شنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۱
گروه فرقان در «ترکیب التقاط و ترور» تحلیل شد

«ترکیب التقاط و ترور: بررسی عملکرد و اسناد گروه فرقان» عنوان کتابی به قلم محمدحسن روزی‌طلب است و به شرح چرایی شکل‌گیری گروه فرقان و اقدامات تروریستی و در نهایت انحلال این گروه می‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «ترکیب التقاط و ترور» در چهار فصل با عنوان‌های «تفسیر‌های تفنگی»، «التقاط در کژ راهه ترور»، «برخورد با فرقان» و «توحیدی که به ضلالت رسید» تدوین شده و نویسنده در بخش پایانی کتاب نزدیک به دویست صفحه را به ضمایم و اسناد و تصاویر اختصاص داده است.

گروه فرقان یکی از گرو‌ه‌های جریان «اسلام منهای روحانیت» بود که توسط طلبه‌ جوانی به نام اکبر گودرزی بنیان‌گذاری شد و کتاب «ترکیب التقاط و ترور» با مرور چگونگی تشکیل شدن گروه فرقان، زمینه‌های به وجود آمدن و اقدامات تروریستی این گروه در رویارویی با انقلاب اسلامی و ملت ایران را مطرح می‌کند. 

در این کتاب ماهیت گروه فرقان، ‌بازخوانی و ترورهای انجام شده توسط اعضای آن‌ و اقدام نهاد‌های انقلابی در تعقیب، دستگیری و محاکمه این افراد بررسی شده است. ترور و به شهادت رساندن برخی علما و اندیشمندان و مبارزان اسلامی مانند شهید آیت‌الله مرتضی مطهری، شهید آیت‌الله محمد مفتح و شهید مهدی عراقی در کارنامه این گروه انحرافی ثبت شده است.
 
گروه فرقان اواسط سال 1356 تاسیس شد و پس از پیروزی انقلاب تصمیم گرفت به مبارزه مسلحانه بپردازد. مولف کتاب در بررسی عملکرد گروه فرقان به نقش بارز اکبر گودرزی، ایدئولوگ و رهبر این گروه می‌پردازد.

کتاب «ترکیب التقاط و ترور» با استفاده از آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی و گفت‌وگوهای متعدد پیرامون گروه فرقان که توسط محمدرضا کائینی جمع‌آوری و در اختیار مولف قرار گرفته، نوشته شده است. اسناد و تاریخ شفاهی برخی افراد صاحب خاطره یا در جریان عملکرد گروه فرقان، در سه بخش ماهیت گروه فرقان، ترور‌ها و برخورد امنیتی و قضایی تدوین شده است. 

با توجه به اهمیت نقش اکبر گودرزی در سیر فعالیت گروه فرقان، متن کامل دادگاه وی در ضمیمه کتاب آمده است. همچنین بخشی از کتاب به بررسی افکار و عملکرد حبیب‌الله آشوری اختصاص دارد. دلیل پرداختن به او،‌ همسان بودن رویکرد‌های تفسیری و سیاسی با گروه فرقان است. 

کتاب «ترکیب التقاط و ترور» اکبر گودرزی را از دوران تولد و تحصیل می‌شناساند و تشکیل گروه فرقان و استنباط‌های اعضای آن‌ از قرآن را شرح می‌دهد. نویسنده در تکمیل اسناد به گفته‌های روایان تکیه می‌کند و برای استناد بیشتر از کتاب‌های منتشر شده درباره تاریخ و وقایع انقلاب اسلامی بهره می‌گیرد و تلاش می‌کند با پانوشت‌های تکمیلی تمام ابعاد مورد نظر از موضوع را شرح ‌دهد. 

در صفحه 61 کتاب درباره ارتباط گروه فرقان با عناصر ضد انقلاب آمده است: «بسیاری معتقدند سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و انگلیس برای ضربه زدن به نظام نوپای جمهوری اسلامی به واسطه‌ سازمان مجاهدین خلق لیست ترورشان را به گروه فرقان داده‌اند. حجت‌الاسلام‌والمسلمین هادی خسروشاهی درباره‌ ارتباطات پیچیده‌ این گروه با سفارت آمریکا در تهران سخنان مهمی دارد: «من در تحلیل‌ها و بررسی‌های سیاسی تاریخی خود به این جمع‌بندی رسیده‌ام که بی‌تردید رهبری این فرقه علاوه بر عناصر و سازمان‌های ضد انقلاب داخلی، با عناصر سیا و جاسوسان بیگانه هم ارتباط داشته و از آن‌ها برای اجرایی توطئه‌های خائنانه خط می‌گرفته و حتی به آن‌ها وعده ترور هفتگی می‌دهد.»

جواد منصوری، اولین فرمانده سپاه پاسداران نیز نظر مشابه با سیدهادی خسرو‌شاهی دارد: «اعتقاد قطعی دارم در ترور شهید مطهری، سیا یا موساد اسرائیل به گروه فرقان خط داده است. من مطمئنم که گروه فرقان با سفارت آمریکا رابطه داشت... به نظر من گروه فرقان به وجود آمد تا دشمن از این گروه استفاده کند و سران انقلاب را بزند.»

کتاب «ترکیب التقاط و ترور: بررسی عملکرد و اسناد گروه فرقان» در قطع وزیری و 404 صفحه، با شمارگان دو هزار نسخه و بهای 125 هزار ریال از سوی موسسه فرهنگی هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها