جمعه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۲
رمزگشایی اشتراکات اساطیری ایران و ارمنستان در یک کتاب

«اشتراکات اساطیری و باورها در منابع ایرانی و ارمنی» تالیف ماریا ایوازیان (ترزیان) به بررسی اشتراکات میان اسطوره‌های ایرانی و ارمنی پرداخته است و با مقایسه و تطبیق آن‌ها، پیوندهای اسطوره‌ای دو سرزمین را برای خواننده گره‌گشایی می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «اشتراکات اساطیری و باورها در منابع ایرانی و ارمنی» با گردآوری، ترجمه و تدوین ماریا ایوازیان ـ ترزیان و با همکاری آنوشیک ملکی بخشمندی به بررسی سابقه تاریخی و همبستگی‌های دو کشور ایران و ارمنستان از باستان تاکنون می‌پردازد.

برخی بخش‌های کتاب «جغرافیای ارمنستان»، «تاریخ، نام و خاستگاه قوم ارمنی»، «توتمیزم، اسطوره‌های طبیعت یا طبیعت‌پرستی»، «آنیمیزم یا پرستش روح»، «اسطوره‌شناسی»، «مقدمه اساطیر»، «ساندارامت دنیای زیرین، دنیای زیرزمینی»، «جشن‌ها»، «ادبیات» و «پیشینیان و پادشاهی که به صورت اسطوره درآمده‌اند» نام دارند.

در این بخش‌ها موضوع‌هایی مانند «آل»، «شاهاپت»، «نار» و اسطوره‌های چون «آرامازد»، «آناهید»، «واهاگن»، «میهر»، «آستقیک»، «تیر، تیور»،‌«نانه» و «بارشامین» بررسی شده‌اند.

درباره تاریخ و خاستگاه قوم ارمنی نوشته شده است: «مردم ارمنستان خود را «های» و سرزمین خویش را «هایاستان» می‌نامند. در مورد این نام عقیده‌های گوناگونی وجود دارد و یکی از آن‌ها عبارت است از این‌که نام «های» از «هایک» شخصیت افسانه‌ای و اسطوره‌ای گرفته شده است. در متون کهن ارمنی، هایک را یکی از نوادگان نوح و از دودمان یافث دانسته‌اند.»

«جنگ‌های میان ایران و ارمنستان روایات تاریخی ـ اسطوره‌ای در ادبیات ارمنی»، حماسه جنگ تارون نگاشت‌های دیگر در زمینه ادبیاتِ تاریخی ـ اسطوره‌ای درباره جنگ ارمنیان و ایرانیان»، «تاریخ وقایع در حماسه «داوید ساسونی» نگارش‌های گوناگون درباره این وقایع و نکات مشترک آن با شاهنامه فردوسی» و «زندگی‌نامه تعدادی از نویسندگان ارمنی که در این کتاب از آن‌ها نام برده شده است» بخش‌های دیگری از کتاب به‌شمار می‌روند.

نویسنده کتاب معتقد است سیر تکاملی مشابهی در دو کشور ایران و ارمنستان وجود دارد. همگونی روایات مربوط به افسانه‌ها و اسطوره‌های دو کشور در «اشتراکات اساطیری و باورها در منابع ایرانی و ارمنی» بررسی شده است. کتاب با برابر کردن نام‌ها، اسطوره‌ها و جشن‌های باستانی در دو کشور بسیاری از آن‌ها را از یک ریشه مشترک می‌داند.

در آغاز کتاب جدول حروف الفبای ارمنی همراه با معادل لاتینی آن‌ها، نقشه ارمنستان و «روش پژوهش» نیز آورده شده است. همچنین تصویرهای سیاه‌قلمی از اسطوره‌ها در بخش‌های گوناگون کتاب به‌چشم می‌خورد.

چاپ نخست «اشتراکات اساطیری و باورها در منابع ایرانی و ارمنی» با گردآوری، ترجمه و تدوین «ماریا ایوازیان (ترزیان)» و با همکاری «آنوشیک ملکی بخشمندی» در 282 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای 10 هزار تومان از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها