر محمد و کتاب «قانون فی‌الطب» اثر ابن‌سینا را نام برد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها