به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، شیبانی گفت: برخی شاعران سبک کلاسیک به طور کیلویی واژههای جدید را وارد شعر میکنند اما این کار از نظر من فایدهای ندارد و راه به جایی نمیبرد.
وی توضیح داد: اگر بخواهیم نام هر دستاورد جدید تکنولوژی را وارد شعر کنیم، شعر خاصیت خود را از دست میدهد، درست مثل اتفاقی که در صدر مشروطه افتاد.
شیبانی ادامه داد: همانطور که گفتم، برخی شاعران در شعر کلاسیک بعضی واژههای جدید را وارد سرودهها میکنند، اما به اعتقاد من رسالت شعر بیان حیرانیهای انسان است و آنچه از گذشته میان آدمها مشترک بوده است، مثلاً در عشق فرقی نمیکند که شاعر احوال انسان گذشته را بررسی کند، یا انسان امروز را.
شاعر مجموعه شعر «سکوت کاهگلی» افزود: با غزل میتوان عشق و احساسات را بیان کرد. بعضی مقولهها هستند که هر قدر هم دنیا تغییر کند باز هم میتوان از آنها سرود.
این شاعر یادآور شد: من در غزلهایم به مشترکات انسان مدرن و کهن میپردازم. هر غزل درخشانی روی این موضوعات دست میگذارد. اما در مقابل، برخی موضوعات هستند که غزل، کشش و گنجایش بازگو کردن آنها را ندارد. به همین دلیل واضح و مبرهن است که نیما 60 سال پیش تغییراتی در شعر فارسی انجام داد و قالب شعر را نو کرد.
شیبانی گفت: شعر مانند رودخانهای است که به سمت دریا حرکت میکند و هر تغییر و تحولی در رسیدن این رودخانه به دریا مؤثر است. اعتقاد ندارم که هر کلمه را به نام نو کردن زبان و محتوای شعر میتوان وارد غزل کرد. غزل نگاه شرقی را نمایندگی میکند و نمیتوان به زور نگاه غربی را وارد شعر کلاسیک فارسی کرد.
وی گفت: به معماریهای غربی نگاه کنید. بیشتر زاویهها در آنها تند و شکسته است در حالی که در معماری ما همه چیز حالت قوسی دارد. شعر کلاسیک ما در قیاس با شعر شاعران شاخص غربی هم همین گونه است و نمیتوان آن را با نگاه غربی در شعر پیوند زد.
این شاعر جوان توضیح داد: وقتی به محور دایره هستی نگاه میکنیم میبینیم که همه عناصر حول یک محور میگردند و آن آفریدگار است در حالی که در دنیای مدرن انسان محور همه عناصر است و در آنجاست که زاویهها میشکند. وقتی که انسان محور همه این روابط قرار میگیرد، دیگر غزل برای بیان مباحث مختلف کارساز نیست.
برگزیده شعر کلاسیک بزرگسال هفتمین دوره جایزه گام اول افزود: محور غزل بیشتر احساساتی را نمایندگی میکند که مرکز آن عشق است. هنگامی که عشق کمرنگ میشود و خشونت جای آن را میگیرد، تأثیر نماینده نگاه عاشقانه به دنیا کمرنگ میشود و از نفوذ غزل در میان عامه مردم کاسته خواهد شد.
وی ادامه داد: در غزلهایم بیشتر روی موضوعاتی چون خاطرات کودکی کار کردم و در تلاش بودم نگاه متفاوتی به آنها داشته باشم.
رضا شیبانی اصل، متولد 1360 تبریز است. کتاب «سکوت کاهگلی» سال 1391 از سوی انتشارات شهرستان ادب منتشر شد.
سهشنبه ۷ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۹
نظر شما