در کتاب «افغانستان: یک دهه پس از سقوط طالبان» پاسخ داده شد
آیا افغانستان هنوز با امنیت و ثبات فاصله زیادی دارد؟
کتاب «افغانستان: یک دهه پس از سقوط طالبان» با تدوین محمود واعظی و عفیفه عابدی از سوي مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شد.-
کتاب «افغانستان: یک دهه پس از سقوط طالبان» اثری است که به تفصیل در این زمینه می پردازد. ساختار این کتاب تمرکز بر سه موضوع محوری است؛ بررسی دستاوردها و چالشهای افغانستان پس از یک دهه از سقوط طالبان، بحث و بررسی موانع داخلی و خارجی صلح و ثبات افغانستان و همچنین نقش بازیگران خارجی چون امریکا، ایران و پاکستان در این کشور.
این اثر مجموعه ای از مقاله هاي مرتبط در این زمینه است که با اهتمام محمود واعظی (ريیس گروه پژوهشی سیاست خارجی پژوهشکده تحقیقات راهبردي) و عفیفه عابدی در قالب کتاب تدوین شده است.
«تحولات افغانستان پس از 11 سپتامبر و تاثیر آن بر جمهوری اسلامی ایران» از محمدرضا بهرامی و عفیفه عابدی، عنوان مقاله اول این کتاب است. در این مقاله تلاش میشود تحولات افغانستان و حادثه یازده سپتامبر و سایر تحولات بعدی مربوط به حضور نیروهای خارجی در منطقه بر منافع جمهوری اسلامی ایران، مورد ارزیابی قرار گیرد.
در مقاله دوم با عنوان «چشمانداز صلح و ثبات در افغانستان» نوشته ناصر ثقفی عامری، دلایل اصلی وضعیت کنونی در افغانستان مورد بحث قرار میگیرد و فرضیه نویسنده این است که فقدان برنامهریزی صحیح، تغییر در سیاستها، توجه نداشتن به واقعیات ژئوپولیتیکی و اتکای بیش از حد به قدرت نظامی، بدون توجه لازم به برنامههای توسعه و یاری رسانی به غیرنظامیان، عوامل اصلی تداوم ناامنی در افغانستان است.
محمود واعظی در مقاله سوم این کتاب با عنوان «بسترها و موانع همکاری بازیگران خارجی در افغانستان» بر آن است که به این پرسش پاسخ دهد که چرا با وجود نفع مشترک تمامی قدرتهای ذینفوذ در افغانستان برای ایجاد ثبات در این کشور، این نفع مشترک منجر به همکاری جمعی نشده است. در این مقاله ابتدا رویکرد سه بازیگر اصلی یعنی ایران، پاکستان و ایالات متحده امریکا نسبت به تحولات امنیتی این منطقه مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد و سپس در چهارچوب نظری نئورئالیسم و همکاری از دیدگاه این تئوری، پیشنهاداهایی برای تعامل بازیگران با هدف ثباتسازی ارايه می دهد.
در مقاله چهارم با عنوان «دوران پس از جنگ با تروریسم و پیامدهای آن از نگاه منطقهای» از شهربانو تاجبخش، به بررسـی سه تـاثیر احتمـالی مرگ اسامه بنلادن بر جنگ علـیه تروریسـم، از دیدگاه کشـورهـای همسایه افغانسـتان میپردازد.
در مقاله پنجم، ناصر ثقفی به بررسی ابعاد مساله مواد مخدر در افغانستان، با عنوان «مسئله مواد مخدر در افغانستان: چالشی برای ایران و امنیت بینالملل» می پردازد.
سرانجام در مقاله آخر، با عنوان «اهداف و پیامدهای مذاکره امریکا با طالبان» مهدی امیری به تشریح اهداف امریکا از مبادرت به مذاکره با طالبان می پردازد و ضمن سنجش امکان پذیری تحقق اهداف مورد نظر از مذاکره با طالبان، استدلالها و مواضع موافقان و مخالفان این سیاست را تبیین و چشمانداز پیش روی افغانستان را با توجه به سیاست مذاکره با طالبان ترسیم میکند.
کتاب «افغانستان: یک دهه پس از سقوط طالبان» با همت مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، با شمارگان هزار و 200 نسخه، در 174 صفحه، به بهاي دوهزار و 500 تومان منتشر شده است.
نظر شما