کتاب مجموعه مقالات «خلاقیت و نوآوری در کتابخانههای عمومی» که به همت یوسف عابدی به چاپ رسیده است تاکید میکند که تخصیص بودجه،منابع انسانی، ساختار سازمانی، میزان تاکید بر اشاعه دانش و فناوری جدید،مزیت رقابتی و همکاری بین کتابخانهای از عواملی هستند که فعالیت های نوآورانه را در کتابخانه های عمومی تقویت میکنند.-
این کتاب معنای خلاقیت و نوآوری را این گونه تعریف می کند: « تفکر خلاق به معنای تفکر جدید است و افرادی که بتوانند در زمینه های مختلف نوآوری داشته باشند افراد خلاقی هستند. خلاقیت فقط در صنعت خلاصه نمی شود و در بعد فکر و اندیشه نیز معنا پیدا می کند.»
«ترس مانع بسیار بزرگی بر سر راه خلاقیت است. هیجانات زیاد، خشم، افسردگی، غم و اندوه، مشاجرات خانوادگی، دیکته کردن هر خبری، اجازه ندادن به فرد برای کسب تجربه های جدید، عاطفی بودن بیش از حد فرد یا والدین آن ها همه از موانع خلاقیت فرد محسوب می شوند. »
راهکارهای ایجاد خلاقیت در کتابخانه های عمومی
«اختصاص قرائت خانه عمومی و خصوصی، ایجاد اتاق فکر است که می تواند به اقتضای سن مراجعان به کتابخانه ها متفاوت باشد و در این اتاق فکر، از طریق طرح موضوع، به منظور تحقیق و بررسی چگونگی مراحل تحقیق و استفاده از کتابخانه یا حتی صرف اندیشیدن و ایجاد سوال و نقیض گویی، زمینه بروز تفکر خلاق را فراهم کرد. اقشار مختلف به ویژه نسل نوجوان، کودک و حتی بزرگسال از این طریق وادار به اندیشیدن می شوند.»
عوامل موثر بر اجرای نوآوری در خدمات کتابخانه های عمومی
«تخصیص بودجه یکی از عوامل موفقیت هر سازمانی است و تاثیر مهمی در نوآوری کتابخانه ها دارد. منابع انسانی اهمیت خاصی در طرح ریزی و اجرای فعالیت های نوآورانه کتابخانه های عمومی دارد. در اختیار داشتن نیروی انسانی پویا و خلاق در عین حال متخصص در علوم کتابداری و اطلاع رسانی، در کنار متخصصان موضوعی، از جمله شروط لازم برای اجرای نوآوری در کتابخانه های عمومی به شمار می روند.»
ساختار سازمانی کتابخانه های عمومی، تاکید بر اشاعه دانش و فناوری جدید، مزیت رقابتی، عاملی در افزایش نوآوری، همکاری بین کتابخانه ها، قاطعیت داشتن در اجرای تغییرات اساسی، نظام آموزشی، سیاست گذاری در نوآوری، زیرساخت های ارتباطی، توجه به تحولات بین المللی همزمان با توجه به عوامل ملی و همسویی عوامل اجتماعی، سیاسی فرهنگی در پشتیبانی از خدمات کتابخانه های عمومی از دیگر عوامل تاثیرگذار بر اجرای نوآوری در خدمات کتابخانه های عمومی است.
کتاب «خلاقیت و نوآوری در کتابخانه های عمومی» شامل مجموعه مقالات نشست تخصصی خلاقیت و نوآوری در کتابخانه های عمومی که از سوی اداره کل پژوهش و نوآوری نهاد کتابخانه های عمومی کشور در 325 صفحه به اهتمام یوسف عابدی گردآوری شده است. این کتاب در سه هزار نسخه، به بهای پنج هزار و 500 تومان وارد بازار کتاب شده است.
نظر شما