آسیبشناسی آثار دانشگاهی در گفتوگو با اهالی دانش/2
باقری مقدم: شورای «عتف» توانایی حمایت از مولفان را دارد
مولف اثر برگزیده بیستمین جشنوراه کتاب سال دانشجویی با اشاره به وضعیت نامطلوب آثار حوزه فناوری، شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) را مهمترین نهاد حمایتی نویسندگان و محققان در کشور دانست.-
وی با بیان این نکته که براساس استراتژی کلان کشور، ایران باید در افق سال 1404 در حوزه فناوری، در جایگاه نخست منطقه بایستد، گفت: برای رسیدن به این افق، نیازمندیم که همه عناصر جامعه از جمله دانشگاه و دولت، مورد بازنگری قرار گیرند و بر تعاملات مثبت آنها تاکید و مدلهای مفهومی حوزه علم شناسایی و معرفی شوند. این موضوع، هدف اصلی کتاب «موتورهای محرک نوآوری» است.
باقری افزود: کتاب «موتورهای محرک نوآوری» از دل نتایج تحقیقات بومی استخراج شده است. در این اثر با ارایه مدلهای مختلف نظامهای نوآورانه، تلاش شده پس از مرور انواع این نظامها، نظام نوآوری فناورانه بهعنوان جدیدترین مدل این حوزه معرفی شود.
نویسنده کتاب «تدوین برنامه عملیاتی و نقشه راهی برای توسعه فناوری پیل» در تعریف «نظام نوآوری فناورانه» گفت: این نظام، مدلی برای معرفی و شناسایی عناصر کارکردهای موثر در توسعه فناوری در سطح ملی است.
این پژوهشگر در تشریح دیدگاه اهالی علم و پژوهشگران نسبت به موضوع ترجمه، اظهار کرد: مخالف ترجمه آثار غربی در کشور نیستم ولی معتقدم که آثار علمی جهان باید از سوی مولفان ایرانی پایش شود. در مقابل باید به آثار نویسندگان ایرانی اهمیت بیشتری داده شود تا در مسیر تالیف و تولید محتوا شاهد رشد کمی و کیفی آثار باشیم.
وی درباره نحوه حمایت از آثار نویسندگان بومی، گفت: این حمایت باید از دو حوزه ناشران دانشگاهی و مخاطبان صورت گیرد. البته در بخش دانشگاه و با توجه به اعمال قانون ارتقا درجه علمی استادان براساس میزان تولید کتاب، این حمایت به نوعی جامعه عمل پوشیده اما در حوزه ناشران غیردانشگاهی یا خصوصی، این شکل حمایت باید با تصویب قوانین ویژه پررنگتر شود.
نویسنده کتاب «شناخت فناوری پیل سوختی» در پایان در مقایسهای درباره تامین هزینههای طرحهای پژوهشی در دو کشور ایران و آمریکا، بیان کرد: بیشتر طرحهای پژوهشی در آمریکا با اختصاص بودجههای کلان، از سوی وزارت دفاع این کشور حمایت میشوند و در کشور ما، شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف)، بیشترین توانایی را در ایفای نقش محوری در حمایت از طرحهای پژوهشی و نو دارد.
دکتر ناصر باقری مقدم، متولد سال 1348 در تهران و دارای مدرک دکترای مدیریت فناوری از دانشگاه علامه است. وی تاکنون بیش از پنج عنوان کتاب در موضوعات مرتبط با فناوری، به ویژه فناوریهای پیل سوختی منتشر کرده است.
این نویسنده، سه عنوان کتاب دیگر نیز در زمینه فناوریهای نو در دست چاپ دارد که بهزودی به همت مرکز سیاست علمی کشور، منتشر خواهند شد.
ناصر باقری مقدم با همکاری سیدمسلم موسوی درچه، عنایتاله معلمی و مسعود نصیری، کتاب «موتورهای نوآوری (چارچوبی خلاقانه برای تحلیل پویایی نظامهای نوآوری فناورانه)» را تالیف کرده که این اثر در بیستمین جشنواره کتاب سال دانشجویی، بهعنوان اثر برگزیده معرفی شد.
از مهمترین سوابق و فعالیتهای علمی وی میتوان به عضویت در هیات مدیره پژوهشکده سیاستگذاری علم، فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شریف، عضویت در هیات اجرایی کمیته ملی انرژی جمهوری اسلامی ایران و عضویت در انجمن مشاوران مدیریت ایران (IMCA) اشاره کرد.
نظر شما