سه‌شنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۴
بررسی چالش‌هاي سياست خارجي ايران و اتحاديه اروپا

كتاب« چالش‌هاي سياست خارجي» با عنوان فرعي جمهوري اسلامي ايران و اتحاديه اروپا به بررسي عوامل تاثير‌گذار بر واگرايي اين ارتباط، پس از 11 سپتامبر 2001 مي پردازد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، غالب تحليل‌هاي سياسي مربوط به روابط خارجي جمهوري اسلامي ايران متمركز بر تعامل با همسايگان در خاورميانه يا روابط با قدرت‌‌هاي بزرگي مانند روسيه، انگلستان  يا آمريكاست و عوامل موثر در همگرايي و يا واگرايي ارتباط ايران با اتحاديه اروپا، كمتر مورد توجه قرار گرفته است.

روابط جمهوري اسلامي ايران با اتحاديه اروپا از ابتداي انقلاب اسلامي تاكنون درگير فراز و نشيب‌هاي بسياري بوده است. در زمان وقوع انقلاب اسلامي ايران، اتحاديه اروپا با شكل كنوني در عرصه بين‌‌الملل حضور نداشت و كشور‌هاي اروپايي به دو بلوک اروپاي غربي و شرقي تقسيم مي‌شدند.

در اين كتاب تلاش شده تا عوامل موثر بر روابط جمهوري اسلامي ايران و اتحاديه اروپايي كه موجب واگرايي دوطرف به ويژه در دوره پس از 11 سپتامبر 2001 شده، مورد بررسي و مطالعه قرار بگيرد.

بررسي چارچوب نظري روند واگرايي ارتباط ايران با اتحاديه اروپا، بررسي تحولات تاريخي روابط جمهوري اسلامي ايران با اين اتحاديه از ابتداي انقلاب تا كنون، نقش و تاثير تروريسم در اين روابط از  سرفصل‌هاي مورد توجه است كه در بررسي اين واگرايي ارتباطي، تاكيد شده است.

در سال 1991 و بر اساس معاهده «ماستريخت» زمينه تحول جامعه اروپا به اتحاديه فراهم شد. آن‌ها بر اساس اين معاهده پذيرفتند كه در حوزه‌هاي سياسي، دفاعي، امنيتي، اجتماعي و فرهنگي به صورت هماهنگ و منسجم عمل كنند. 

اتحاديه اروپا بر سه محور جامعه اقتصادي، موضوع‌هاي قضايي، سياست خارجي و امنيتي مشترك، بنا نهاد شد.

آغاز جنگ تحميلي عراق عليه جمهوري اسلامي ايران با تبديل  دیدگاه سياست خارجي ايران نسبت به جامعه اروپايي از واقع‌‌گرايي به‌آرمان‌گرايي انقلابي همراه بود. 

مشخصات بارز اين دوره از نگاه جمهور اسلامي ايران، تقابل كشور‌‌هايي اروپايي با انقلاب اسلامي و همسويي با سياست‌هاي آمريكا در برخورد با ايران بود. 

گروگان‌گيري اعضاي سفارت آمريكا در تهران، مساله سلمان رشدي، ترور شاپور بختيار و برخي مخالفان جمهوري اسلامي ايران در اروپا، بحران ميكونوس، حمايت ايران از حزب‌الله لبنان، جنبش جهاد اسلامي فلسطين و حماس از موضوع‌هاي مورد اختلاف اتحاديه اروپا از ايران بوده است.

مفهوم نسبي بودن بر وجود مذاهب، سنت‌ها، فرهنگ‌ها و فلسفه‌هايي متفاوت در جوامع گوناگون درباره حقوق‌بشر مبتني است. طرفداران اين نظريه بر اين اعتقادند كه حقوق بشر وابسته به چارچوب فرهنگي جوامع گوناگون است.

اعضاي اتحاديه اروپا در مورد حقوق بشر رعايت انصاف و بي طرفي را نداشتند و اعضاي اين اتحاديه متهم به سكوت در برابر نقض حقوق بشر و رعايت‌نشدن حق آزادي بيان هستند.

مساله فلسطين و جنايت رژيم اشغالگر قدس نمونه‌اي از اين بي اعتنايي نسبت به نقض حقوق بشر در جهان است. هولوكاست و نداشتن آزادي بيان رسانه‌هاي خارجي در بيان تاريخچه و يا انتقاد از اين مساله هم نشانه نبودن آزادي بيان در جوامع اروپايي است.

طنز تلخ روز گار ما اين است كه دولت آمريكا كه دارنده بيشترين و مرگ‌بارترين سلاح‌هاي هسته‌اي و ديگر ابزار‌هاي كشتار جمعي و تنها مرتكب به كارگيري آن‌است، امروز مي خواهد پرچم مخالفت با اشاعه هسته‌اي را به دوش بگيرد و مانع از استفاده صلح آميز جمهوري اسلامي ايران از انرژي هسته اي‌ شود. 

كتاب« چالش‌هاي سياست خارجي» با عنوان فرعي جمهوري اسلامي ايران و اتحاديه اروپا در دوره پس از 11 سپتامبر 2001، نوشته دكتر مجيد عباسي از سوي انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) به بهاي 85 هزار ريال و شمارگان هزار نسخه در 300 صفحه، وارد بازار كتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط