خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)_ اگر بخواهیم فهرستی از نوستالژیکترین آثار و کتابهای دهه 60 ایران را تهیه کنیم، بدون شک کتابهای بسیاری در این فهرست جای دارند اما یکی از کتابهایی که در سال 1390 نخستین چاپ آن به بازار آمد و اکنون پس از دو سال، چاپ چهاردهم خود را پشت سر گذاشته است، کتاب «یادتونه» از مهدی منتصری است. اين مجموعه گلچينی از خاطرات مشترک بچههاي دهه 60 ايران است، كه هنوز در ذهنها باقي ماندهاست.
در اين مجموعه که در زمینه ادبیات کودکان این دهه نوشته شدهاست، تلاش شدهاست خاطرات بچههاي آن دوران(کودکان دیروز) به صورت تصويری و متني در حد اشاره از صفحه ذهنها به صفحه كاغذ منتقل شود.
تصاویری که در این کتاب به کار برده شدهاست، همه، یادآور دهه 60 بوده که با ایجاد احساسی متفاوت در مخاطب از جمله غم، شادی، دلتنگی و بغض موجب شگفتی بچههای آن دوران میشود. در کنار تصاویر این کتاب که بیشترشان در فضای مجازی به نوعی منتشر شده، یادداشتهای کوچکی نوشته شده که راهنمای تصاویر و یا مکمل این تصاویر خاطرهانگیز محسوب میشود.
البته این کتاب در نوع خود دارای نواقصی است ولی در کل میتواند جایگاه خوبی را به خود اختصاص دهد و حرکتی رو به جلو در این زمینه باشد.
به نظر میرسد این کتاب میتواند به عنوان کتابی که دارای ایده نوینی است و حس نوستالژی کودکان دیروز آن دوران را به شدت تحریک میکند، به عنوان هدیه به دوستانی که در این دوران زیستهاند، مناسب باشد.
ناشر در ابتدای این کتابچه نوستالژیک آوردهاست: «در این مجموعه، تلاش شدهاست تا کارتونها، فیلمها و سریالهای تلویزیونی، کتابهای درسی، خوراکیها، بازیها، گفتارها و رفتارهای همگانی و در کل همه آنچه برای بچههای دهههای شصت و هفتاد ایران خاطراتی مشترک محسوب میشود، به صورت چکیده ارایه شود تا برای مخاطب یادآور خاطرات مشترک و شخصی در ارتباط با موضوعات یادشده باشد.»
نگارنده در ابتدای کتاب خود مینویسد: «ای کاش به زمانی بر میگشتیم که بزرگترین غم زندگیمان، شکستهشدن نوک مدادمان بود.» و بعد با اشاره به سرود جمهوری اسلامی در ابتدای انقلاب، بخشهایی از آن را نوشته و در ادامه آن نیز سرود جدید را نوشته است.
به طور کلی، این کتاب، با در برداشتن موارد خاطره انگیز دهه 1360 ایران برای همه کسانی که این دوره را درک کردهاند، و از نظر صفحهآرایی و گرافیک به گونهای تنظیم و طراحی شده که مخاطب را از نظر احساسی درگیر میکند.
میزان فروش این کتاب تا به حال 280هزار نسخه بودهاست و چاپ چهاردهم آن در سیصد هزار نسخه از سوی نشر گلپایگان وارد بازار چاپ و نشر شدهاست.
از جمله کتاب پرفروش نوستالژیک دیگری که میتوان نام برد، کتاب «آن روزها...»ست با تدوین و تالیف داود محمدیفرد. این کتاب، گذری است بر کتابهای درسی دهه شصت از پایه یکم تا پایه پنجم دبستان که از سوی نشر چاپار و لنجوان منتشر و در بازار نشر توزیع شد. در این کتاب تصاویری منتخب از سه کتاب «فارسی، ریاضی و علوم» در پنج پایه تحصیلی انتخاب و با برخی شرح عکسها و تصاویری از لوازمالتحریر مورد استفاده دانشآموزان در دهه شصت تدوین شدهاست که برای نسل جوان امروز که در آن سالها تحصیل کردهاست، روزگار گذشته را تداعی میکند.
این کتاب تا به حال با میزان فروش 15هزار جلد در آستانه چاپ پنجم خود قرار گرفته است.
«قصههای امیرعلی» نخستین کتاب امیرعلی نبویان از سوی انتشارات نقش و نگار روانه، کتاب دیگری در این زمینه است. قصههایی از زندگی روزانه نویسنده که شبها در برنامه تلویزیونی «رادیو هفت» برای مردم خوانده شده و اکنون در قالب کتاب روانه بازار و با استقبال مردم مواجه شدهاست.
این کتاب از 28 قسمت تشکیل شدهاست. «روز اعلام نتایج کنکور، سور قبولی من در منزل عمه خانم، باز مهران عاشق شد، دسته گل همشیره، من و آش و کاسه و...» از جمله فصلهای کتاب است.
راوی همه قسمتها پسری است به اسم «امیرعلی» که به تازگی در رشته مهندسی برق قبول شدهاست. یک دوست گیج به اسم مهران دارد که دقیقا مثل امیرعلی٬ در رشته مهندسی برق قبول شدهاست (و دقیقا در همان دانشگاه) و به تازگی گواهینامه هم گرفتهاست و رانندگی میکند. از نظر امیرعلی، همزمانی این دو مصیبت٬ سیستم و نحوه عملکرد سازمان سنجش و راهنمایی و رانندگی را به شدت زیر سوال بردهاست.
«کتاب آهنگران» نام کتاب دیگری است از علی اکبری که با هدایت و نظارت صادق آهنگران در سال ۱۳۹۱ توسط نشر یازهرا به بازار ارایه شد و در هفته نخست انتشار آن، توانست بیش از سه هزار نسخه فروش کند. این کتاب حاوی ۲۲۰ صفحه خاطرات صادق آهنگران و همچنین متن بیش از پانصد نوحه اجرا شده توسط وی است. این کتاب حاوی ۱۲۰ عکس به همراه خاطرات یادشدهاست.
نوستالژی (Nostalgia)، خاطرهانگیز یا یادمانه را میتوان به طور خلاصه یک احساس درونی تلخ و شیرین به اشیا، اشخاص و موقعیتهای گذشته، تعریف کرد.
یکشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۰
نظر شما