چهارشنبه ۱ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۲
وضع حقوقی اظهارات کودکان شاهد بررسی می‌شود

«ارزش اثباتی اظهارات کودک در نظام دادرسی» عنوان اثری از سعیده پیرولی با دیباچه عادل ساریخانی است که وضع حقوقی بیانات و اظهارات کودکان شاهد جرم را بررسی می‌کند./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این اثر پژوهشی در حوزه بررسی ارزش و اعتبار اظهارات کودکان در نظام حقوقی است که با بررسی علمی موضوع با استناد به مطالعات روانشناختی و تحقیقات میدانی مختلف تالیف شده است. 

مولف در مقدمه بیان می‌کند، از آنجا که در این حوزه تاکنون پژوهشی جامع انجام نشده‌است، بر اساس اهمیت موضوع و نیز جلوگیری از تضییع حقوق کودکان که با توجه به توانایی‌های ذهنی و هوشی آنان و این‌که این جمعیت (چه از جهت بزهکار و چه از جهت بزه‌دیده) می‌توانند در آینده نظام کیفری ایران از لحاظ حقوقی و جرم‌شناسی و نیز برای نظام اجتماعی از لحاظ روحی و روانی با اهمیت باشد، بررسی مساله اظهارات و مشاهدات آنان نگاهی ویژه را می‌طلبد.

شهادت به عنوان یکی از ادله اثبات در همه نظام‌های حقوقی جزایی مورد قبول قرار گرفته و ارزش و اعتبار حقوقی دارد، اما از آنجا که اظهارات کودکان و به تبع آن شهادت آنان در نظام‌های کیفری مورد تشکیک قرار گرفته و به سبب نبود علم به توانایی‌ها و قدرت حافظه آنان اعتبار چندانی ندارد، حضور کودکان در جلسات دادگاه به عنوان شاهد، اغلب با سوال‌ها و تردیدهایی در مورد صلاحیت و اعتبار آنان همراه است. به همین دلیل بررسی حافظه کودکان درباره جزییات یک اتفاق و توانایی تشریح آنان از واقعه، سال‌هاست که مورد تحقیق و معاینات فیزیکی محققان قرار گرفته است.

بسیاری از افراد معتقدند که شاهدان بزرگسال قابل اعتمادتر از شاهدان کوچک هستند؛ زیرا کودکان با حافظه ضعیف و مقاومت کم در برابر تلقینات قادر به درک و ضبط مناسب وقایع نیستند، اما با توجه به افزایش مطالعات انجام شده، می‌توان گفت که این نظرات به یک جانبداری علیه کودک، شبیه بود که ناشی از تصور غلط افراد جامعه نسبت به کودکان و توانایی‌های آن‌هاست که در طول قرون متمادی شکل گرفته‌است.

نخستین فصل کتاب به کلیات موضوع و مطالبی درباره مفاهیم، پیشینه، تاریخچه تحولات قانونی و تحقیقی موضوع و مبانی پذیرش اظهارات کودک اختصاص دارد.

فصل دوم به بررسی اعتبار علمی اظهارات کودکان می‌پردازد. مباحث علمی و روان‌شناسی و تحقیقات مختلف درباره موضوع و توانایی‌های قضات و هیات منصفه در تمیز اظهارات دقیق از غیر دقیق کودکان از مباحث این فصل به شمار می‌آیند.

مولف در فصل سوم و پایانی این اثر اعتبار اظهارات کودک در فقه امامیه، نظام حقوقی ایران و نظام حقوقی کشورهای دیگر را بررسی و ارزیابی کرده و در نهایت به دیدگاه نهادهای قضایی مانند وکلا و دادستان‌ها درباره شهادت کودکان پرداخته شده‌است.

انتشارات خرسندی نخستین چاپ کتاب «ارزش اثباتی اظهارات کودک در نظام دادرسی» را با شمارگان 500 نسخه در 140 صفحه، به قیمت هشت هزار تومان منتشر کرده‌است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها