دوشنبه ۱ مهر ۱۳۹۲ - ۰۸:۳۵
مروری بر آثار استاد بیگجه‌خانی در «موسیقار تبریز»

کتاب «موسیقار تبریز» شامل زندگی و آثار استاد فقید موسیقی، غلامحسین بیگجه‌خانی، با تحقیق و پژوهش فرهود صفرزاده، نوازنده سه‌تار و مدرس موسیقی، منتشر شد. «موسیقار تبریز» نخستین کتاب منتشر شده درباره این هنرمند تاثیرگذار بر موسیقی تبریز و ایران است./

صفرزاده به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: این کتاب درباره زندگی و آثار استاد فقید و نامدار موسیقی تبریز، غلامحسین بیگجه‌خانی است. با وجود اهمیت و تاثیر بسیار استاد بر هنرمندان پس از خود در تبریز و ایران، پیش‌تر هیچ کتابی با موضوع ایشان منتشر نشده بود. 

وی افزود: در گذشته چند نشریه نیز مقالاتی را درباره زندگی و آثار استاد منتشر کرده بودند، اما به آن دلیل که نویسندگان به منابع دست اول، دسترسی نداشتند، مقالات آن‌ها دارای ضعف‌ها و نواقصی بود. خوشبختانه من برای نگارش این کتاب به کاست‌ها و نوارهایی دسترسی پیدا کردم که شامل مصاحبه‌های قدیمی و تماس‌های برخی  هنرمندان و اهالی رسانه با استاد بود. 

این محقق و موسیقیدان در ادامه با اشاره به درج این مصاحبه‌ها در پایان کتاب گفت: در واقع من بر اساس این مصاحبه‌های صوتی و تصویری این کتاب را به رشته تحریر درآوردم. همچنین در ادامه به اسناد و عکس‌هایی نیز دسترسی پیدا کرده و همه را در کتاب منتشر کردم. 

صفرزاده درباره چرایی نامگذاری کتاب به «موسیقار تبریز»، گفت: موسیقار نام دیگری برای موسیقی است. استاد بیگجه‌خانی تنها هنرمندی بود که همه موسیقی تبریز را به طور کامل در هنر خود داشت، به همین دلیل مرور زندگی و آثار استاد بیگجه‌خانی مرور کل موسیقی تبریز است. بر این اساس من نام کتاب را «موسیقار تبریز» گذاشتم. 

این نوازنده تار در پایان درباره کتاب در راه انتشارش گفت: کتابی دیگر از من با عنوان «کتاب سه‌تار» در پاییز منتشر می‌شود. «کتاب سه‌تار» یک کتاب راهنما درباره این ساز است. هنرجویانی که می‌خواهند نوازندگی ساز سه‌تار را شروع کنند  به اطلاعاتی اولیه چون ساختمان ساز، چگونگی نگهداری آن و آشنایی با هنرمندان این حوزه، نیاز دارند و کتاب این اطلاعات را به آن‌ها خواهد داد. 

«موسیقار تبریز» زندگی و آثار استاد غلامحسین بیگجه‌خانی، نوشته فرهود صفرزاده با شمارگان دو هزار نسخه، 96 صفحه و قیمت 15 هزار تومان روانه کتابفروشی‌ها شده است. 

فرهود صفرزاده فارغ‌التحصیل رشته هنرهای سنتی از دانشگاه تبریز است. به قلم او پیش‌تر کتاب‌های «هنرستان موسیقی تبریز» و «موسیقی ایران» منتشر شده است. 

صفرزاده همچنین در سال‌های 1389 و 90 مدیر گروه موسیقی دانشگاه جامع علمی کاربردی ارومیه بوده است. 

استاد غلامحسین بیگجه‌خانی در سال 1297 در تبریز به دنیا آمد و در 24 فروردین 1366 در همین شهر درگذشت. او یکی از خبره‌ترین نوازندگان ساز تار و از استادان مکتب تبریز موسیقی ایرانی بود و تاثیر بسیاری بر هنرمندان موسیقی این شهر و همچنین کل کشور گذاشت. 

بیگجه‌خانی در دوران جوانی با گوش دادن به آثار استادانی چون میرزا حسینقلی، درویش خان، نی‌داود و علی‌اکبرخان شهنازی روی صفحه‌های سنگی قدیمی با ساز این استادان آشنا شد و از تجربیات ردیفی اقبال آذر نیز بسیار استفاده کرد. 

این هنرمند، همزمان با تاسیس رادیو تبریز، فعالیت خود را در آن آغاز کرد و مدتی را نیز سرپرست ارکستر ایرانی رادیو تبریز بود. او بعدها در رادیو ایران مشغول به کار شد و مدتی نیز به دعوت نورعلی خان برومند در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به تدریس پرداخت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها