کتاب «پایی در کوی ایران» از حاتم قادری با موضوعات محوری اسلام، سیاست، تاریخ و روابط خارجی ایران از سوی انتشارات علم وارد بازار نشر شد.-
در فصل سوم ملاحظاتی درباره تعلیم و تربیت و امر سیاسی در این دوران برجسته شده است که در این راستا به نگاه و دادههای اندیشهورزان یونانی بر تربیت سیاسی در ایران توجه خاصی شده است.
در فصل چهارم و با توجه به اهمیت عنصر یونانی در شاکله ایرانی و حالت عکس آن، به جنبههای مهم مواجهه ایران و یونان پرداخته شده است. در فصل آخر این بخش، نویسنده با استفاده از شاهنامه فردوسی در تلاش است به فهم شاه آرمانی و تعامل با عنصر پهلوانی در ایران نزدیکتر شود.
در بخش دوم این کتاب، شش فصل گنجانده شده است که به ترتیب گزارشی از اندیشه و روایتهای ابن حزم، ناصرخسرو، غزالی، سیاست و فرهنگ قابوسنامه، ماوردی و ابن طقطقی است که به جز روایت ابن طقطقی، همگی متعلق به اندیشهپردازیهای سدههای چهارم و پنجم هجری قمری هستند. به اعتقاد نویسنده علت پرداختن به اندیشههای افراد نامبرده شده در این بخش، این است: «این دو سده را میتوان مهمترین سدهها در فضای اندیشهپردازی در حوزه تمدن اسلامی از ابتدا تا زوال خلافت دانست. طبعا پرداختن به همه اندیشهورزان و سویههای اندیشهورزی در این دوران بیرون از فراخنای حوصله این کتاب است.»
در بخش سوم این کتاب، پنج گفتوگو با نویسنده کتاب جای گرفتهاند که به علت قالب گفتوگوگونه آن، سختترین بخش این کتاب است، چراکه در گفتوگو، با اینکه طرف گفتوگو یعنی پرسششونده در مقام پاسخگویی قرار دارد ولی اینطور نیست که او آموزگار دانایی و یا موضوع پرسش باشد، خود پرسشکننده هم با قالبی که به پرسش میدهد و نوع مواجهای که در ارایه نظریهها برقرار میکند به ایضاح و چه بسا به نقادی مطالب کمک میکند.
نخستین گفتوگو در این بخش، با عنوان «اسطوره و قدرت» است که با توجه به درهم تنیدگی قدرت و امر سیاسی با بخشهای نخست و دوم کتاب پیوند بیشتری دارد.
دومین گفتوگو با عنوان «ایران و مشکله قدرت» اینبار قدرت از زاویه یک مشکل و بیشتر در پیوند با فضای مدرنیته بحث میشود. در این گفتوگو پیش از پرداختن به دوران مدرن، در بحثی مقایسهای به دورانهای کلاسیک و نوع نگاه به قدرت در ایران نکاتی آمده است.
در گفتوگوی سوم با عنوان «انقلاب ایران؛ پاسخ به کدام پرسش نظری، واکنش به کدام مساله فرهنگی»، به موضوع انقلاب اسلامی ایران اختصاص دارد. نویسنده درباره بحث انقلاب در این بخش مینویسد: « وقتی سخن از انقلاب میرود، طبعا گذشته از خود پدیده انقلاب و مبانی و مبادی آن و چگونگی شاکلهای که داشته و دارد، مجموعه عظیمی از مباحثی مانند سنت و مدرنیته، دین، اصلاحات، جنبشهای اجتماعی از جمله جنبشهای دانشجویی، نقش روشنفکران و ... خود را همپوشانه عرضه میکنند.»
در گفتوگوی چهارم این کتاب با عنوان «30سال اندیشه معاصر»، پیرامون جریانهای فکری در فاصله زمانی پیش از انقلاب و پس از انقلاب اسلامی ایران بر میگردد. در این گفتگو به مقوله اندیشهورزی و ادبیات و فلسفه معطوف به انقلاب با اشاره به نامهای مطرحی چون آلاحمد، شریعتی، فردید، طبری و ... توجه شده است.
«خوانش تاریخ معاصر از گذر کشف ذهن ایرانی» پنجمین گفتوگوی این بخش را تشکیل میدهد. دراین گفتوگو چند مقوله از جمله کشف ذهن ایرانی و مقوله گفتوگو در بین دانشگاهیان و روشنفکران برجسته شده است.
کتاب «پایی در کوی ایران» از حاتم قادری با شمارگان هزار و 100 نسخه، در 600صفحه، به بهای 28 هزار تومان از سوی انتشارات علم منتشر شده است.
نظر شما