دولتآبادی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: کتاب «ستیغی در مه» به زندگی ادبی و هنری حسن رهآورد میپردازد. دکتر رهآورد تنها استاد در قید حیات هنرستان هنرپیشگی بود که متاسفانه اردیبهشت امسال (1391) از دنیا رفت.
وی افزود: مرحوم دکتر رهآورد بنیانگذار تجزیه و تحلیل علمی و آکادمیک نمایشنامه در ایران است. پیش از ایشان چیزی درباره تحلیل نمایشنامه در ایران وجود نداشت. بیشترین بزرگان تئاتری امروز و کسانی که در شکلگیری تئاتر در ایران پس از کودتای 28 مرداد نقش داشتند، شاگردان دکتر رهآورد بودهاند که از آن میان میتوان به عزتالله انتظامی، جمشید لایق و بهروز غریبپور اشاره کرد.
این نویسنده و مترجم در ادامه با اشاره به آثار ادبی دکتر حسن رهآورد گفت: دکتر رهآورد از نظر ادبی نیز چهره مهمی به شمار میرفت. ایشان نخستین دستیار دهخدا در لغتنامه بود و اشراف بسیاری بر فرهنگ عامه و فولکلور ایرانی داشت. وي به جز دهخدا ارتباطات و همکاریهایی نیز با ملکالشعرا بهار، نیما یوشیج و عبدالحسین نوشین داشت. البته بخش ادبی این کتاب بر عهده همکارم فرزام حقیقی بوده است.
دولتآبادی در ادامه درباره نحوه پژوهش و تحقیق این کتاب گفت: مصاحبههای ما با ایشان از سال 1388 تا سال 1390 بود. البته کاش این مصاحبهها 20 سال زودتر انجام میشد، چرا که دکتر رهآورد در سن 97 سالگی بود و حافظهاش توانایی به یادآوردن تمام اتفاقات مهم در طول دوران زندگیاش را نداشت.
دولتآبادی گفت: در این کتاب سه ترجمه قدیمی از دکتر رهآورد نیز باز نشر شده است. این ترجمهها عبارتند از نمایشنامههای «دادخواهان» اثر ژان راسین، «ریش تراش یا سلمانی سویل» اثر بومارشه و «زنان دانشمند» اثر مولیر. لازم است بیان کنم که یکی از دقیقترین ترجمههای مولیر در ایران ترجمه دکتر رهآورد است. بیشتر ترجمههای موجود از مولیر در آن زمان همه بیشتر آداپتاسیون بوده است تا ترجمه.
وی افزود: این سه نمایشنامه در سال 1380 با سرمایه خود دکتر رهآورد دوباره منتشر شده بود، اما توزیع مناسبی نداشت.
دولتآبادی در پایان گفت: تواضع بسیار و دوری از هرگونه رفتار غیرهنری و غیر فرهنگی، دکتر رهآورد را با تمام بزرگیاش در محاق فراموشی قرار داده بود. شاید کار از کار گذشته بود که ما سراغ ایشان رفتیم.
جلد هفتم از مجموعه تئاتر ایران در گذر زمان با عنوان «ستیغی در مه؛ زندگی هنری و ادبی دکتر حسن رهآورد» با تحقیق و پژوهش غلامحسین دولتآبادی و فرزام حقیقی، با شمارگان هزار و 100 نسخه، 432 صفحه و بهای 25 هزار تومان از سوی انتشارات افراز منتشر شد.
غلامحسین دولت آبادی مدرک کارشناسی ارشد کارگردانی تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران دارد. به قلم وی تاکنون کتابهای «میراث صحنه، زندگی تئاتری جمشید لایق» نمایشنامه «گام زدن بر یخهای نازک» و ترجمه کتابهای «تحلیل متن نمایشی»، «آب حیات»، «پرتره دورا»، «دشمن مردم» و «نمایش اسپانیایی» منتشر شده است.
سهشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۱ - ۱۲:۱۶
نظر شما