مدیر موسسه کتابشناسی شیعه قم گفت: از نظر کمیت بیشترین میراث مکتوب علمی، احکام فقهی و احادیث شیعه که اکنون به دست ما رسیده، از امام صادق(ع) و امام باقر(ع) است. در حقیقت، نقش ایشان در مذهب شیعه به گونهای است که آن را با عنوان مذهب جعفری، برگرفته از کنیه امام صادق(ع) میشناسند.-
وی ادامه داد: کتابهای «فهرست شیخ طوسی» و «رجال نجاشی» آثاریاند که عمده کتابهای اصحاب امامان در قرن پنجم و ششم هجری قمری در آنها معرفی شدهاند. این دو کتاب تا مدتها وجود داشتند اما با آمدن آثار مرحوم شیخ کلینی، طوسی و صدوق به تدریج به فراموشی سپرده شدند.
این نویسنده حوزه دین با بیان اینکه اکنون کتاب «اصول شانزدهگانه» از اصحاب امام صادق(ع) به یادگار مانده که تاکنون بارها به چاپ مجدد رسیده است، گفت: در این موسسه کوشیدهایم شخصیتها و علمای شیعی و آثار مکتوب شیعیان را به جوامع مختلف معرفی کنیم، زیرا برخی آثار شیعیان که از زمان امام علی(ع) تا عصر حاضر به رشته تحریر درآمدهاند، در دسترس قرار دارند و باید احیا شوند.
کوتاهی ما در حق امام صادق(ع)
حجتالاسلام والمسلمین مختاری با اشاره به جایگاه والای امام صادق(ع) و آثار فراوان ایشان اظهار کرد: آثار این امام بزرگوار بسیار فراونند اما شاید ما در ترویج و معرفی آنها کوتاهی کردهایم. ضرورت دارد این آثار را برای فرهنگها و جوامع مختلف تشریح و ترجمه کنیم.
وی افزود: بنا به دستور امام موسی بن جعفر(ع) اعمال و رفتار شیعیان و پیروان ایشان باید به گونهای باشد که مایه سرافرازی امام صادق(ع) باشد، نه باعث سرشکستگی ایشان.
مدیر موسسه کتابشناسی شیعه قم درباره فعالیت این موسسه توضیح داد: اغلب کتابهای این موسسه به زبانهای عربی و فارسیاند. همچنین خلاصه آنها را به انگلیسی ترجمه میشود. البته نویسندگان موسسه کتابشناسی شیعه از کشورهای لبنان، عراق، هندوستان، بحرین و عربستانند.
دانشنامه آثار شیعه نگاشته میشود
وی در پاسخ به این سوال که «در این موسسه برای ترویج و گسترش آثار ائمه(ع) تاکنون چه اقداماتی صورت گرفته است؟» گفت: برای گسترش این آثار به شکل دقیق، مبسوط، امروزی و مطابق با معیارهای جدید دست به تدوین دانشنامه آثار شیعه زدهایم.
حجتالاسلام والمسلمین مختاری ادامه داد: اکنون این اثر در مرحله مدخلگزینی، تشکیل پرونده علمی و تدوین شیوهنامه است و احتمالا در 40 مجلد به زبانهای فارسی و عربی منتشر خواهد شد. البته تدوین و تنظیم برخی بخشهای این دانشنامه ممکن است قدری به طول انجامد.
در عزاداری امام صادق چه باید کرد؟
وی گفت: در سالروز شهادت امام صادق(ع) نباید تنها به عزاداری و تعطیلی کارها اکتفا کنیم، بلکه به عنوان پیروان ایشان، ضرورت دارد به سخنان و احادیث امام صادق(ع) عمل کنیم. در حقیقت، نباید فقط شیعه اسمی باشیم، بلکه باید شیعه واقعی و عامل به دستورات آنها باشیم. متاسفانه عمده مشکلات جامعه ما ناشی از پیروی نکردن از دستورات ائمه(ع) است.
حضرت امام جعفر صادق(ع) پيشوای ششم مسلمانان در بیست و پنجمین روز شوال به سال 148 هجری قمری به دست خليفه عباسي، منصور دوانيقي مسموم و در مدينه به شهادت رسيدند. امام صادق(ع) به شيخالائمه نيز معروفند، زيرا عمر ايشان از تمامي ائمه اطهار(ع) طولانيتر بود. پیکر مطهر حضرت صادق(ع) در قبرستان بقيع در كنار پدر و جدّشان و همچنین امام حسن مجتبي(ع) دفن شده است. آن امام بزرگوار هنگام شهادت 65 سال داشتند و مدت 34 سال امامت کردند.
سالروز شهادت امام صادق(ع) 25 شوال برابر با 11 شهریورماه است.
نظر شما