محقق در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با بیان این مطلب عنوان کرد: نخستین آیین پایانی جایزه گام اول، در سال 1386 در استان اردبیل برگزار شد و سپس در بندرعباس، ارومیه، کرمان، سنندج و گرگان دنبال شد و امسال قرار است هفتمين دوره جایزه گام اول در استان یزد برگزار شود.
دبیرعلمی هفتمین دوره جایزه گام اول درباره انتخاب یزد به عنوان مکان برپایی این جایزه گفت: جایزه گام اول که امسال هفتمین دوره آن برگزار میشود از سال 1385 تاسیس شد و این جایزه برای مولفان و نویسندگانی است که نخستین بار کتابی را منتشر میکنند.
وی افزود: این جایزه تنها جایزه چرخشی خانه کتاب است که هر سال در یکی از مراکز استانی برگزار میشود و بر اساس درخواست استانها و توافق مسوولان خانه کتاب با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها آیین پایانی این جایزه در یک استان برگزار میشود.
محقق با بیان اینکه جایزه گام اول در سه دوره نخست برگزاری اختصاص به حوزه ادبیات خلاقه در بخش شعر و داستان داشت، عنوان کرد: موضوع حوزه ادبیات خلاقه با گرایشهای کودک و نوجوان و بزرگسال در شعر و داستان برای دوره نخست این جایزه تعریف شده بود.
دبیر علمی جایزه گام اول با اشاره به ارزیابی کتابهای حوزههای مختلف از دوره چهارم این جایزه عنوان کرد: از دوره چهارم جایزه گام اول با ارزیابی آثار مکتوب شاخههای مختلف علوم انسانی به این نتیجه رسیدیم که حوزه دین یکی از پرکتابترین شاخههای علوم انسانی است که دارای تالیفات چاپ نخست زیادی است و میتوان این حوزه را هم وارد موضوعهای جایزه گام اول کرد.
وی با بیان اینكه از دوره چهارم علاوه بر شعر، داستان با گرایشهای کودک،نوجوان و بزرگسال؛ ادبیات دینی با چهار شاخه و هشت زیر مجموعه به جایزه گام اول اضافه شد، گفت: جایزه گام اول هنوز این ظرفیت را دارد که موضوعهای دیگری را وارد حوزههای موضوعی خود کند اما باید موضوع مورد نظر از حداقل تعداد کتابهای چاپ شده برخورددار باشد تا قدرت انتخاب و گزینش فراهم باشد.
دبیرعلمی جایزه گام اول با اشاره به بررسی موضوع کتابهای چاپ یک در حوزههایی مانند روانشناسی و تاریخ اظهار کرد: برای سالهای آینده موضوع کتابهای چاپ یکمی در بخش روانشناسی و تاریخ مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
محقق با بیان اینکه باید تعداد کتابهای چاپ یکمی در موضوعهای مختلف بیش از 40 جلد باشد، گفت: حوزه دین از دوره چهارم در بخشهای کتابهای قرآن و روایی، علوم قرآن و حدیث، اخلاق و عرفان، علم کلام و اصول عقاید، سیره معصومان، زندگینامه و بزرگان دین از دوره چهارم با چهار شاخه و هشت زیر مجموعه وارد جایزه گام اول شد.
دبیر علمی جایزه گام اول درباره تفاوت شیوه برگزاری هفتمین جایزه گام اول در مقایسه با سالهای گذشته اظهار کرد: کل کتابهای سال پیش هزار و 590 اثر بود اما امسال تعداد آثار مکتوب به دو هزار و 74 عنوان رسیده که در مقایسه با سال پیش 500 عنوان در حوزههای مختلف افزوده شده که این نکته قابل تامل است.
وی اظهار کرد: امسال در حوزه شعر بزرگسال 630 اثر، شعر کودک و نوجوان 127 اثر، داستان بزرگسال 522 اثر، داستان کودک و نوجوان 159 اثر، اخلاق و عرفان 178 اثر، علوم قرآنی و روایی 127 اثر ، علم کلام و اصول عقاید 151 اثر، سیره معصومین و زندگینامه بزرگان دین 180 اثر و در مجموع دو هزار و چهار اثر مورد بررسی قرار گرفت.
محقق درباره تعداد آثار برگزیده و شایسته قدردانی امسال عنوان کرد: امسال از میان آثار رسیده هشت اثر برگزیده و هفت اثر شایسته قدردانی داریم که با توجه به اينكه پارسال شش اثر برگزیده و چهار اثر مورد قدردانی داشتیم، حکایت از افزایش دو برابری آثار رسیده دارد.
وی درباره تفاوتهای دیگری که در جایزه گام اول امسال ایجاد شده گفت: هر سال در برخی موضوعها کتابها کمتر و در برخی گرایشها آثار مکتوب بیشتری تولید میشود و به میزان تالیف و پژوهشهایی بستگی دارد که در بازار کتاب منتشر میشود اما جشنوارهها میوهچینهای آخر فصل هستند.
دبیر علمی هفتمین دوره جایزه گام اول با اشاره به حضور ناشرانی که کتابهای آنان در جایزه گام اول برگزیده شده، گفت: امسال نخستین بار از ناشراني که دارای کتابهای برگزیده در جایزه گام اول بودند نیز دعوت شده است.
محقق درباره تفاوتهای دیگر جایزه گام اول نسبت به سالهای پیش گفت: این جایزه تنها جایزهای است که متمرکز در تهران نیست و در شهرستان ها به صورت چرخشی دنبال میشود و علاوه برآن از ناشران کتابهای برگزیده که کتابهای برتر در این جشنواره داشتند، دعوت شده در این مراسم شرکت کنند.
وی با تاکید بر افزایش قیمت کاغذ و بالا رفتن هزینههای چاپ و نشر و گرانی قابل تامل کاغذ اظهار کرد: تصور میشد این دوره نسبت به دوره پیش استقبالی کمتر صورت بگیرد اما با کمال تعجب در مجموع رشتهها 500 اثر، بیشتر از گذشته دریافت کردیم.
چهارشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۴
نظر شما