کتاب «معیارهای دخالت دولت در اقتصاد» نوشته فرهاد رهبر و ناهید پوررستمی، با تمرکز بر مباحث اقتصاد بخش عمومی، در 9 فصل تدوین شد.-
سه فصل نخست کتاب به سه موضوع محوری «مروری بر جایگاه و نقش دولت و بخش عمومی در اقتصاد»، «عدالت از دیدگاه اسلام و وظایف دولت در حکومت اسلامی» و «معیارهای وضعیت بهینه» پرداخته است.
از مهمترین مباحث مطرح شده در این سه فصل میتوان به مکتب تاریخی اقتصاد آلمان، وظیفه تثبیت اقتصاد و نظریههای دولت با هدف شناخت ماهیت آنها اشاره کرد.
در بخشی از فصل نخست کتاب، پس از ارایه تعریفی از دولت بر اساس دیدگاههای مختلف اقتصادی، درباره موارد لزوم دخالت دولت در بازار در اندیشه نظام سرمایهداری و اقتصاد بازار، آمده است: «دولت نماینده طبقه حاکم است، نه نماینده عامه مردم. این نگرش با نگرش دموکراسی تفاوت دارد. در نگرش دموکراسی، دولت بهعنوان نماینده عامه مردمی است که آنرا انتخاب میکنند و هدفش تامین رفاه همان مردم است.»
«شاخصها و معیارهای اندازهگیری تغییرات رفاه»، «موارد لزوم مداخله دولت در بازار-مورد کالاهای عمومی» و «موارد لزوم مداخله دولت در بازار-مورد پیامد خارجی» موضوعات مورد بحث در فصلهای چهارم تا ششم کتاب حاضر هستند. این سه فصل دربرگیرنده مباحث مهمی همچون تاثیر تعیین قیمت بر رفاه اجتماعی، تعداد استفاده بهینه از کالاهای عمومی ناخالص یا باشگاهی و بررسی آثار مداخله دولت در بازار آموزش است.
نخستین بحث فصل چهارم کتاب، به «رفاه اجتماعی» اختصاص داده شده که در تشریح این مفهوم، مولفان کتاب نوشتهاند: «یکی از موارد استفاده معیارها و شاخصهای اندازهگیری تغییرات رفاه این است که اثر دخالت دولت را بر رفاه ارزیابی کرد و رفاه پیش از دخالت دولت و پس از آنرا محاسبه کرد.»
سه فصل پایانی کتاب نیز به بررسی «موارد لزوم مداخله دولت در بازار-مورد انحصار طبیعی»، «دیگر موارد لزوم مداخله دولت در بازار-بازارهای ملی بهینه دوم» و «توزیع درآمد» میپردازند. تعریف انحصار طبیعی، لزوم مداخله دولت در بازارهای مالی و عدالت در آرای نظام سرمایهداری از مهمترین موارد مطرح شده در این فصلها هستند.
کتاب «معیارهای دخالت دولت در اقتصاد» با شمارگان یکهزار نسخه در245 صفحه، به بهای 10 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است.
نظر شما