یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۵۶
بررسی چالش میان سنت و مدرنیته در «اسلام و دموكراسي»

کتاب «اسلام و دموکراسی» از سوی نشر پرسمان منتشر شد. مهدی حجت‌شمامی در این اثر مقالاتی را در حوزه گفتمان میان سنت و مدرنیته در راستای بررسی سازگاری و قرابت اسلام و دموکراسی ترجمه و تدوین کرده است.-

حجت‌شمامی، دکترای علوم سیاسی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، بیان کرد: نزدیک به دو سالی می‌شود که گفتمان سنگینی در قالب مجادله در جهان به ویژه جهان سوم و ایران در حوزه سنت و مدرنیته پدید آمده است. بخش عظیمی از این مجادله به رابطه میان اسلام و دموکراسی باز می‌گردد. از این رو تصمیم گرفتم با انتخاب مقالاتی از نظریه‌پردازان جهان و ترجمه آن‌ها تا حدی به مساله یاد شده بپردازم.

وی مجادله ایجاد شده را فرهنگی، فلسفی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ارزیابی کرد و گفت: با این اعتقاد در کتابم دو مولفه این گفتمان را به بحث و بررسی گذاشتم و میزان قرابت یا سازگاری اسلام را به عنوان گفتمان سنت که توانسته خود را در عصر پست مدرن هم بازتولید کند و نسبت را با دموکراسی که از دیگر مولفه‌های بنیادین سیاسی گفتمان مدرنیته محسوب می‌شود، بررسی کردم.

مترجم و تدوینگر کتاب «اسلام و دموکراسی» درباره محتوای اثرش عنوان کرد: نویسندگان هریک از مقالات هفده‌گانه این کتاب، متفکرانی از کل جهان‌اند تا ما ایرانیان علاوه بر دیدگاه‌های داخلی با نگاه بیرونی درباره رابطه اسلام و دموکراسی بیشتر آشنا شویم. شاید برای مخاطبان و محققان داخلی شایان توجه باشد که بدانند در خارج از مرزهای ایران نظریه‌پردازان چگونه به ارتباط اسلام و دموکراسی می‌نگرند و آن را رازیابی می‌کنند.

وی در پایان عنوان کرد: کتاب «اسلام و دموکراسی» نخستین جلد از مجموعه‌ای شش جلدی به شمار می‌آید که قرار است در همین زمینه به همت انتشارات پرسمان منتشر و روانه بازار نشر شوند.

کتاب حاضر شامل مقالات متعددي در زمينه سازگاري يا ناسازگاري اسلام و دموكراسي به قلم انديشمنداني مانند «آمارتياسين»،‌ «چارلز كوزمن»،‌ «عمر جاهه»،‌ »بابي سعيد»،‌ «اصغر علي انجينير» و «رضوان مصمودي» است.

در مقدمه اين كتاب كه ناشر بخشي از آن را براي چاپ در پشت جلد انتخاب كرده، آمده است: «بر خلاف گفتمان سنت كه حكومت‌ها ارباب و مردم رعيت بودند، امروزه در گفتمان مدرن و در نظام‌هاي دموكراتيك اين دولت‌ها هستند كه رعيت مردمند و هرگاه به وظيفه خود مبني بر تامين حداقل زندگي اين جهاني آن‌ها به نحوي مطلوب عمل نكنند، عزل خواهند شد. 
رابطه دين و دموكراسي از مباحث داغ و بسيار مهم جوامع ديني است و جامعه ما نيز از آن مستثني نيست. ديدگاه‌هاي مختلفي در اين خصوص وجود دارد. گروهي دموكراسي را بر نمي‌تابند زيرا آن را مخالف موازين ديني مي‌پندارند. برخي ديگر آن را تنها نظامي مي‌دانند كه ارزش‌هاي ديني در آن امكان تحقق دارند...» 

نخستین چاپ کتاب «اسلام و دموكراسي» را نشر پرسمان با شمارگان دو هزار نسخه در 300 صفحه به بهای 10 هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها