از سوی دفتر ادبیات انقلاب و انتشارات سوره مهر صورت میگیرد
چاپ زندگینامههای جدیدی از غلامرضا سعيدی و جعفر شهيدی
اكبر خوشزاد در دو عنوان از کتابهای مجموعه «شخصيتهاي مانا» به عملكرد و مبارزات فرهنگی غلامرضا سعيدي در دورههای پهلوي اول و دوم و همچنین فعاليتهاي علمي و فرهنگي سیدجعفر شهيدي در عرصههای تاریخ و ادبیات و به ویژه پيوند ميان حوزه علميه و دانشگاه پرداخته است. این کتابها از سوی دفتر ادبیات انقلاب اسلامی و انتشارات سوره مهر در دست چاپ قرار دارند.-
وي در معرفي این شخصيت افزود: غلامرضا سعيدي بيشتر به عنوان يك شخصيت فرهنگي و نويسنده آثار مذهبي شناخته ميشود اما نسل امروز شناخت چنداني از او ندارد.
خوشزاد گفت: وي در دوره حكومتهای پهلوي اول و دوم يكي از فعالان فرهنگي و دغدغهاش معطوف به مسايل مذهبي بود و در پارهاي موارد به مسايل سياسي هم كشيده ميشد. در بررسيها مشخص شد، غلامرضا سعيدي درباره دو مساله حساسيت ويژهای داشته است، نخست استقلال پاكستان و دوم مسایل فلسطين.
وي درباره ارتباط فعاليتهاي سعيدي با مبارزات انقلاب اسلامی ايران افزود: وقایع منجر به پیروزی انقلاب در سالهاي پاياني عمر او روی دادهاند. وي در آن زمان به زادگاه خود در بيرجند بازگشته بود اما از نخستين افرادي بود كه به تشكيل رژیم اشغالگر قدس معترض بود و به نگارش مقالاتی در این زمینه پرداخت و با حضور در مجامع بينالمللي و كنفرانسهاي متعدد سياستهاي صهیونیستها را افشا ميكرد.
خوشزاد افزود: سعيدي در دوران فعاليت خود يك بار توسط ساواك و به دليل برخي نوشتههايش كه بيشتر رويكرد فرهنگي داشتند، دستگير و پس از مدتي آزاد شد.
کتاب معرفي سيدجعفر شهيدي در مجموعه «شخصيتهاي مانا» هم به قلم اكبر خوشزاد تدوین شده است. در اين اثر فعاليتهاي علمي و فرهنگي شهيدي و تلاش وي براي يافتن تشابهات و پيوند ميان حوزه علميه و دانشگاه نوشته شده است.
خوشزاد گفت: كتاب «شخصيتهاي مانا: سيدجعفر شهيدي» بيشتر به بُعد علمي شخصیت مورد نظر اثر توجه دارد. فعاليت او در تاليف لغتنامه دهخدا بسیار مهم است زيرا این اثر را به سرانجام رساند.
وي ادامه داد: سيدجعفر شهيدي داراي تحصيلات حوزوي و دانشگاهي و در هر دو زمينه صاحب نظر بود. بخش مهم ديگري از زندگي او كه در اين كتاب به آن پرداخته شد، تلاش براي اتحاد ميان حوزه و دانشگاه و بيان نقاط اشتراك اين دو مركز علمي است.
خوشزاد در پاسخ به اين سوال كه «دفتر ادبيات انقلاب اسلامي حوزه هنري در تولید مجموعه «شخصيتهاي مانا» چقدر بر جنبههای انقلابي زندگي آنان تاكيد دارد؟» گفت: اين دفتر علاوه بر تولید کتاب درباره چهرههای فعال در عرصه مبارزات انقلاب اسلامی، به فعاليتهای چهرههای اجتماعي و مذهبي هم توجه دارد. بیشتر فعالیتهای سیدجعفر شهيدي در مسايل فرهنگي بود. او آثار بسياري تاليف كرد و ترجمه نهجالبلاغه و شرح مثنوی مهمترين و معروفترين آثار این شخصیتند.
وي ادامه داد: يكي ديگر از آثار شهيدي، كتاب «تاريخ تحليلي اسلام» است كه بعد از گذشت سالها از نگارش آن هنوز هم در دانشگاهها تدريس ميشود. با مطالعه آثار اين شخصیت توانستم نظرات او را گردآوری و تدوین كنم.
خوشزاد درباره منابعي كه در نگارش كتاب از آنها بهره گرفته است گفت: آثار به جاي مانده از شهيدي، مجلات، روزنامهها، گفتوگوهاي انجام شده با او، مقالات و خاطرات ثبت شده در جرايد، منابع اصلي نگارش كتاب صد صفحهاي «شخصيتهاي مانا: سيدجعفر شهيدي» بودهاند.
وي درباره دليل انتخاب چنین شخصيتهایی برای نگارش کتابهای مجموعه «شخصيتهاي مانا» گفت: حدود 40 هزار پرونده درباره فعالان اجتماعي، سياسي و فرهنگي را كه نام نيكي از آنها به جاي مانده است در دفتر ادبیات انقلاب اسلامی در اختيار داريم. برخي از اين افراد فعاليتهاي مهمي انجام دادهاند اما كمتر شناخته شدهاند. آثار این مجموعه تكنگاريهایی از چنین شخصيتهايی هستند.
خوشزاد افزود: نگارش هر كتاب حدود 6 ماه زمان ميبرد و پس از اصلاحات و تایيد دفتر ادبيات انقلاب اسلامي، به انتشارات سوره مهر سپرده میشود.
وي در پايان گفت: تاکنون از مجموعه «شخصيتهاي مانا» بيست جلد در مراحل نگارش، ويراستاري و آمادهسازي قرار گرفتهاند و پنج جلد آنها به انتشارات سوره مهر سپرده شدهاند.
نظر شما