سال 1392 نیز همچون بسیاری از سالهای پس از انقلاب، «سال انتخابات» است. انتخابات بهعنوان یک رویداد سیاسی، در فرهنگعمومی و فرهنگسیاسی ما با تعابیری چون «عرصه حضور امت»، «تجدید میثاق با نظام جمهوری اسلامی»، «نشانه عزم و اراده ایرانیان»، «پیوند حاکمیتـ ملت»، «خنثیسازی تهدیدات دشمن» و مواردی ازایندست مطرح شده است...
نخبگان فرهنگی، نویسندگان و اهالی قلم، فعالان حوزه نشر، رسانهنگاران، معلمان و مربیان، دستاندرکاران نظام آموزشی، مبلغان و روحانیون و... کسانی هستند که در موسم انتخابات دغدغههای فرهنگی و دینی بسیاری را مطرح نموده و آنها را از کاندیداهایی که به عرصه رقابتها ورود پیدا کردهاند دنبال میکنند. این امر در آستانه انتخابات مجلس و ریاست جمهوری بیشتر مطرح میشود و البته هر مجلس یا دولتی که میآید و میرود به بخشهایی از این مطالبات و کاستیها جامه عمل میپوشاند اما برای ارتقای فرهنگ و دانش، باید فعالیتها و سیاستگذاریهای بسیار گستردهتر و جدیتری صورت پذیرد.
اینروزها که در آستانه یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هستیم به دلیل وجود برخی مشکلات اقتصادی یا مسائلی که به حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی بازمیگردد، متاسفانه مباحث فرهنگی یا اساسا دنبال نمیشوند و یا کاملا تحتالشعاع مباحث سیاسی، اقتصادی و... قرار گرفتهاند. شایسته است کاندیداهای محترم و یا نخبگانی که در پیرامون ایشان و ستادهای انتخاباتی حضور دارند نسبت به اهمیت و جایگاه خطیر مباحث فرهنگی توجه داشته باشند و به ایشان گوشزد نمایند که هر رشد و توسعهای و یا هر راهحلی ریشه در فرهنگ ملی دارد.
بدیهی است که تنها حاملان و مبلغان فرهنگ عمومی و فرهنگ دینی میتوانند نسلها و لایههای اجتماعی را برای خیزش و تکاپوی ملی دعوت کنند و یا فرهنگ کار و تلاش را در ایشان نهادینه سازند. صبر و مدارا، ایثار، اعتماد عمومی، اخلاق اجتماعی و در یک کلام «سرمایههای اجتماعی» را در جامعه ایجاد یا احیا کنند و به واسطه این منابع ارزشمند، یک تمدن یا ملت را به اوج و تعالی برسانند. استادان دانشگاه و نخبگان، نویسندگان و یا کسانی که حتی یک فیلم برای مخاطبانجوان میسازند، روزنامهنگاران، روحانیون و گروههای مرجع اجتماعی همه و همه قادرند بهمثابه «موتور محرک» رشد و پیشرفت ایفای نقش کنند و این مستلزم توجه مدیران و سیاستگذاران ارشد نظام است.
دولتها میآیند و میروند و احزاب و تشکلهای سیاسی نیز ممکن است سالها و دههها حضور و بروز داشته باشند، اما آنچه که هویت یک ملت را تشکیل میدهد و تقریبا دربردارنده عناصر و شاخصههای ثابتی است، فرهنگ عمومی یک جامعه و ملت است. بهتبع حماسه سیاسی ملت ایران که به یاری خداوند سبحان، این هفته رقم خواهد خورد باید این حماسه بیش از هر چیز موجبات رشد و ارتقای فرهنگ و هنر اسلامیـ ایرانی نیز باشد. انتظار همه فعالان حوزه فرهنگ و هنر از دولت آینده همچون سایر دولتهای پس از انقلاب اسلامی این است که رویکرد فرهنگی را هرگز متاثر از دیدگاههای سیاسی یا مسائل اقتصادی و حاشیهای، به انزوا نبرند و از منزلت خطیر آن صیانت کنند. به عبارت بهتر، امید است برآیند حماسه سیاسی 24 خرداد، یک دولت فرهنگی برای نظام اسلامی باشد...
نظر شما