به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، همايش ملي هر كتابخانه يك رصد خانه صبح امروز سهشنبه(سوم بهمن ماه) با حضور سعيد رضايي شريف آبادي، رييس انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران، سيدابراهيم عمراني سرپرست مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران، مهدي عليپور حافظي، استاديار پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران در سالن همايشهاي كتابخانه ملي آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
در ابتداي اين مراسم،دكتر سعيد رضايي شريفآبادي، رييس انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران گفت: دنياي اطلاعات جديد و كهكشان وسيع علمي در گستره عظيم توليد و فناوري اطلاعات، نقش كتابداران را براي همراهي با اين دنياي جديد، پررنگ و وسيعتر مطرح ميكند.
دكتر حميدرضا جمالي مهموئي، دبير علمي همايش هر كتابخانه يك رصد خانه نیز با ارايه یک مقاله، به تبيين نياز به بازنگري در نقش كتابخانهها تحولات پيش روي آينده اين مراكز فرهنگي پرداخت.
اين استاديار دانشگاه خوارزمي به تشريح تغييراتي در محيط پيرامون كتابخانهها اشاره كرد و گفت: تغييرات در نقش كتابخانهها بايد در چند حوزه فرهنگي، اقتصادي، اجتماعي، فناوري و تغيير در رفتار و انتظارات كاربران تشريح شود.
وي با بيان اينكه در حوزه فرهنگي زمان و نياز كاربران كتابخانهها فشردهتر شده است اظهار كرد: امروزه سبك زندگي افراد تغيير كرده و با وجود ركود و فشارهاي اقتصادي در جهان،كشورها به سوي اقتصاد دانشبنيان حركت ميكنند.
دبير علمي همايش هر كتابخانه يك رصدخانه اظهار كرد: در حوزه اجتماعي، ميل به آگاهي و دسترسي به اطلاعات در مردم افزايش يافته و به يكي از حقوق اساسي افراد تبديل شده است.
جمالي با اشاره به تغيير چگونگي توليد، تبادل و ذخيره اطلاعات در بخش فناوري اطلاعات گفت: كتابخانهها به عنوان بخشي از اين محيط دستخوش تغيير شدند و در نقش و فعاليتهاي خود بازنگري كرده و ميكنند.
وي، نگاه نوين به نقش و فعاليت كتابخانهها را نيازمند بازنگري در سيستمها و نرمافزارهاي مورد نياز آن، مهارتهاي لازم براي كتابداران، سيستمها و فرآيندهاي مديريتي آن و همچنين شيوههاي ارزيابي عملكرد و موفقيت كتابخانه دانست.
سيدابراهيم عمراني، سرپرست مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران سخنران بعدي اين همايش بود كه مقالهاي درباره توانمنديها و مهارتهاي مورد نياز متخصصان علم اطلاعات و دانششناسي در قرن 21 ارايه كرد.
وي در اين مقاله با مرور پيشينه موجود در زمينه توانمنديهاي حرفهاي متخصصان علم اطلاعات و دانششناسي در سه عرصه مهارت، دانش و شايستگي فردي به سه پرسش پاسخ ميدهد كه شامل مهمترين مهارتهاي مورد نياز متخصصان اين رشته، انعكاس اين توانمنديها در استانداردهاي حرفهاي موجود و همچنين پاسخ به پرسش نقش نهادهاي حرفهاي در تدوين و بازنگري اين استانداردهاست.
سرپرست مركز اطلاعات و مدارك علمي ايران با اشاره به تغييرات در وجوه گوناگون اجتماعي و اقتصادي جهان عنوان كرد: منشاء تغييرات ايجاد شده در سالهاي اخير با مباحثي مانند جهانيسازي، تلاطم در بازار، بيواسطهخواهي اطلاعات، فناوري آشوبناك، رقابت، محيطهاي چندفرهنگي و چندزباني است.
عمراني ادامه داد: تغيير در مديريت سازمانها، روابط علمي و تغيير در مدلهاي آموزشي از شيوههايي است كه بايد به مرحله عمل برسد تا مفهوم تغيير را در واقيت پيدا كند و در گذر زمان همراه با تقويت مهارتهاي عمومي و تخصصي كتابداران پيش برود.
وي با اشاره به جهانيسازي و كمرنگ شدن مرزهاي ارتباطي عنوان كرد: دنياي ارتباطي جديد و جهانيسازي بايد همگام با گسترش وبلاگنويسي، آزادي براي دسترسي به منابع اطلاعاتي مفيد و توسعه علم اطلاعات و دانششناسي در فضاي مجازي همراه شود.
سرپرست مركز اطلاعات و مدارك علمي با اشاره به ضريب نفوذ فناوري اطلاعات عنوان كرد: بايد به اندازه كاربران تلفن همراه كه درکشور 48 ميليون يا كابران اينترنت كه 28 ميليون نفرند، تعداد اعضاي كتابخانههاي عمومي، تخصصي و دانشگاهي افزايش یابد.
عمراني با بيان اينكه در دنياي غرب نیز بودجه كتابخانههاي دانشگاهي كاهش پيدا كرده است گفت: اكنون بودجه اقتصادي بر اقتصاد فرهنگ و كتاب تاثير گذاشته و نقش دسترسي به اطلاعات بيواسطه نسل امروز به اينترنت و فضاي مجازي باعث دسترسي به فضاي اطلاعاتي آشوبناكي شده كه بايد كتابداران با ورود به اين حوزهها آن را سازمان دهي كنند.
دكتر مهدي عليپور حافظي، استاديار ايران داك و معاون پژوهشي انجمن كتابداري و اطلاعرساني ايران سومين سخنران اين همايش بود كه با ارايه مقالهاي به نيازهاي ابزاري، نرمافزاري و سيستمي در كتابخانههاي نوين پرداخت.
وي با تاكيد بر اين كه خدمات نوين كتابخانهاي بايد مبتني بر نيازهاي روز كاربران تهيه شود اظهار كرد: مديران، برنامهريزان، برنامهسازها، رقيبان فرهنگي و مخاطبان دانش بايد با بهروز رساني محتواي اطلاعاتي به توليد دانش بپردازند.
استاديار ايران داك اظهار كرد: بایدسيستمهاي اطلاعاتي كتابخانهاي با منبع اطلاعاتي سازمانهاي ديگر ارتباط داشته باشند و يكپارچهسازي و مديريت منابع اطلاعاتي در يك وب معنايي و بازيابي اطلاعات تعريف شود.
حافظي اظهار كرد: ديجيتال سازي منابع و اسكن منابع موجود در كتابخانهها حركت تثبيتي مناسبي است كه شروع شده و با حركت به سمت استفاده از خدمات كتابخانهاي وب دو، وب اجتماعي و خدمات مرجع مجازي اين مديريت منابع اطلاعاتي افزايش مي يابد.
وي با تاكيد بر كاربران ويژه كتابخانهاي گفت: توجه به كاربران خاص، خدمات نوين كتابخانهاي مانند وب دو، بازيابي معنايي و پيشنهاد اطلاعات مبتني بر قابليتهاي كتابخانهاي از مواردي است كه در كتابخانهها بايد مورد توجه قرار بگيرد.
اين همايش با ارايه مقالههايي مانند نظامها و رويكرد نوين ارزيابي كتابخانهاي از فرامرز مسعودي، فرآيندها و سيستمهاي مديريتي در كتابخانههاي دانشي از عمار جلالي منش، ارزيابي كتابخانه و مراكز اطلاعرساني از 15 منظر همراه خواهد بود. همچنين باربارا تيلت و آرنولد هيرشون در اين همايش از طریق ويديو كنفرانس سخنراني كردند.
سهشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۸
نظر شما