اکرم مینایی، سرآشپز و مدیر مسوول انتشارات ساناز و سانیا با اشاره به توسعه تولید و نشر کتابهای آشپزی، ورود افراد گوناگون به این عرصه را موجب حفظ فرهنگ غذای ایرانی دانست و توصیه کرد: برای تولید و توسعه آثار ارزشمند باید کارشناسانی که مطالعه و سابقه فراوانی دارند دست به کار شوند.-
وی نزدیک بیست درصد از غذاهاي ذكر شده در کتابهای آشپزی ایرانی را متعلق به زمان باستان و غذاهایی سنتی دانست که متعلق به استانها هستند و اغلب به دست فراموشی سپرده شدهاند. سپس گفت: برای حفظ این میراث تصمیم دارم نام این دستورهای غذایی را با تکنیک پخت و پز آنها بیابم و در آثار گوناگون ارایه دهم. تولید و نشر چنین مجموعههایی میتواند در حفظ غذاهای ایرانی اثر بخش باشد و زمینهای را برای توجه به جدیدترین غذاهای ملل بهطور حرفهای فراهم کند.
نویسنده «کتاب آشپزی ساناز و سانیا» در پاسخ به این سوال که اقبال مخاطبان آثار این حوزه به کتابهای آشپزی تالیفی بیشتر است یا آثار ترجمهای و کدام دسته از این کتابها را موفقتر میداند؟ گفت: مخاطبان از هر دو نوع این کتابها استقبال میکنند. جذابیت بیشتر در نحوه ارایه آثار یکی از ملاکهای انتخاب کتاب برای مخاطبان این حوزه به شمار میآید. اغلب افراد جامعه به کتابهای آشپزی و شیرینیپزی علاقه بیشتری نشان میدهند که بتوانند دستورات غذایی را بر اساس محتوای آن آثار بدون اشکال تهیه کنند.
متاسفانه یکی از آسیبهای کتابهای آشپزی کتابسازی و تدوین آثار مختلف از سوی افراد غیرمتخصص و در حقیقت کپیبرداری از کتابهای مطرح این حوزه است. مدیر مسوول انتشارات ساناز و سانیا درباره آسیبی که نشر این آثار میتواند داشته باشد، گفت: ورود افراد غیر متخصص به این عرصه از تالیفات و تولید کتابهای کم ارزش یا نمونهبرداری از آثار مطرح این حوزه آسیبهای فراوانی را در پی دارد. استفاده از آثار دیگران که نتایج سالها دسترنج خود را تقریر کردهاند، کار صحیحی نیست و انگیزه مولفان را هم کم میکند.
وی در ادامه سخنانش گفت: این اتفاق درباره یکی از کتابهایم موجب شد که دیگر حاضر به چاپ آثار قدیمی خود نباشم و حدود پنج سال است که آنها را منتشر نکردهام. البته زیر مجموعه جدیدی که در برگیرنده 30 سال تجربه آشپزی و از علم و دستورات بسیار گستردهتری برخوردار است، بعد از آماده شدن به بازار عرضه خواهد شد.
این نویسنده کتابهای آشپزی با اشاره به این که 27 عنوان کتاب در این عرصه منتشر کرده است بیان کرد: بخش عظیمی از تالیفاتم به عنوان منبع آموزشی از طرف دفتر طرح و برنامهنویسی درسی معرفی شدهاند و طرفداران خود را دارند.
وی درباره نحوه تشخیص آثار ارزشمند به ویژه در حوزه کتابهای آشپزی و شیرینیپزی که اهمیت فراوانی برای مخاطبان دارد، گفت: امروزه مردم از علم خوبی در زمینه آشپزی برخوردارند و به سرعت از ارزشمندی و میزان اعتبار این کتابها آگاه میشوند.
این مربی آشپزی و شیرینیپزی در پاسخ به این سوال که دستورالعمل کتابهای آشپزی موجود در بازار را تا چه حد با واقعیت منطبق میدانید؟ عنوان کرد: البته در برخی از این آثار اشتباهاتی وجود دارد که ناشی از بیدقتی یا کم آگاهی نگارنده آن اثر است اما به طور کلی آثار خوب و ارزشمندی هم در این زمینه وجود دارند. یکی از ضرورتهای تالیفات کتابهای آشپزی ورود افراد متخصص اعم از نویسنده و مترجم به این عرصه و بهکارگیری اصطلاحات و معادلگزینیهای صحیح در نوشتن یا برگردان دستورات آشپزی است. این امر با مطالعه، تحقیق و پژوهش در این زمینه میسر میشود.
اکرم مينايی از سال 1362 به تدريس هنر آشپزی، شيرينیپزی، ميوهآرايی و مديريت خانواده مشغول است. وی بنيانگذار نخستین آموزشگاه شيرينیپزی و آشپزی در ایران به شمار میآید.
وی مولف و ناشر بيش از 27 عنوان كتاب در زمينه آشپزی و شيرينیپزی است. از آثار این مربی آشپزی میتوان به کتابهای «ماهی و خوراک دریایی»، «انواع ماکارونی (پاستا، لازانیا و اسپاگتی)»، «فهرست نانهای فانتزی و سنتی»، «انواع مرغ و پرنده»، «آرایش سبزیجات و میوهآرایی»، «شیرینیهای خشک سنتی و انواع شکلات»، «انواع سس»، «انواع دسرهای سنتی، مربا و مارمالاد»، «انواع دسرهای بینالمللی»، «انواع پیتزا»، «آشپزی مدرن با پنیر گودا»، «انواع خورش»، «انواع پلو و چلو» و «آشپزی ساناز و سانیا» اشاره کرد.
نظر شما