ژوله به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: مهمترین هدف من از نگارش کتاب «شناخت فرش» شرح و توضیح چند موضوع مهم در حوزه مطالعات فرش شناسی بود که پیشتر با وجود راهاندازی رشته فرش در دانشگاهها و همچنین انتشار کتابهای تحقیقی بسیار، مطالبی درباره آنها وجود نداشت.
وی افزود: یکی از این موضوعات مطرح کردن «فرش شناسی» به عنوان یک علم و دانش است. در دیگر کشورهای جهان، به ویژه در اروپا در حدود 130 سال است که فرششناسی به عنوان یک علم مطرح شده است. در غرب تقریبا از اواخر قرن 19 کتابها و منابعی در حوزه «فرش شناسی» منتشر شدهاند.
این مدرس و محقق در ادامه با اشاره به این که در ایران علم شناخت فرش مغفول مانده است، گفت: پیشینه فرششناسی در جهان، معرفی دانشمندان فرششناس جهان و تحلیل دیدگاههای آنها، معرفی مکاتب فرششناسی از مباحث مطرح شده در این کتاب است. بر این اساس باید بیان کنم که به موضوع فرش باید از دریچه یک علم نگریست، نه صنایع دستی.
ژوله گفت: لزوم ارایه نظریههای جدید در حوزه دانش فرش، یکی دیگر از موضوعاتی است که در این کتاب به آن پرداختهام. متاسفانه سالهاست که با نظریههای قدیمی در حوزه فرش مشغول هستیم و بسیاری از مطالب برای ما تکراری شده است. به عنوان مثال در همه کتابهای فرش تنها یک مطلب خاص درباره فرش مشهور «شیخ صفی» تکرار شده و کسی سعی نکرده چیزهای جدیدی در این فرش کشف کند. من سعی کردم در این کتاب از دیدگاه تازهای این فرش را بررسی کنم.
نویسنده کتاب «شناخت فرش» همچنین مباحث تاریخی در این حوزه را بسیار با اهمیت دانست و گفت: در سرفصلهای رشته فرش در دانشگاه متاسفانه توجهی به مباحث تاریخی این رشته نشده و تماما تولید، تجارت و اقتصاد این حوزه مدنظر است. به نظر من حتی طرح این مسایل نیز بدون بررسی تاریخ و پیشینه فرش امکانپذیر نیست. به عنوان مثال شیوههای تولید و تجارت فرش در گذشته تاریخی، برای امروز بسیار کارساز است، اما امروزه سرمایهگذاران این حوزه با وجود آن که در بسیار از مواقع شکست میخورند، از این شیوهها اطلاعی ندارند.
ژوله ادامه داد: یکی از ویژگیهای کتاب «شناخت فرش» انتشار برخی تصاویر تاریخی در موضوع فرش است که بیشتر آنها در کتاب و یا منبع دیگری منتشر نشده و برای نخستین بار است که در کتابی منتشر میشوند. همچنین در این کتاب تجارب شخصی خودم در این حوزه را نیز به مخاطب انتقال دادهام. فرش در دانشگاه کشف نمیشود.
وی در پایان درباره مخاطبان کتاب گفت: مخاطبان این کتاب، فرششناسان، کارشناسان حوزه فرش و دانشجویان این رشته در دانشگاهها هستند، البته عموم مخاطبان نیز میتوانند از این کتاب بهره ببرند.
کتاب «شناخت فرش؛ برخی منابع نظری و زیرساختهای فکری» اثر تورج ژوله با شمارگان سه هزار نسخه، 256 صفحه مصور رنگی (چاپ نفیس) و بهای 45 هزار تومان از سوی انتشارات یساولی روانه کتابفروشیها شده است.
تحقیق، تالیف، تدریس و تولید فرش دستباف همراه با همکاری با سازمانها و مراکز مرتبط، مانند شرکت سهامی فرش ایران، مرکز تحقیقات فرش دستباف، مرکز ملی فرش ایران، سازمان میراث فرهنگی. همچنین سردبیری فصلنامه قالی ایران، از جمله فعالیتهای حرفهای ژوله در حوزه فرش است.
به قلم این محقق تاکنون کتابهایی چون «برگی از قالی خراسان»، «آشنایی با طرحهای فرش ایران و جهان»، «پژوهشی در فرش ایران» و «عیوب قالی» منتشر شده است.
دوشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۴
نظر شما