به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) بهنقل از روابط عمومی پژوهشکده تاریخ اسلام، گروه تازه تاسیس رجال و شخصیتهای اسلامی این پژوهشکده، نخستین نشست این گروه با موضوع نقد کتاب «زبیریان و تدوین سیره نبوی» تالیف دکتر محمدرضا هدایتپناه را با حضور محمد سپهری، پژوهشگر، نویسنده، مترجم و استاد دانشگاه در رشته تاریخ اسلام و محمدرضا غضنفری، نویسنده و پژوهشگر تاریخ و همچنین نویسنده کتاب، چهارشنبه (29 خرداد ماه) برپا میکند.
نقد کتاب «زبیریان و تدوین سیره نبوی» بهعنوان میراث مكتوب مسلمانان به جای مانده و تاثیر عمیقی بر فرهنگ مسلمانان باقی گذاشته است. این اثر کمک میكند تا تصویر درست و شفافتری از وقایع عصر رسالت و پس از آن داشته باشیم.
خاندان آلزبیر در میان خاندان مكی و مدنی صدر اسلام در نقل روایات سیره و تدوین آن نقش بسیار ممتازی ایفا كردهاند. نگاهی به متون سیره نشان میدهد افراد این خاندان یا کسانی که به نوعی با آنان بستگی دارند، نامشان به تکرار در اسناد سیره آمده است. شاید بتوان گفت در میان خاندانهای قریشی صدر اسلام، بیش از همه، نام این خاندان بهعنوان سیرهدان، سیرهنویس، نسبشناس و مورخ در منابع آمده است.
متون تاریخ كهن اسلام پر از روایات در رابطه با زبیریان است. برخی از اعضای این خاندان متنفذ سیاسی ـ فرهنگی و از نخستین سیرهنویسان جهان اسلام بهشمار میروند. از اینرو نقش برجستهای در شكلگیری تالیفات سیره نبوی دارند. سیرهنویسانی مانند ابناسحاق، واقدی و محمدبن سعد صاحب الطبقاتالكبری، گزارشهای بسیاری به روایت آلزبیر در كتابهای خود آوردهاند.
خاندان زبیر به علت موضعشان در برابر آلعلی(ع)، کمکم به سمت امویان گرایش پیدا کردند و نوعی همبستگی بین آنان و امویان به وجود آمد. با توجه به خطوط فكری آنان و روابط نزدیكشان با خلفای اموی و عباسی این سوال مطرح میشود كه آیا حوادث صدر اسلام را به درستی گزارش كردهاند؟
نشست نقد کتاب «زبیریان و تدوین سیره نبوی» چهارشنبه (29 خرداد ماه) از ساعت 17 تا 19 در پژوهشکده تاریخ اسلام به نشانی خیابان توانیر، خیابان برادران، کوچه شهروز، پلاک 9 برگزار خواهد شد.
یکشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۵
نظر شما