به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، دکتر علی زارعینجفدری که در جمع خبرنگاران رسانههای مختلف سخنرانی میکرد، با بیان این مطلب افزود: پیش از این تاسیس دفترهای نمایندگی در پنج منطقه در دنیا پیشبینی شده بود اما پس از بحث و تبادل نظر با کارشناسان و دستاندرکاران اتحادیه به هفت منطقه افزایش پیدا کرد.
وی ادامه داد: ممکن است این دفاترِ نمایندگیها در برخی مناطق که از گستره جمعیتی بیشتری برخوردارند یا مانند منطقه آسیا جامعه مسلمان بیشتری را پوشش میدهند در دو کشور فعالیت کنند.
زارعینجفدری با بیان اینکه فرهنگ و اندیشه اسلامی زمانی میتواند به جامعه جهانی منتقل شود که در بستر جامعه جای خود را پیدا کند، گفت: فعالیت در حوزه نشر یکی از راههای اصلی رساندن اندیشهها و تفکرات اندیشمندان اسلامی به جامعه است و اگر از این نگاه به نشر بنگریم، متوجه میشویم که نشر و انتشارات جایگاه ویژه و منحصر به فردی در حوزه فرهنگ دارد.
وی اظهار کرد: وضعیت نشر در کشورهای مختلف دنیا پیشرفتهای بسیار خوبی داشته است ولی مطلوب نیست این در حالی است که نشر دنیا میتواند جایگاه بزرگتر و مناسبتری پیدا کند و در این میان ناشران مسلمان از جایگاه ویژهای برخوردارند.
زارعینجفدری با اشاره به فاصلهای که بین نشر دنیای غرب و حوزه نشر مسلمانان وجود دارد، اظهار کرد: این تفاوتها در دو بخش قالب و شکل یعنی محتوا، منابع و ابعاد سختافزاری است.
وی با بیان اینکه در صنعت نشر برخی مناطق دنیا مانند غرب، منابع و محتوا درباره علوم انسانی محدود است، عنوان کرد: شناخت از حوزه نشر مسلمانان دنیا در غرب وجود ندارد و اگر چه در علوم دیگر اقداماتی انجام دادهاند ولی در حوزه علوم انسانی معرفت و شناختی ندارند و در این میان منابع مکتب اسلامی از ویژگی بسیار خوبی برخوردارند و حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
به گفته زارعینجفدری، آنچه موجب عقبافتادگی نشر مسلمانان نسبت به حوزههای دیگر شده است، در حوزه سختافزاری و قالب و شکل کتاب است که درباره آن دو نگاه عمده وجود دارد؛ نخست آنکه فاصله بین ناشران مسلمان و غرب زیاد است که نمیتوان به آنها رسید و نگاه دیگر آن است که فاصله زیاد نیست و اگر فعالان نشر اسلامی کمی همت کنند میتوانیم به نشر غرب برسیم.
رییس شورای اجرایی اتحادیه جهانی ناشران مسلمان با اشاره به اقدامات این اتحادیه برای طرح نگاهی نو و جدید، گفت: در این میان اعضای اتحادیه دیدگاه سومی را مطرح کردند با این عنوان که اگر چه حوزه نشر مسلمانان نسبت به غرب در مباحث سختافزاری مشکل دارد ولی به مدد منابع غنی و محتوای مکتب حیاتبخش اسلام میتواند فاصله حوزههای سختافزاری را جبران کند و حتی در این زمینه پیشی بگیرد.
وی با بیان اینکه تحقق این موضوع منوط به شرایطی است، گفت: در مرحله نخست ناشران مسلمان باید با یکدیگر آشنا شوند و پس از آن تعامل و رایزنی دو سویه داشتند و نتایج این تعامل نیز ایجاد همافزایی میان ناشران جهان اسلام است که میتواند نشر جهان اسلام را ارتقا دهد.
زارعینجفدری یادآور شد: با انتخاب هفت منطقه در سراسر دنیا برای پیشبرد برنامهها و اهداف اتحادیه ناشران مسلمان، مسوول هر منطقهای وظیفه دارد برنامهها و اهداف اتحادیه را در قالب خرده فرهنگها و خردهزبانها به مردم خود اطلاعرسانی کند.
وی افزود: قرار است این اطلاعرسانیها در قالب انتشار نشریه، راهاندازی وبسایت و برگزاری جلسات و نشستهای هماندیشی در هر منطقه برای ناشران مسلمان انجام شود.
دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان با بیان اینکه سه زبان اصلی مد نظر اتحادیه فارسی، انگلیسی و عربی است، اظهار کرد: با توجه به اینکه این سه زبان همه مناطق مورد نظر ما را پوشش نمیداد، نمایندگان منطقهای ما برای عضوگیری و فعالیتهای آتی خود از امکانات محدوده جغرافیایی خود استفاده خواهند کرد.
زارعینجفدری در بخش دیگری از این نشست درباره چگونگی تامین هزینههای این اتحادیه نیز توضیح داد و گفت: هر تشکلی که ایجاد میشود، کشور میزبان هزینههای آن را تامین میکند، در عین حال که اتحادیه تشکلی غیردولتی است ولی دولت جمهوری اسلامی ایران به دلیل ماهیت و کارکرد اتحادیه حمایتهای خوبی از اتحادیه انجام داد و نیازهای مالی اجلاس را تامین کرد، در کنار آن نیز انتشارات علمی و فرهنگی به عنوان یکی از بزرگترین ناشران منطقه با قدمتی 60 ساله نیز در این میان نقشی فعال به عهده داشته است.
وی همچنین درباره ضرورت شکلگیری اتحادیه جهانی ناشران مسلمان، گفت: در یک بررسی واقعبینانه در مناطق مختلف دنیا، به خصوص در خاورمیانه و آسیا، قدرتهای استکباری حرکات مختلفی برای توقف مسلمانان انجام میدهند، آنها میخواهند مسلمانان در زمان توقف کنند تا از رسیدن به پیشرفتهای جهانی محروم بمانند.
زارعینجفدری با بیان اینکه رسانههای این قدرتهای استکباری نیز برای این کار تمام همت خود را به کار گرفتهاند، اظهار کرد: آنها در تلاشند در ابتدا مسلمانان را از هم جدا کنند و در این میان اگر فاصلهای نیز وجود دارد به مرور بیشتر کنند، سپس مسلمانان را در زمان متوقف کنند تا پیشرفتی نداشته باشند.
به گفته دبیرکل اتحادیه جهانی ناشران مسلمان، این موضوع در حوزه نشر مسلمانان دنیا مشهود است و فکر میکنم در قبال این سیاستهای استکباری، وظیقه اتحادیه سنگینتر است و باید به سمت درست و مناسب برای همافزایی و تجمیع ناشران مسلمان با یکدیگر حرکت کنیم.
نشست خبری نخستین نشست شورای اجرایی اتحادیه جهانی ناشران مسلمان دوشنبه (23 اردیبهشت) در مرکز انتشارات علمی و فرهنگی برگزار شد.
دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۸
نظر شما