سه‌شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۲ - ۰۸:۲۲
گرافیک امروز ایران با تحولات جهان همسو نیست

برنامه‌ریزی آموزشی رشته گرافیک در دانشکده‌های هنری ایران هنوز قدیمی و ناکارآمد است و کمتر با تحولات جهانی این رشته همسو می‌شود. در این راستا کتاب‌هایی که به عنوان منابع درسی معرفی می‌شوند نیز چندان با نیازهای روز هم‌خوانی ندارند. از این منظر و به باور برخی منتقدان، دانشجویان فارغ‌التحصیل رشته گرافیک با مشکلات بسیاری برای ورود به بازار کار روبه‌رو هستند. در این‌باره «ایبنا» در گفت‌و‌گو با برخی کارشناسان گرافیک به جمع‌بندی‌هایی رسیده است./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، بررسی و تحلیل نقش کتاب‌های تخصصی در نظام آموزش گرافیک در ایران موضوع سلسله گفت‌وگوهای تازه بخش ادب و هنری «ایبنا» را تشکیل می‌داد. 

در این گفت‌وگوها تقریبا بیشتر آسیب‌ها و موانع پیش‌روی توسعه و بهبود کیفیت آموزشی رشته گرافیک در ایران بررسی شد، اما همه این گفت‌وگوها یک نکته مشترک داشتند و آن کهنه بودن و  تطابق نداشتن با نیازهای علمی امروز ایران است. در این باره، آنچه بیش از دیگر موضوعات خود جلوه می‌کند، شرح دروس و تعریف واحدهای درسی برای رشته گرافیک در دانشگاه از زمان تاسیس آن یعنی سال 1349 توسط مرتضی ممیز، گرافیست فقید، تاکنون تغییر چندانی نکرده‌است؛ این در حالی است که رشته گرافیک در سطح جهانی تحولات بسیاری را از سر گذرانده است. 

در این راستا همچنین باید گفت که برنامه‌ریزی آموزشی کهنه و قدیمی قاعدتا تاثیر منفی بر دانشجویان علاقه‌مند به این رشته خواهد گذاشت. بر این اساس و به باور کارشناسان و هنرمندان گفت‌وگو شونده در این مجموعه دانشجویان این رشته پس از فارغ‌التحصیلی برای ورود به بازار حرفه‌ای کار، با مشکلات اساسی و بغرنجی روبه‌رو هستند؛ این در حالی است که این مساله بازار کلاس‌های آزاد را پر رونق خواهد کرد؛ کلاس‌هایی که هیچ نهادی بر کیفیت آموزش آن‌ها نظارتی ندارد. 

از سوی دیگر کیفیت کتاب‌های درسی (هنرستان و دانشگاه) در این رشته نیز ارتباط مستقیمی با برنامه‌ریزی آموزش آکادمیک دارد. بنابراین، کتاب‌هایی که از سوی وزارت علوم به عنوان منابع درسی معرفی می‌شوند، هم‌راستا با واحدهای درسی تعریف شده و اغلب کهنه و قدیمی هستند. 

با مرور وضع فعلی و میزان پذیرش نسبتا زیاد دانشجو و البته توصیه‌های بسیار منتقدان نظام آموزشی، شاید هنوز به طور دقیق مشخص نشده‌است که دلایل  تحول نیافتن این رشته در ایران چه موضوعاتی است؛ در حالی که بسیاری از دیگر منتقدان این عرصه اعلام کرده‌اند که میزان جذب و پذیرش دانشجو در این رشته بسیار بیش از نیاز جامعه است و باید در نهایت دید که آیا سرنوشت این تعداد از دانشجویان که با هزاران امید و علاقه به تحصیل به این رشته روی می‌آورند، همچنان برای مسوولان و دست‌اندرکاران نهادها و وزارتخانه‌های ذیربط کم اهمیت خواهد ماند؟! 

نویسنده این سطور امیدوار است که وزیر جدید علوم، تحقیقات و فناوری، که روز گذشته (یکشنبه 28 مهر) برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی شد، در راستای بهبود این مشکلات با تدابیر و اقدامات لازم، گامی در راستای اعتلای رشته گرافیک در ایران بردارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط