سه‌شنبه ۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۰
انتشار هفتادویکمین شماره ماهنامه «علوم و فنون»

هفتادویکمین شماره ماهنامه تخصصی «علوم و فنون» با معرفی و تحلیل برخی کتاب‌های جدید حوزه دانش منتشر شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این شماره از کتاب ماه «علوم و فنون» بررسی و معرفی تحلیلی آثاری در رشته‌های ریاضیات، رایانه، انرژی و صنعت، کشاورزی، زیست‌شناسی، جانورشناسی، پزشکی و تاریخ علم منتشر شده است.

علی کیانی در نخستین بخش این شماره به بررسی کتاب «ریاضیات مقدماتی» اثر مشترک مهدی ایمان‌پرست و حمید دارابی پرداخته و سادگی و روان‌ بودن مفاهیم، استفاده از علایم، کادرها، شیوه نگارشی جدید و همچنین ارایه مثال‌ها و تمرین‌های فراوان را از ویژگی‌های قابل ذکر این اثر دانسته است.

وی می‌نویسد: «یکی از ایده‌های جالب کتاب حضور جملاتی مربوط به مفاهیم آموزشی و ریاضیات است که در جای جای اثر دیده می‌شوند و می‌توانند خستگی ناشی از مباحث خشک ریاضی را به زیبایی‌های آن تبدیل کند.»

امیر حبیبی در بخش کامپیوتر نگاهی به کتاب «برنامه‌نویسی حرفه‌ای نرم‌افزار فلوئنت» دارد. وی ضمن توضیح معرفی مختصری از نرم‌افزارهای مختلف مهندسی، توضیحاتی درباره ویژگی‌های نرم‌افزار فلوئنت ارایه می‌کند. معرفی بخش‌های مختلف کتاب «برنامه‌نویسی حرفه‌ای نرم‌افزار فلوئنت» و بیان نقاط قوت و ضعف اثر نیز بخش‌های دیگر بررسی این کتاب را تشکیل می‌دهد.

مقاله «چالش‌های فراروی رنگرزی کالاهای پنبه‌ای» به قلم سیدمرتضی بنی‌طبا به تحلیل کتابی در حوزه «انرژی و صنعت» با عنوان «ریشه‌یابی عیوب در رنگرزی کالای پنبه‌ای» پرداخته است. بنی‌طبا با بیان مقدمه‌ای درباره رنگرزی به مواردی اشاره می‌کند که در این کتاب بیان شده‌اند و می‌نویسد: «این کتاب ضمن بیان اجمالی مراحل تولید کالا و منسوجات پنبه‌ای، تاثیر کیفیت محصول تولیدی در هر یک از مراحل تولید را در رنگرزی و ایجاد عیوب ظاهری و ناهمگون که برای مصرف‌کننده مهم باشد بررسی می‌کند.» نویسنده این مقاله، در میان معرفی بخش‌های مختلف کتاب، به نقاط ضعف و قوت اثر نیز اشاره دارد.

کتاب دیگری که در بخش «انرژی و صنعت» بررسی شده، اثری است که در 11 فصل مخاطب را به سوی بهره‌وری از انرژی ارزان‌قیمت خورشید هدایت می‌کند. هاجر برزگر در معرفی کتاب «کاربردهای عملی انرژی خورشیدی» می‌نویسد: «با خواندن این کتاب متوجه اهمیت استفاده از انرژی خورشیدی برای جلوگیری از هدررفت انرژی و کاهش گازهای گلخانه‌ای می‌شویم.» با این حال وی نقدهایی نیز بر کتاب دارد که مهم‌ترین آن‌ها معرفی ابزارها و وسایلی هستند که تناسبی با فرهنگ و شیوه زندگی ایرانی ندارد.

مقاله مسعود بُربُر با عنوان «کشاورزی پایدار در زیست‌بوم‌های مناطق خشک» تنها اثری است که در بخش کشاورزی ماهنامه علوم و فنون به چاپ رسیده است. وی به مرور کتابی می‌پردازد که عنوان مقاله‌اش را نیز از آن وام گرفته و به جای معرفی بخش‌های مختلف این اثر، با بهره‌گیری از مطالب آن به تشریح علمی مهمترین سرفصل‌های کتاب پرداخته است.

در بخش «زیست» حسین سمیعی زفرقندی کتاب «بیولوژی مولکولی» را بررسی کرده است؛ کتابی که به اعتقاد وی تقریبا تمامی مباحث بیولوژیکی مولکولی را تحت پوشش قرار داده و تصویری جامع از این مبحث در اختیار مخاطب قرار می‌دهد. وی درباره ویژگی‌های مثبت کتاب می‌نویسد: «231 شکل و 14 جدول موجب شده‌اند که تقریبا در تمامی صفحات کتاب، از یک شکل یا جدول استفاده شده باشد و مطالب جدید کتاب در حوزه بیولوژی سلولی و مولکولی با بیانی ساده و اشکالی متنوع، بهتر ارایه شوند.»

«مرجع کامل میکروب‌شناسی عمومی» کتابی است که به عنوان نخستین اثر در رشته میکروب‌شناسی بر اساس سرفصل‌های مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به چاپ رسیده است. نادره بهمنش، نویسنده مقاله مربوط به این کتاب، معتقد است این اثر با زبانی ساده، مباحث مهم و کلیدی میکروب‌شناسی را مورد بحث قرار می‌دهد و با استفاده از هشت منبع مهم لاتین و 17 منبع دیگر،‌ درسنامه مناسبی برای دانشجویان این رشته و مرجع مهمی برای داوطلبان آزمون تحصیلات تکمیلی به شمار می‌آید.

صدیقه کیانی در مقاله دیگری از این ماهنامه، سراغ حوزه جانورشناسی رفته و فصل‌های دوازده‌گانه کتاب «بهداشت و بیماری‌های کپور ماهیان» را مرور کرده است. وی ارایه بخش ضمیمه را در این کتاب از نقاط مثبت آن می‌داند و می‌نویسد: «در این بخش مطالب جامعی درباره نحوه نمونه‌برداری در آبزیان، واکسیناسیون و آخرین وضعیت بیماری‌های ماهیان در کشور آمده و مطالعه آن‌ها به درک مفاهیم کتاب به ویژه واژه‌ها و اصطلاحات جدید و ناآشنای آن کمک شایانی می‌کند.»

در بخش پزشکی این ماهنامه نیز چهار کتاب با عناوین «تاریخ پزشکی»، «فرایندهای رفتاری شناختی مشترک در اختلالات روان‌شناختی»، «مبانی طب قولنج درمانی» و همچنین «اصول و روش‌های آزمایشگاهی در بانک خون» مرور شده‌اند.

در بخش‌های پایانی هفتادویکمین شماره کتاب ماه «علوم و فنون» نیز ضمن معرفی همایش‌های پیش رو در بهار سال 1392، 13 کتاب تازه در حوزه علوم و فنون نیز به طور مختصر معرفی شده‌اند.

ماهنامه علوم و فنون به سردبیری سیدغفار موسوی سروش در اسفند سال جاری به بهای هزار و 500 تومان روانه‌ روزنامه‌فروشی‌ها و کتابفروشی‌ها شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها