به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، طراحی جلد و صفحهآرایی مجید زارع برای متن كتاب «دخيل عشق» از ميان 575 عنوان كتاب از سيزده كشور جهان نامزد جايزه بهترين طراحي كتاب دنيا شده است.
داستان این کتاب به قلم مريم بصيري، روایتی درام از زندگی دختری به نام صبوره و برگرفته از الگو و انديشههاي ديني است. او بهيار دوران جنگ تحميلي عراق عليه ایران بوده است و با پايان جنگ به آسايشگاه جانبازان آمده و از آنها پرستاری میکند.
مجید زارع طراحی کتابهای انتشارات عصر داستان همچون «جمجمهات را قرض بده برادر»، «سه کاهن» و «دخیل عشق» را برعهده داشته است. وی درباره روش خود برای طراحی کتابها توضیح داد: کتاب را میخوانم. «دخیل عشق» را یکبار خواندم اما برای طراحی کتاب «جمجمهات را قرض بده برادر» دوبار آن را مطالعه کردم، زیرا در کار طراحی فضای متن اثر مهم است. هر چند ملاک عمل عنوان کتاب است، ولی برای طراحی، روی انشعابهای فرمی فکر میکنم.
زارع فضای داخلی کتاب را در تصمیمگیری طراحی مهم دانست و افزود: نمیتوان بدون اشراف به متن و اهم و مهم آن کتاب را طراحی کرد. به عنوان نمونه متن رمان «جمجمهات را قرض بده بردار» در فضای پست مدرن روایت میشود. این اتفاق به طراح ایده میدهد. اما طراحی که کتاب را مطالعه نمیکند، ممکن است طرحی مطابق با فضای کلاسیک ارایه دهد. این نوع مسایل برای داوران حرفهای کاملا مشهود است و آنها متوجه این نکتهها میشوند.
وی درباره طراحی کتاب «دخیل عشق» در چارچوب استانداردهای جهانی و معیارهای داوران گفت: در داوریها ایده و نو بودن آن، متناسب بودن ایده و طرح با محتوای کتاب و اجرای دقیق از جمله موارد مهم در بررسی و داوری طراحی کتابهاست. این اثر از نظر شرایط تولید و طراحی کتاب از کیفیت لازم برخوردار بوده و تکلیف مخاطب داخلی و خارجی با آن مشخص است. مخاطبی که فرهنگ ایران را میشناسد به خوبی با طراحی جلد، عنوان و محتوای کتاب ارتباط برقرار میکند.
زارع کتاب «جمجمهات را قرض بده برادر» را یکی دیگر از گزینههای مسابقه جايزه بهترين طراحي كتاب دنيا دانست و افزود: نماینده ما در این مسابقه گفته بود این کتاب جایزه اول طراحی را میبرد، اما به دلیل ایرادی در تولید کتاب امتیاز نیاورد.
وی در پاسخ به این سوال که «چرا طراحان کتابها کمتر به دنبال ایدههای جدید در تولید اثرند؟» گفت: انتخاب طرح خوب منطق میخواهد. انجام کارهای فرمی چندان سخت نیست. طراح اثر میتواند با استفاده از یک یا دو تکنیک، طرحی خاص و متمایز تولید کند و روش و اصول کاری خود را با چارچوب گرافیک منطبق کند. توجه به همین نکتهها امتیاز طرح را در ارزیابی بالا میبرد.
زارع ادامه داد: متاسفانه بازار نشر کشور در روند تولید آثار، فرهنگی برای طراحی کتابها ندارد. در میان ناشران، انتشارات عصر داستان مقوله کتابآرایی را در روند تولید آثار مورد توجه قرار داده است. البته باید به این نکته توجه داشت کتابآرایی زمان بر است و چرخه تولید کتاب را کُند میکند. عصر داستان تاکنون شش کتاب با نکات مشترک در فرم منتشر کرده است، اما هیچیک از آنها در فضا، عناصر و اجرا با هم مشترک نیستند. این گزیده کاری کم کاری میآورد و ناشر نمیتواند تمام کتابهای خود را در این فرم تولید کند زیرا فرایند تولید و اقتصاد نشر را برای ناشر کُند میکند، اما باید به این مساله هم توجه داشت که توجه به فرم و طراحی در بازار کتاب اعتبار داخلی و خارجی را به همراه میآورد.
زارع درباره خلاقیت به کار رفته در طراحی کتاب «دخیل عشق» افزود: پارچه سبز به کار رفته روی طرح جلد، همان پارچه سبز زائران است که برای گرفتن حاجت به ضریح حرم امام رضا(ع) میبندند. این پارچه با قیمتی ارزان از بازار تهران خریداری شد. ولی کار با این پارچه به دلیل جنس آن آسان نبود. در نگاه اول به کارگیری این پارچه در طرح جلد عملیاتی به نظر نمیآمد اما توانستیم این کار را بسیار دقیق اجرا کنیم به صورتی که اگر سه هزار نسخه کتاب را بررسی کنید کوچکترین خطا یا ایرادی در طراحی کتاب پیدا نمیکنید. داوران مسابقه جايزه بهترين طراحي كتاب دنيا متوجه سختی کار شده بودند. شاید کار در ظاهر ساده باشد، اما اجرای آن بسیار سخت بود.
وی نامزد شدن کتاب «دخیل عشق» در این مسابقه را اتفاق بزرگی برای جامعه فرهنگی کشور عنوان کرد و گفت: این مسابقه سابقهای پنجاه ساله دارد و نامزد شدن این کتاب از کشور ایران با وجود شرایط حاکم بر نشر همچون کیفیت پایین کاغذ، تحریمهای اقتصادی و گرانی مساله مهمی است.
زارع در پایان گفت: شهر لايپزيك آلمان، موزهای دارد که کتابهای نامزد جایزه در آن نگهداری میشود. این آثار در نمایشگاه کتاب فرانکفورت هم به نمایش گذاشته میشود و یک نسخه از آثار به هر یک از کتابخانههای جهان فرستاده میشود.
داستان «دخيل عشق» در قطع رقعي و 276 صفحه، با شمارگان سه هزار نسخه و بهاي 80 هزار ريال توسط نشر عصر داستان منتشر شده است.
برنده جایزه بهترين طراحي كتاب در سراسر جهان 13 مارس (23 اسفند 91) مشخص میشود.
شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۰
نظر شما