شماره سی و ششم فصلنامه علمی-پژوهشی جغرافیا منتشر شد. این فصلنامه با مقالههای گوناگون با موضوعهایی مانند گردشگری، پدافند غیرعامل، حاشیهنشینی و سیل میکوشد به گسترش حوزههای دانش جغرافیا در کشور کمک کند.-
نخستین مقاله این شماره با نام «شكلگيري شهر قدرت و شهر بازدارنده با بهرهگيري از مباني پدافند غيرعامل» نوشته مشترک حسن کامران، حسن حسینیامینی و فرهاد جعفری است. در اين مقاله، ابعاد مختلف پدافند غيرعامل و مولفههاي شهرسازي دفاعي و نيز ارایه الگوي راهبردي در پدافند غيرعامل شهري بررسی شده است.
مقاله بعدی «نقش خانههاي دوم در گردشگري و جريان سرمايه در نواحي روستايي (مورد: ناحيه بينالود)» نام دارد و به قلم عباس سعیدی و ریحانه سلطانیمقدس نوشته شده است. در بخشی از این مقاله آمده است: «گردشگري، از هر نوع كه باشد، به مثابه نوعي كنش در فضاست كه نه تنها زمينه تحرك مكاني-فضايي را فراهم ميسازد بلكه پديد آمدن انواع جريانها و شبكههاي مبتني بر ملاحظات گوناگون فضايي را بسترسازي ميکند.»
«پهنهبندي پتانسيل سيلخيزي حوزه آبخيز سراب درهشهر» اثری از محمدرضا ثروتی، محمود احمدی، کاظم نصرتی و مهدی مزبانی و «نقش سازمانهاي مردم نهاد براي مشاركت در بازسازي بافتهاي فرسوده (نمونه موردي: بافت فرسوده بخش مركزي شهر اهواز)» نوشته علی موحد، محمدعلی فیروزی، رضا زارعی و مسعود ظفری مقالههای بعدی این فصلنامه است. این مقاله به دنبال بررسي ارایه الگوهاي مشاركت نهادهاي مردمي در تجديد حيات دوباره بافتهاي فرسوده شهري است.
«رهيافت تغيير سهم، اقتصاد پايه و نسبت مكاني (تحليل و پيشبيني اشتغال در شهر سبزوار)» اثر حسین حاتمینژاد و هادی حسینی، «الگوي بازاريابي جهاني براي افزايش صادرات محصول گل پاكدشت» نوشته علیرضا استعلاجی و معصومه پازکی، «آسيبشناسي كالبدي حوزههاي تمركز بزهكاري در محدوده منطقه 19 شهر تهران (مورد مطالعه: جرايم مربوط به سرقت به عنف و مواد مخدر)» نوشته محسن کلانتری و محمدکاظم جباری و «كاربرد اصول توسعه ميانافزا در بهبود فضايي-عملكردي بافتهاي شهري (مطالعه موردي: منطقه 17 شهرداري تهران)» اثر نوید سعیدیرضوانی، زهره داوودپور، الهام فدوی و رحیم سرور از دیگر مقالههای این شماره از فصلنامه به شمار میآیند.
«تاثير ويژگيهاي قومي در فرآيند مشاركت سياسي كشور(مطالعه ميداني: استان خوزستان)»، مقالهای از زهرا احمدیپور، علی علوی و محمدرضا هیودی، «عوامل موثر بر شكلگيري حاشيهنشيني در شهر كاشان(نمونه موردي محله غربتها و پمپ رعيتي)» به قلم محسن شاطریان و امیر اشنویی و «الگوهاي همديد تراز مياني جو هنگام وقوع يخبندانهاي ديررس بهاره استان كرمانشاه» نوشته نادر پروین و هوشمند عطایی دیگر مقالههای این فصلنامه را تشکیل میدهند.
«كاربرد منطق فازي در ارزيابي تناسب زمين براي توسعه كالبدي شهر(مطالعه موردي: كلانشهر كرج)» اثر امیر کرم و نازیلا یعقوبنژاد اصل، «تحليل ژئوپليتيك جايگاه منافع ملي در سياست خارجي اسلامگرايانه كشور تركيه با رويكرد برساختگرايي» نوشته افشین متقی، مصطفی رشیدی و محمدصادق یحییپور و مقاله «ادراک گردشگران از سطح کیفیت خدمات در شهر کاشان» نوشته براتعلی خاکپور، مجتبی روستا، دانا علیزاده و امیر اشنویی مقالههای بعدی این فصلنامه را دربرمیگیرند.
«تبيين مفهوم مرز در فضاي سياسي-مجازي ايران» نوشته مرجان بدیعی ازنداهی، میثم احمدی فیروزجایی و سلمان انصاریزاده، عنوان آخرین مقاله این شماره است. در بخشی از مقاله میخوانیم: «در عصر گسترش تكنولوژي ارتباطات، مرزهاي جغرافيايي اهميت خود را از دست نداده است بلكه، كاركردهاي جديدي نيز برعهده گرفته است. به طوري كه حتي كنترلهاي مرزي امروزه در فضاي مجازي به صورت فيلترينگ، كدهاي مخابراتي، كارتهاي اعتباري و كدهاي اينترنتي اعمال ميشود و كاربران ايراني استفادهكننده از فضاي اينترنت همواره در بين ده كشور پركاربرد از فضاي اينترنت بودهاند.»
پایانبخش فصلنامه علمی-پژوهشی جغرافیا چکیدهای از مطالب و بخشی از مقالهها به زبان انگلیسی آورده شده است.
شماره 36 فصلنامه علمی-پژوهشی «جغرافیا» در 330 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای دو هزار و 500 تومان از سوی «انجمن جغرافیایی ایران» منتشر شده است.
نظر شما