مژده محمدی ،کتابدار بخش مرجع کتابخانه وزارت امور خارجه، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از کتابخانه های وزارت خانه و امکاناتش گفت: به جرات میتوان گفت که کتابخانه های وزارت امور خارجه، جزو برترین کتابخانههای تخصصی و سازمانی در حوزههای علوم سیاسی و بینالملل است که برای افراد خارج از سازمان نیز قابل دسترسی است و مجموعه ای به روز از کتابها، نشریات مختلف، پایاننامهها و ... را در خود جمع کرده و برای به روز رسانی از سفارتخانههای ایران در سایر کشورها مدد میجوید.
محمدی در مورد تعداد منابع موجود و قابل دسترس در کتابخانه گفت: مخزن فارسی مجموعه شهيد رجايي شامل 78 هزار و 22 عنوان كتاب و مجموعه شهيد باهنر شامل 34 هزار عنوان كتاب است. مخزن لاتين مجموعه شهيد رجايي داراي 63 هزار و 55 عنوان كتاب و بيشتر به زبان انگليسي است و تعداد كتاب های لاتين مجموعه شهيد باهنر 33 هزار عنوان كتاب به زبانهای مختلف از جمله انگليسي، فرانسه، آلماني، روسي و .... در حوزه موضوعي كتابخانه را شامل میشود. از دیگر خدمات مخازن میتوان به مخزن مرجع، مخزن عربی و بخش دیداری و شنیداری کتابخانه اشاره کرد.
او در توضیح بخش مرجع کتابخانه وزارت امور خارجه اظهار کرد: بخش مرجع كتابخانه تخصصي، داراي دو هزار و 500 عنوان كتاب در مجموعه شهيد رجايي و هشت هزار و 200 عنوان كتاب در مجموعه شهيد باهنر است. كتابهاي مذكور به زبانهای گوناگون چون فارسي، انگليسي، عربي، فرانسه، آلماني است كه شامل انواع دايرهالمعارفها، فرهنگنامهها، دانشنامهها، اطلسها و ... است.
وی در ادامه افزود: کتابخانه وزارت امور خارجه علاوه بر بخش مخازن، منبع بی بدیلی از نشریات مختلف است. 125 عنوان نشریه فارسی، 79 عنوان نشریه لاتین، 38 عنوان روزنامه فارسی، 10 عنوان روزنامه لاتین و دو عنوان روزنامه عربی از داشتههای کتابخانه شهید رجایی وزارت خانه است. این در حالی است که کتابخانه شهید باهنر در دو بخش نشریات جاری و آرشیو فعال است؛ 69 عنوان نشریه فارسی، 15 عنوان نشریه عربی، 58 عنوان نشریه لاتین، 32 عنوان روزنامه فارسی، چهار عنوان روزنامه انگلیسی و دو عنوان روزنامه عرب زبان از منابع بخش نشریات فعال کتابخانه است. آرشیو فعال هم شامل مواردی چون رسالههای ارتقا مقام کارمندان، پایاننامههای فارسی دانشجوهای دانشکده روابط بینالملل وزارت خانه، مذاکرات مجلس قبل از انقلاب، مجموعه معاهدات و مکاتبات دولت ایرات با سایر دولتها و مجموعه قوانین و مقرارت کشور قبل از انقلاب میشود.
کتابخانه تخصصی وزارت امور خارجه همچنین در بخشی با عنوان نسخههای خطی و چاپ سنگی داراي گنجينهاي با ارزش به زبانهاي فارسي، عربي، تركي و لاتين است كه در طول ساليان فراهم آمده است. اين گنجينه افزون بر هزار جلد نسخه خطي است كه در ميان آنها شماري از مجلات با ارزش ماوراء النهری شامل 64 مجلد وجود دارد . كتب چاپ سنگي نيز كه بالغ بر دو هزار جلد ميباشد، عموماً چاپ چاپخانههای معروفي از هند، پاكستان، تركيه، مصر و ايران است. قديمي ترين نسخه فارسي موجودنسخهای از بهارستان جامي و متعلق به قرن 10 ق است و قديمي ترين نسخه عربي موجود در كتابخانه « منهاج المحدثين» نام دارد و كتابت آن متعلق به 694 ق است. قديمي ترين نسخه با جلد ماوراء النهري «حاشيه بر شرح كلمه العين» با تاريخ كتابت 896 ق است. اين كتب هم اكنون در دست فهرست نويسي و عكس برداري هستند تا در قالب خدمات الكترونيكي در معرض استفاده پژوهشگران قرار گيرد.
محمدی همچنین از مجموعه کتابخانه شخصی لانکامرر، صحاف معروف آلمانی- ایرانی که توسط وزارت امور خارجه خریداری و هماکنون در کتابخانه شهید باهنر موجود است، خبر داد و گفت: كتابخانه شخصي لانكامرر كه بالغ بر دو هزار جلد كتاب به زبانهاي فارسي، انگليسي، فرانسه و آلماني در موضوعات مختلف است و به واسطه شیوه صحافی خاص و زیبا مجموعه باارزشی تلقی میشود.
کتابخانه تخصصی باهنر به نشانی خیابان شهید باهنر، خیابان شهید آقایی، پلاک 24 همه روزه 8 تا 16 و 30 دقیقه آماده پذیرش علاقمندان و مراجعهکنندگان است، همچنین کتابخانه شهید رجایی به نشانی خیابان سی تیر، ساختمان شماره هفت وزارت اورخارجه در روزهای شنبه تا چهارشنبه 8 تا 14 و 30 دقیقه خدمت رسان مراجعهکنندگان است.
شنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۰
نظر شما