به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، انتظار شهروندان از ادارهکنندگان شهر، کارآمدی در مدیریت شهری، رفع معضلات آن و ایجاد محیطی مناسب برای زندگی است. «حقوق برنامهریزی شهری (مداخله قدرت عمومی در شهرسازی)» به کوشش محمدجواد رضاییزاده در سه فصل مفهوم شهر و شهرسازی، حقوق فردی در شهرسازی و نحوه اعمال قدرت عمومی را در زمینه شهرسازی به تصویر کشیده است.
«شهر محلی است با حدود قانونی که در محدوه جغرافیایی بخش واقع شده و از نظر بافت ساختمانی، اشتغال و سایر عوامل دارای سیمایی با ویژگیهای خاص بوده به طوری که اکثریت ساکنان دایمی آن در مشاغل تجارت، صنعت، خدمات و فعالیتهای اداری اشتغال داشته و در زمینه خدمات شهری از خودکفایی نسبی برخوردار باشد و حداقل دارای دههزار نفر باشد.»
برای اعمال اقتدار عمومی در شهرسازی همواره این احتمال وجود دارد که حقوق شهروندان در معرض تضییع قرار گیرد. بنابراین بایستی قانونگذاران با وضع مقرراتی بین منافع عمومی و منافع و حقوق شهروندان، تعادل و آشتی برقرار کنند.
فصل نخست کتاب با عنوان «مفاهیم و کلیات» به مفهوم شهر و شهرسازی و تحولات آن میپردازد. در این بخش درباره تعریف شهر آمده است: «مجموعه مسکونی بزرگ با جمعیت بسیار که شامل تاسیسات اداری، رفاهی، بازارها و خیابانهای متعدد است.» در ادامه این فصل به شهر و شهرسازی در ایران و جهان اشاره شده و شهرسازی را در دوران باستان، قرون وسطی و دوره رنسانس و معاصر به تصویر میکشد. مروری بر طرح جامع شهر، طرح هادی شهر و روستا و طرح شهرهای جدید نیز از دیگر مباحث این فصل بهشمار میآید.
«حقوق فردی در اعمال اقتدارات عمومی در شهرسازی» عنوان فصل دوم کتاب است. در مبحث حق بر محیط زیست وسلامت میخوانیم: «با افزایش جمعیت انسانها و رشد روزافزون صنایع و نیز استفاده بیرویه از منابع طبیعی و همچنین تغییرات ناگزیر آب و هوایی در مقیاس سیارهای و به وجود آمدن بحرانهای مهم زیست محیطی نظیر سوراخ شدن لایه ازن، گرم شدن کره زمین، تخریب فزاینده جنگلها و مراتع و آلودگی منابع آبی (دریاها و اقیانوسها) از نیمه دوم قرن بیستم، توجه کشورها و جامعه بینالمللی به سمت لزوم حفاظت از محیط زیست معطوف شده است.»
فصل سوم «ابزار و نحوه اعمال قدرت عمومی» نام دارد. این فصل ابتدا به معرفی نهادهایی میپردازد که قدرت عمومی را در زمینه شهرسازی اعمال میکند، سپس نحوه اعمال قدرت عمومی از طریق نظارت بر ساخت و سازها و نهایتا آسیبشناسی و چشمانداز دخالت قدرت عمومی در شهرسازی و ساختمان به تفصیل بیان میشوند.
در بخشی از کتاب آمده است: «موضوعی که هسته مرکزی امور شهری و شهرسازی را تشکیل میدهد، کارایی و کارآمدی اداره شهر و وجود تاسیسات حقوقی و نهادهای مختلف به منظور پشتیبانی از این مدیریتها است. امروزه ثابت شده که دولتها به تنهایی از عهده پاسخگویی به توقعات و انتظارات مردم برنمیآیند و کارآمدی و موفقیت آنها مرهون توفیق در تقویت عدم تمرکز محلی و مدیریت معضلات آن و ایجاد محیطی مناسب برای زندگی است.»
چاپ نخست کتاب «حقوق برنامهریزی شهری (مداخله قدرت عمومی در شهرسازی)» به کوشش محمدجواد رضاییزاده در 248 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه و بهای هفت هزار و 500 تومان از سوی انتشارات مجد منتشر شده و در دسترس دانشجویان رشته جغرافیا و برنامهریزی شهری، مدیریت شهری و همچنین دانشجویان رشته حقوق عمومی قرار گرفت.
یکشنبه ۹ تیر ۱۳۹۲ - ۱۵:۲۱
نظر شما