سه‌شنبه ۷ آبان ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۰
نگاهی به زندگی و آثار «وارلام شالاموف» در مرکز ادبیات برلین

مرکز ادبیات شهر برلین میزبان برگزاری نمایشگاهی در مورد زندگی و آثار «وارلام شالاموف» نویسنده روس قرن 20 است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از خبرگزاری آلمان، این نمایشگاه که «زندگی کردن یا نوشتن» نام دارد، با پرداختن به دوران کودکی این نویسنده آغاز می‌شود. شالاموف سال 1970 در وولوگدا در شمال روسیه متولد شد. پدرش کشیشی ارتدوکس و مادرش معلم بود. شالاموف سال 1924 به مسکو رفت تا به تحصیل در رشته حقوق بپردازد. او در  22 سالگی  نخستین بار دستگیر شد و به اتهام تحریکات ضدحکومتی به حبس در اردوگاه اورال محکوم شد.

وی سال 1931 به مسکو بازگشت و سال 1937 دوباره دستگیر شد و سپس به منطقه کولیما فرستاده شد. کولیما در شمال شرقی سیبری واقع است و در زمان استالین محل ساختن اردوگاه‌های کار اجباری بود. از این رو زنده ماندن او در این ناحیه چیزی شبیه معجزه بود. شالاموف سال 1956 در حالی به مسکو بازگشت که از دو سال قبل کار روی کتاب «داستان‌های کولیما» را آغاز کرده بود. شالاموف دوازده سال تمام برای نوشتن این کتاب کار کرد و آن را به اثر اصلی خود تبدیل کرد. از آنجا که نفی بلد شالاموف در وطنش حتی تا مدت‌ها پس از مرگش در سال 1982 هم ادامه داشت، این کتاب او در سال 1989 در روسیه منتشر شد.

از سال 2007 انتشارات ماتس و زایتس برلین انتشار آثار شالاموف به زبان آلمانی را آغاز کرد. تا کنون چهار جلد از داستان‌های کولیما توسط فرانسیسکا فون تون – هوهن اشتاین گردآوری و منتشر شده‌است. قرار است در همین ماه نیز پنجمین جلد از این مجموعه با عنوان «وولوگدای چهارم و خاطرات» با ترجمه گابریله لویپولد منتشر شود.

اما ایده برگزاری این نمایشگاه که از ویلفرید اف. شولر نویسنده و منتقد ادبی 72 ساله آلمانی بود، مربوط به زمان همکاری وی با یورگه سمپرون نویسنده اسپانیایی – فرانسوی است. شولر و کریستینا لینکس دو سال برای این پروژه کار کردند. در این نمایشگاه عکس‌ها و اسنادی از 20 مرکز کشور روسیه به نمایش درآمده که از جمله آنها می‌توان به موزه گولاگ در مسکو، بایگانی دولتی ادبیات و هنر روسیه و مرکز حقوق بشر «یادبود» اشاره کرد.

به گفته کریستینا لینکس، شالاموف از نویسندگان برجسته جهان است که در آلمان به شکلی ناعادلانه ناشناس باقی مانده‌است. قراراست با برگزاری این نمایشگاه، این نویسنده همراه آثارش معرفی و به این ترتیب یاد وی زنده شود. به مناسبت برگزاری این نمایشگاه یک کتاب ضمیمه توسط ویلفرید اف. شولر با نوشته‌هایی از ایرینا شرباکوا ، والری یسو پوف و فرانسیسکا تون – هوهن اشتاین منتشر شده که در آن متن‌هایی نیز از شالاموف دیده می‌شود که  نخستین‌بار به آلمانی ترجمه شده‌اند.

نمایشگاه «زندگی کردن یا نوشتن» تا 8 دسامبر (17 آذر) ادامه دارد. این نمایشگاه پس از برگزاری در چند شهر دیگر آلمان همچون برمن و هایدلبرگ، در روسیه نیز به نمایش درخواهد آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها