شنبه ۲ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۵
گشتی در شمیران قدیم با «فصلنامه فرهنگ مردم»

شماره‌های 45 و 46 «فصلنامه فرهنگ مردم» ویژه‌نامه شمیران و به‌مناسبت یک‌صدمین زادروز استاد منوچهر ستوده منتشر شد. این فصلنامه با مقاله‌هایی درباره پیشینه، جغرافیای تاریخی، گویش و زبانزدها، همچنین مقایسه دیروز و امروز این منطقه از تهران پرداخته است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب(ایبنا)، شماره‌های 45 و 46 «فصلنامه فرهنگ مردم» ویژه‌نامه شمیران و به‌مناسبت یک‌صدمین زادروز استاد منوچهر ستوده راهی بازار کتاب شد. این شماره به مسایلی چون «جغرافیای تاریخی و فرهگی شمیران»، «شمیران دیروز، بلعیده شده تهران امروز»، «شمیران، قصرها و باغ‌ها»، «امامزاده‌های شمیران»، «گویش تجریشی»، «زبانزدهای شمیرانی» و «لغت‌نامه دهخدا، از بهارستان تا بهبودستان» پرداخته است.

در «سخن سردبیر» این فصلنامه آمده است: «شمیران امروزه بخشی از تهران بدآب و هوا و وباخیر، به درستی معلوم نیست به چه جهت مورد توجه خان قاجار قرار گرفت. بی‌شک وجود کوه البرز و آب و هوای بخش جنوبی آن کوه اساطیری در انتخاب تهران به پایتختی بی‌تاثیر نبوده است. هر پادشاه و امیری برای خود در شمیران قصری برپا کرد. این شمیران‌نشینی که همراه با فخرفروشی بود به‌قول استاد عبدالله انوار سبب شد که شمیران توسط تهران بلعیده شود و آن‌چه نباید بر سر تهران و مردم آن بیاید که امروزه در سال به تعداد انگشتان دست سهم هوای سالم تهرانیان است.»

«نظری به جغرافیا تاریخی و فرهنگی ایران» نوشته ناصر تکمیل‌همایون آغازکننده مقاله‌های این شماره است. «شمیران، قصرها و باغ‌ها» به‌قلم سارا فرسیو، «مسیرهای کوه‌پیمایی شمال تهران» اثر سید ضیاء‌الدین آل‌داوود و «امامزاده صالح» به‌همت سید احمد وکیلیان و «امامزاده قاسم» برگرفته از اسناد آثار و مفاخر فرهنگی و دینی دیگر مقاله‌های این بخش به‌شمار می‌روند.

از دیگر مقاله‌های این شماره از «فصلنامه فرهنگ مردم» می‌توان به «تجریش امامزاده‌ای داشت که امروز نیست» نوشته داریوش شهبازی، «گویش تجریشی» اثر حسین سامعی، «ضرب‌المثل‌های شمیرانی» به‌کوشش جعفر شهری، «شمیران به روایت تصویر» به‌همت پری‌ناز وکیلیان، «یادداشت‌هایی از شمیران» به‌قلم زهره زنگنه، «دروس روستای ییلاقی»‌ نوشته سید علی آل‌داوود و «آثار باستانی تپه‌های قیطریه» اثر جواد نیستانی اشاره کرد.

دلاور بزرگ‌نیا در مقاله «باغ موزه هنر ایرانی» به کوشک‌ها و عمارت‌های شمیران پرداخته است. علی همدانی «تاریخچه محله تهرانپارس» را بررسی کرده و عطیه عصارپور «شمیران در سفرنامه‌ها» را پیگیری کرده است. «گذر و نظری بر زندگینامه دکتر منوچهر ستوده» و «گرامی‌داشت یک‌صدمین سال تولد دکتر منوچهر ستوده» دو نوشته درباره این استاد ارزشمند و به‌مناسبت یک‌صد سالگی وی نوشته شده‌اند.

«موقوفات افشار» به‌قلم خسرو افشار به موقوفاتی می‌پردازد که در باغ فردوس شمیران است. «از بهارستان تا بهبودستان» نوشته غلامرضا ستوده به هسته اولیه لغت‌نامه دهخدا از زمان جنگ جهانی در تبعیدگاه دهخدا در بختیاری اشاره می‌کند و می‌نویسد: «تدوین لغت‌نامه از بهارستان در سال 1354 به بهبودستان باغ فردوس که بخشی از موقوفات افشار است ادامه یافت و لغت‌نامه در 9 جلد 700 صفحه‌ای به‌چاپ رسید.»

«موسسه لغت‌نامه دهخدا» به‌قلم پگاه خدیش مقاله پایانی این  شماره از «فصلنامه فرهنگ مردم» است. «یادی از درگذشتگان» این شماره به داریوش صفوت، استاد بزرگ موسیقی اصیل ایرانی، استاد جلیل شهناز و صادق همایونی و دیگر درگذشتگان پرداخته است. «کتابخانه فرهنگ مردم» نیز به معرفی برخی کتاب‌هایی که در حوزه شمیران‌پژوهی نوشته شده‌، می‌پردازد.

شماره 45-46 «فصلنامه فرهنگ مردم» ویژه بهار و تابستان 1392، ویژه‌نامه شمیران به صاحب امتیازی، مدیرمسوولی و سردبیری سید احمد وکیلیان، پژوهشگر فرهنگ مردم در 221 صفحه منتشر و راهی بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها