سه‌شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۰
رژیم‌ لاغری بدون ورزش با شکست مواجه می‌شود

آقاعلی قاسم‌نیان، مترجم کتاب «رژیم‌های کاهنده چربی بدن» معتقد است: رژیم‌های لاغری که از طریق رسانه‌های مختلف تبلیغ می‌شوند، در صورتی که همراه با اصول علمی و انجام تمرینات ورزشی نباشند، صد درصد با شکست مواجه خواهند شد.-

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)_ «رژیم‌های کاهنده چربی» عنوان کتابی است به قلم «دالاس کلوآتره» و «ویلیام کارنگس» که از سوی روح‌اله رنجبر(دکترای فیزیولوژی ورزشی دانشگاه شهید بهشتی)، آقاعلی قاسم‌نیان(دکترای فیزیولوژی ورزشی دانشگاه تهران) و هادی رستمی‌دیدار(کارشناس ارشد تربیت بدنی) به فارسی برگردانده شده است.

این کتاب در پنج فصل به ارایه تکنیک‌هایی برای کاهش چربی، آن هم در 15 روز می‌پردازد و برای رسیدن به چنین هدفی، راهکارهایی را برای افزایش سوخت‌وساز و همچنین کنترل چربی معرفی می‌کند.

به بهانه انتشار این کتاب از سوی نشر ورزش، گفت‌وگویی با دکتر آقاعلی قاسم‌نیان، یکی از مترجمان این کتاب ورزشی انجام شده است که با هم می‌خوانیم:

یکی از موضوعات مورد تاکید این کتاب، ضرورت انجام فعالیت‌های ورزشی در کنار رژیم‌‌های غذایی است. شما به عنوان دکترای فیزیولوژی ورزشی تا چه اندازه این موضوع را در تحقیقاتتان یافته‌اید؟ 

بر مبنای اصول علمی به اثبات رسیده است که رژیم‌های غذایی به تنهایی راهکار بسیار ضعیفی برای کاهش چربی بدن یا لاغری به شمار می‌آیند. اتفاقا در این کتاب نیز تاکید شده است که تنها رژیم غذایی موسوم به رژیم مدیترانه‌ای یک رژیم غذایی مناسب محسوب می‌شود، زیرا فعالیت ورزشی و بدنی را نیز همراه خود دارد. واقعیت این است که یک انسان رژیم می‌گیرد تا لاغر شود، چربی بدن خودش را کاهش دهد و همچنین به وزن و فرم ایده‌آل بدنی و جسمانی خودش برسد اما اکثر رژیم‌های غذایی به شکست منجر می‌شوند.

حتی گاهی این ایراد هم به مکتوبات این حوزه وارد است که برخی از مواد موجود در یک رژیم غذایی در هر کشوری پیدا نمی‌شوند و این مشکل، ناکارآمدی رژیم‌های غذایی را بیشتر می‌کند. شما این‌گونه فکر نمی‌کنید؟

بله، همین‌طور است. مخاطبان آثار مکتوب یا برنامه‌های تلویزیونی با موضوع رژیم‌های غذایی باید آگاه باشند که حتی برخی از این رژیم‌ها از نظر علمی ثابت‌شده نیستند. به تازگی کتابی را با عنوان «کاهش وزن و چربی آسان نیست» تالیف و تدوین کرده‌ام که امسال منتشر خواهد شد. من در این کتاب اثبات کرده‌ام که رژیم‌های غذایی لاغری صد درصد با شکست مواجه خواهند شد، زیرا اگر یک رژیم غذایی به لاغری و کاهش وزن شدید فرد منجر شود، بیماری‌های شدید را هم برای او به همراه خواهد آورد. همچنین ممکن است پس از لاغر شدن، دوباره بدن چاق شود حتی چاق‌تر از گذشته و ترکیب آن هم کاملا به هم بریزد.

تاکنون این موضوع را به صورت تجربی و آزمایشی اثبات کرده‌اید؟

بله، به عنوان یک دکترای فیزیولوژی، یک رژیم یا پروتکل ورزشی را روی 70 دانش‌آموز چاق انجام دادم و به این نتیجه رسیدم که رژیم غذایی فقط با فعالیت بدنی تکمیل و کارساز می‌شود. در این آزمایش به اثبات رساندم که برخی نظرات مانند حذف یک وعده غذایی از جمله صبحانه برای لاغر شدن اصلا کار درستی نیست، بلکه مردم باید وعده غذایی خود را به پنج وعده افزایش دهند و با کم کردن میزان غذایی که در هر وعده مصرف می‌کنند و همچنین انجام فعالیت‌ بدنی و ورزشی، به نتیجه دلخواه برسند. البته نوع تغذیه هم بسیار مهم است. من با اصول علمی ثابت کرده‌ام که فرایند لاغری باید به گونه‌ای باشد که تری‌گلیسیرید از درون سلول یا کیسه چربی بیرون آورده شود و پس از ورود به خون، به درون عضله داخل و در آن‌جا سوزانده شود. این کار نه با ورزش تنها و نه با رژیم عذایی به تنهایی انجام می‌شود بلکه این ورزش هوازی است که کار را تکمیل می‌کند، نه روندی که اکنون در بسیاری از باشگاه‌های ورزشی جریان دارد. باید دامنه ضربان قلب در مدت معین افزایش یابد تا این هدف به دست آید. به طور خلاصه، باید تعداد سلول‌های عضلانی را افزایش داد، زیرا در عضله است که کالری سوزانده می‌شود. مشکلی که وجود دارد، این است که در رشته بدنسازی نیز اغلب عضلات رشد داده می‌شوند اما توجهی به کاهش چربی نمی‌شود و تمرینات هوازی نیز مدنظر قرار نمی‌گیرند.

شما از باورهای غلط رایج در جامعه برای لاغر شدن نظیر حذف وعده غذایی صبحانه صحبت کرده‌اید. این در حالی است که اغلب این باورها نیز از سوی متخصصان در جامعه گسترش داده شده‌اند. اکنون چه تضمینی وجود دارد که نظریات شما، نظریاتی صحیح باشند و در آینده، خیلی ساده در جرگه باورهای غلط قرار نگیرند؟

من معتقدم که علم هرگز باورهای غلط را ترویج نمی‌کند بلکه برخی افراد با سوء استفاده از علم، باورهای غلط را گسترش می‌دهند و در حقیقت، علم را دور می‌زنند! به عنوان مثال، علم می‌گوید که یک ترکیب شیمیایی، فلان آنزیم را کاهش می‌دهد که نتایجی را هم دربر دارد. در این زمان، کمپانی‌های سودجو به فکر می‌افتند و از خصلت تنبلی انسان استفاده می‌کنند و قرص‌ها و سایر داروها یا روش‌ها را برای لاغری آسان و زودبازده با استفاده از این موضوع علمی تجویز و با توجه به این که از برخی اصول علمی استفاده می‌کنند، ممکن است این سودجویی‌ها به نام علم نوشته شود. سعدی شیرازی در بیتی می‌گوید که «سعدی به روزگاران مهری نشسته بر دل/ بیرون نمی‌شود کرد الا به روزگاران» من با توجه به تجربه و دانش حوزه فیزیولوژی در این شعر دست برده‌ام و این‌گونه آن را تغییر داده‌ام که «سعدی به روزگاران چربی نشسته بر تن/ بیرون نمی‌شود کرد الا به روزگاران!» به نظر من، کسی که سال‌هاست ورزش نکرده و هر نوع تغذیه‌ای داشته است، نباید انتظار داشته باشد که در مدت زمان کوتاهی به فرم ایده‌آل بدنی برسد. راه میان‌بر همیشه با شکست همراه خواهد بود و این کاری است که کمپانی‌ها و افراد سودجو در لفافه‌ای از علم انجام می‌دهند و ربطی به علم و دانش ندارد. در واقع، آنان از تنبلی انسان استفاده می کنند. برخی از داروهای تجویزی توسط این افراد و کمپانی‌ها باعث ماندگاری بیشتر ماده سراتونین در مغز و در نتیجه، بی‌اشتهایی کاذب به غذا می‌شوند تا فرد استفاده کننده از دارو، غذا نخورد و لاغر شود، در حالی که ممکن است کاهش حتی یک نوع ویتامین در بدن منجر به ایجاد چندین نوع بیماری شود. طبیعت به عنوان مادر اصلی انسان به او یاد داده است که راه‌ میان‌بر محکوم به شکست است و هر انسانی برای رسیدن به هدفش باید تلاش کند و این موضوع در قرآن کریم هم به صراحت آورده شده است.

با این توضیحات، شما با روش‌هایی نظیر لیپوساکش یا لیزردرمانی برای کاهش چربی و لاغری هم موافق نیستید. این‌طور نیست؟

روش‌هایی مانند لیپوساکشن ریشه علمی ندارند. توجه داشته باشید که بدن هر انسان در زمان تولد دارای پنج تا شش میلیارد سلول چربی است که این میزان تا سن 20 سالگی به حدود 35 تا 40 میلیارد سلول می‌رسد. حالا حساب کنید که یک نوزاد با پنج تا شش میلیارد سلول چربی متولد می‌شود که مانند بادکنک‌های بادنکرده هستند که با رشد او، این تعداد هم زیاد می‌‌شود و ممکن است که او بر اثر ورزش نکردن یا تغذیه نامناسب، چاق هم بشود و در نتیجه حدود 40 میلیارد میلیارد سلول چربی او در حدود 20 سالگی که ممکن است تعداد آن‌ها حتی تا 150 میلیارد سلول هم برسد، به مرور لبریز از تری‌گلیسیرید می‌شوند و باد می‌کنند! روش‌هایی مانند لیپوساکشن هرگز این سلول‌ها را از بین نمی‌برند یا تعدادشان را کم نمی‌کنند، بلکه تری‌گلیسیرید داخل آن‌ها را تخلیه می‌کنند و کیسه‌های خالی در جای خودشان باقی می‌مانند که در زمان و شرایط مناسب، دوباره پر خواهند شد. موضوع دیگر این که بافت چربی حدود 30 نوع هورمون را در بدن ترشح می‌کند که برخی از آن‌ها مفید و برخی مضرند. حالا هنگام استفاده از روش‌هایی نظیر لیپوساکشن هورمون‌های مفید هم از بین می‌روند، هورمون‌هایی که برخی از آن‌ها خاصیت ضدسرطانی دارند. حالا متوجه می‌شوید که من با این روش‌ها مخالف نیستم بلکه این علم است که با این روش‌ها و این‌گونه میان‌برها مخالف است!

کتاب «رژیم‌های کاهنده چربی» از سوی نشر ورزش در 270 صفحه و به قیمت 10 هزار تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط