دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۱ - ۱۶:۵۷
بررسی جایگاه علمی سیبویه در کتاب سیبویه‌پژوهی

سیبویه‌پژوهی عنوان کتابی است مشتمل بر مقالات جمعی از پژوهشگران سیبویه‌پژوه که به کوشش محمد باهر و به همت موسسه خانه کتاب منتشر شده است._

به گزارش خبرگزاری ایران(ایبنا)، «عمرو بن عثمان بن قنبر» معروف به سیبویه، دانشمند بزرگ ایرانی در سده دوم هجری و پیشوای مکتب نحوی بصره است. 

مهم‌ترین اثر مکتوب او «الکتاب» یکی از کهن‌ترین آثار ارزشمند در جهان اسلام است که به عنوان نخستین اثر موجود در حوزه دستور زبان عربی از آن یاد می‌شود و علاوه بر آن، دانش‌های دیگری چون زبان‌شناسی، لغت، تفسیر، قرائت، بلاغت، حدیث و حتی فقه نیز از آن بهره‌های فراوان برده‌اند.
با این حال پیش از این کتاب مستقلی به زبان فارسی درباره وی نوشته نشده بود و تمام بضاعت فارسی‌زبانان درباره این دانشمند پرآوازه در چند مقاله و پژوهش  خلاصه می‌شد.
 
محمد باهر که کتاب «سیبویه» به کوشش او شکل گرفته است، در این اثر در پی جبران این کمبودها بوده، بر این اساس با کمک جمعی از سیبویه‌پژوهان ایرانی و خارجی،  این کتاب را فراهم آورده است.

کتاب پرحجم «سیبویه‌پژوهی» در چهار فصل با عنوان‌های «مباحث تاریخی»، «صرف و نحو»، «زبان و زبان‌شناسی(آواشناسی، معنی‌شناسی و کاربردشناسی)» و «شعر» و در قالب 39 مقاله تحلیلی، جنبه‌های گوناگون شخصیت علمی این دانشمند را بررسی می‌کند. 

«سیبویه و الکتاب»، «علم نحو پیش از ابوالاسود دوئلی»، «استادان سیبویه»، «تاریخ نحو»، «جایگاه سیبویه در نحو عربی»، «پژوهشی زبان‌شناسانه درباره الکتاب»، «سیبویه و قرائات قرآنی»، «آرای سیبویه از منظر فقیهان شیعه» و «اصلاحات زبان‌شناسی در سده‌های نخستین اسلامی» نیز عنوان برخی از مقالات گردآمده در این کتاب 820 صفحه‌ای است.

کتاب «سیبویه‌پژوهی» را موسسه خانه کتاب در قطع رقعی بزرگ با شمارگان هزار نسخه و به بهای 25هزار و 500 تومان در آبان ماه 1391 منتشر کرده است. چکیده‌ای از مقالات این کتاب نیز به زبان انگلیسی  به کتاب ضمیمه شده است.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها