به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، استاد فریدون حافظی، یکی از مشاهیر موسیقی سنتی ایران و نوازنده ساز تار، پنجشنبه 16 خرداد، بر اثر بیماری و کهولت سن در تهران درگذشت. مراسم تشییع پیکر این هنرمند فقید، دوشنبه 20 خرداد، از ساعت 9 صبح از مقابل تالار وحدت برگزار خواهد شد.
از فریدون حافظی کتاب «آواهای ایرانی» به یادگار مانده است. این کتاب که به همراه لوح فشرده در سال 1386 از سوی نشر عارف منتشر شد، حاصل بیش از نیم قرن تلاش این هنرمند فقید است که در آن آواها و نواهای اصیل ایرانی به ماندگارترین شکل ممکن در قالب ردیفهای آوایی به کتابت در آمده است.
کتاب «ارغنون ساز فلک» ارجنامه فریدون حافظی در سال 1390 از سوی موسسه فرهنگی و انتشاراتی عرفان منتشر شد.
محمد ابراهیم شریعتی مدیر این موسسه ضمن تسلیت درگذشت استاد فریدون حافظی به جامعه فرهنگی و هنری ایران درباره چگونگی انتشار کتاب «ارغنون ساز فلک» گفت: من با شخصیت و آثار استاد فریدون حافظی از قبل آشنایی داشتم و مشتاق بودم تا کتابی در مورد ایشان منتشر کنم.
وی افزود: مصطفی ساکت، فرزند دکتر محمد حسین ساکت، یکی از نخبگان و مفاخر علمی و ادبی امروز ایران، کتاب «ارغنون ساز فلک» با عنوان دوم «ارجنامه استاد فریدون حافظی» را برای انتشار به موسسه عرفان آورد. من بر حسب آشنایی پیشین با دکتر محمد حسین ساکت این کتاب را برای انتشار قبول کردم.
شریعتی در ادامه با اشاره به کیفیت علمی کتاب «ارغنون ساز فلک» گفت: من تاکنون کتابهای ارجنامه و یادنامه بسیاری دیده و مطالعه کردهام، اما به جرات میگویم که هیچ کتاب یادنامهای به اندازه این کتاب پربار نیست. مقالههای درج شده در این کتاب از نظر علمی شاهکار است و همین مساله باعث شده که کتاب «ارغنون ساز فلک» در بین دیگر کتابهای یادنامهای از جایگاه ویژهای برخوردار باشد.
این ناشر در ادامه درباره میزان استقبال از کتاب «ارغنون ساز فلک» گفت: متاسفانه ما از نظر بازاریابی و فروش این کتاب به مشکل برخوردیم. با وجود آنکه نزدیک به دو سال از انتشار این کتاب میگذرد تاکنون بیش از هزار و 300 جلد از شمارگان هزار و 500 جلدی کتاب باقیمانده است. صادقانه بگویم که میزان فروش این کتاب حتی جوابگوی هزینه حروفچینی آن هم نبود.
شریعتی گفت: انتشارات عرفان برای این کتاب یک جلسه رونمایی در سرای اهل قلم برگزار کرد. همچنین ما از نظر تبلیغات نیز برای این کتاب کم نگذاشتیم، اما متاسفانه فروش آن با شکست کامل روبهرو شد.
مدیر انتشارات عرفان اضافه کرد: انتشارات عرفان را بیشتر برای نشر کتابهای تخصصی درباره افغانستان اعم از سیاست، فرهنگ و هنر، میشناسند. شاید به همین دلیل این کتاب جدی گرفته نشد.
کتاب «ارغنون ساز فلک» به کوشش مصطفی ساکت، با شمارگان هزار و 500 نسخه، 528 صفحه و بهای 15 هزار تومان در سال 1390 از سوی نشر عرفان در دسترس مخاطبان قرار گرفت.
پیشگفتار و یکی از مقدمههای این کتاب به قلم مرتضی کاخی، مدرس ادبیات، است. مقدمه دیگر کتاب را خود فریدون حافظی نگاشته بود.
در این کتاب یادداشتها و مقالههایی از چهرههای مشهور موسیقی ایران درباره فریدون حافظی درج شده است، که از این میان میتوان به نامهایی چون کیخسرو پورناظری، داریوش پیرنیاکان، هوشنگ ظریف، شاهین فرهت، انوشیروان روحانی، فرهاد فخرالدینی، سالار عقیلی، منصور نریمان، جهانشاه برومند، سید ابوالحسن مختاباد، امین الله رشیدی، کیوان ساکت، سید علیرضا میرعلی نقی، رضا مهدوی، نادر مجد، بزرگ لشگری، مهران مهتدی و شهرام میرجلالی اشاره کرد.
سید عبدالله انوار، جلیل قریشی زاده، رحیم معینی کرمانشاهی، عبدالعلی ادیب برومند، مصطفی بادکوبهای، امیرحسین ذکرگو، نصرت کریمی و مرتضی کاخی نیز در این کتاب مقاله و یا نوشتاری درباره استاد فریدون حافظی دارند.
در این کتاب نوشتارهایی از محمد صالح المهدی، محقق مصری و مولف کتاب جایگاه موسیقی در تمدن اسلامی و آرتور کرستینسن، ایرانشناس دانمارکی نیز وجود دارد که به ترتیب توسط محمد حسین ساکت و سلمان ساکت به فارسی برگردان شدهاند.
همچنین کیومرث عباسی، حشمت الله کمگویان، محمد اسماعیلی، علی جهانداری، اسرافیل شیرچی، میلاد کیانی، مریم گویا، خدامراد مرجانی، علی هاشمی، محمد حسن ابریشمی، نیما تجبر، محسن محمدی، علی پژوهشگر، محسن حجازیان، رضا قلی سالورقاجار، محمد علی سلطانی، سید حبیب نبوی، علی قلی محمودی بختیاری و محمد موقتیان نیز نام دیگر هنرمندان و محققانی است که مقاله و یا نوشتاری درباره فریدون حافظی در کتاب «ارغنون ساز فلک» دارند.
شنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۹
نظر شما