به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مرحوم فرصتالدوله شیرازی، شاعر، نقاش، موسیقیدان و ادیب ایرانی، یکی از رجال مهم دوره قاجاریه است. نام اصلی او میرزا محمد نصیرالحسینی است و به دلیل آنکه در شعر «فرصت» تخلص میکرد، به فرصتالدوله مشهور شد.
فرصتالدوله شیرازی در سال 1271 هجری قمری در شیراز به دنیا آمد. او علاوه بر فراگیری علوم فقه و اصول، کلام، فلسفه و منطق به علم حدیث نیز روی آورد و همچنین نقش مهمی در بنیان فرهنگ نوین در ایران داشت.
فرصت به اروپا نیز مسافرت کرد و از کسانی بود که برای مشروطیت فعالیت زیاد داشت. فرصت الدوله نه فقط زبان انگلیسی را فرا گرفت بلکه از دانشمندی آلمانی خط میخی را هم آموخت و احتمالا اولین ایرانی است که خط میخی را میدانست.
این چهره مشهور فرهنگی در سال 1339 در شیراز درگذشت و در جوار آرامگاه حافظ به خاک سپرده شد.
کتاب «آن گوهر بیهمتا» با نام دوم « نگاهی به آثار مصور فرصت الدوله شیرازی» همانطور که از نام آن پیداست، نقاشیها و طراحیهای فرصتالدوله را گردآوری و معرفی کرده است. با وجود شهرت این شخصیت و پژوهش و تصحیح و انتشار دیگر آثار وی، آثار مصور فرصت الدوله در منبع دیگری معرفی نشده بود و این کتاب نخستین پژوهش در این باره است.
این کتاب در سه فصل «احوال هنرمند»، «آثار مصور فرصت الدوله» و «سنتهای نگارگری در نقاشی فرصت الدوله»، به معرفی و آثار تصویری این هنرمند دوران قاجار پرداخته است. فصل دوم کتاب نیز چهار بخش با نامهای «نقاشیهای کتاب آثار عجم»، «نقاشیهای کتاب دریای کبیر»، «تابلوها» و «قلمداننگاری» دارد.
«آثار عجم» مشهورترین، جامعترین و بهترین اثر فرصت است. آثار عجم در واقع گزارش سفرها یا ماموریتهای اوست که وی با داشتن فن نقاشی تمام مکانهایی را که به آن سفر کرده بود، با استادی تمام نقاشی کرد.
«آن گوهر بیهمتا؛ نگاهی به آثار مصور فرصت الدوله شیرازی» نوشته محمدحسین صالحی، با شمارگان هزار نسخه، 131 صفحه و بهای هفت هزار تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری «متن» فرهنگستان هنر روانه کتابفروشیها شده است.
شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۶
نظر شما