دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۸:۳۸
جزوه‌خوان بار آوردن دانشجویان رونق کتاب‌های دانشگاهی را تهدید می‌کند

ناشران دانشگاهی در حالی از کاهش فروش در نمایشگاه کتاب تهران گله می‌کنند که برخی از آنان معتقدند سیطره فرهنگ جزوه‌گویی و جزوه‌خوانی در دانشگاه‌ها از عمده‌ترین تهدیدهای فروش کتاب‌های دانشگاهی است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(یبنا)، امسال ناشران دانشگاهی در مساحتی 9 هزار متری در چادرهای برپا شده که از آن‌ها با عنوان «سالن» نام برده می‌شوند در مصلای امام خمینی(ره) نزدیک ایستگاه متروی شهید بهشتی مستقرند.

در این سالن‌ها 650 ناشر دانشگاهی در 450 غرفه جای گرفته‌اند. برخی ناشران به دلیل به حد نصاب نرسیدن کتاب‌هایشان نتوانستند غرفه جداگانه‌ای در نمایشگاه داشته باشند و به همین علت کتاب‌هایشان را برای عرضه به ناشران دیگر سپرده‌اند.

در ابتدای ورود به هر یک از سالن‌های نشر دانشگاهی گرمای حاصل از تابش نور آفتاب بر چادرهای پلاستیکی نظر هر بازدیدکننده‌ای را به خود جلب می‌کند. به ویژه آن‌که بخش دانشگاهی نمایشگاه کتاب همیشه جزو پرمخاطب‌ترین بخش‌ها بوده است و ازدحام نیز بر گرمای فضا می‌افزاید.

بخش دانشگاهی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به این علت که همه منابع دانشگاهی را با تخفیف ویژه نمایشگاه در اختیار می‌گذارد، فرصت مناسبی را در اختیار دانشحویان سراسر کشور قرار می‌دهد تا به این نمایشگاه بیایند و کتاب‌های مورد نیازشان را تهیه کنند. شاهد این مدعا آن‌که دانشجویان شهرستانی بسیاری را می‌بینیم که بن به دست در سالن‌های نمایشگاه دنبال کتاب‌های مورد نظرشان می‌گردند.

اما این در حالی است که هر دانشجو 50 هزار تومان بن در اختیار دارد و متاسفانه بسیاری از منابع دانشگاهی به ویژه در حوزه بهداشت و پزشکی به تنهایی حول و حوش 50 هزار تومان هستند.

صدیقه پناهی، دانشجوی رشته دندانپزشکی مبلغ بن دانشجویی را کافی نمی‌داند، زیرا وی با این بن‌ها تنها موفق به خرید یک یا دو عنوان از منابع مورد نیازش شده است.

البته برخی از دانشجویان نیز از عدم‌اطلاع‌رسانی به‌هنگام درباره تاریخ ثبت‌نام برای دریافت بن کتاب دانشجویی گله‌مند هستند.

پیش از آغاز نمایشگاه کتاب برخی ناشران دانشگاهی با توجه به برگزار نشدن نمایشگاه تخصصی کتاب‌های دانشگاهی به فروش‌شان در نمایشگاه بین‌المللی کتاب امیدوار بودند. هرچند ناشران نسبت به گرانی هزینه‌های تمام شده کتاب و در نتیجه افزایش قیمت پشت جلد کتاب و کاهش فروش خود در چندین روز نخست نمایشگاه گله‌مند هستند اما باز هم نمی‌توان همین روزهای ابتدایی نمایشگاه را ملاکی برای سنجش میزان فروش نهایی آنان قرار داد.

هادی طالع‌خرسند، مدیر انتشارات خرسندی در گفت‌وگو با ایبنا درباره وضعیت فروش کتاب‌های دانشگاهی به سه برابر شدن هزینه تولید کتاب و در نتیجه بهای پشت جلد اشاره می‌کند و می‌گوید: این در حالی است که میزان بن کتاب تنها 5 هزار تومان افزایش پیدا کرده است. اختصاص بن کتاب به دانشجویان و افزایش آن کاری بسیار به‌جا و پسندیده است اما این مقدار بن با بهای کتاب‌های دانشجویی تناسب چندانی ندارد.

محسن کفاشی، مدیر انتشارات «بشری» که کتاب‌های پزشکی منتشر می‌کند بهای بیشتر کتاب‌های این انتشارات را حدود 50 هزار تومان ذکر کرده و می‌گوید: رونق گرفتن کتاب‌های دانشگاهی مبحثی نیست که بخواهیم در زمان نمایشگاه حل کنیم.

به اعتقاد وی، رونق گرفتن کتاب‌های دانشگاهی دو راه دارد که یکی از آن‌ها تزریق پول به این بخش و دیگری توصیه استادان به دانشجویان برای خرید کتاب است.

کفاشی با گله‌مندی از سیطره فرهنگ جزوه‌سازی و جزوه‌خوانی در دانشگاه‌های کشور می‌افزاید: همان‌طور که کتاب‌های کودک و نوجوان، والدین‌محورند و والدین آن‌ها را پس از تایید برای کودکانشان می‌خرند، کتاب‌های دانشگاهی نیز استادمحورند. تا وقتی که استادان مطالعه کتاب‌های دانشگاهی را به دانشجو توصیه نکنند، کمتر دانشجویی اقدام به خرید کتاب می‌کنند.

وی می‌گوبد: افزایش قیمت کتاب بهانه خوبی برای نخریدن آن نیست زیرا ما شاهدیم که افراد از جمله دانشجویان برای غذا هزینه‌های چند برابر یک کتاب را در فست‌فودها صرف می‌کنند، بنابراین همه تقصیر را نباید به گردن بهای زیاد کتاب انداخت.

ابراز این گله‌ها در حالی است که همه ناشران از فروش خود ناراضی نیستند و به هر حال نمایشگاه کتاب را فرصتی طلایی برای خودشان می‌دانند به ویژه در شرایطی که هزینه‌های ناشی از تورم بر آن‌ها تحمیل شده است. 

بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 21 اردیبهشت در مصلای امام خمینی(ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها