مهمترین کتاب «یوهان فیخته» با عنوان «بنیانهای فراگیر آموزه علم» در دست ترجمه است. بنیان ایدهآلیسم آلمانی با نوشتن این کتاب شکل گرفت.-
سیدمسعود حسینی ترجمه این اثر را در دست دارد. او از روی ترجمه انگلیسی کتاب و به کمک متن آلمانی این اثر را به فارسی برمیگرداند و تاکنون حدود سی درصد آن را ترجمه کرده است.
وی در گفتوگو با «ایبنا» این اثر را بنیان نظام فلسفی فیخته دانست و گفت: فیخته را میتوان دارای یک نظام فلسفی دانست زیرا بخشهای مختلف این فکر به فلسفه اخلاق، دین، حق و طبیعت اختصاص یافتهاند. او سعی میکند بنیانهای این دانشها را روشن کند تا بگوید که بنیانهای سایر علوم نیز از دل این دانشها برمیآیند.
حسینی با تاکید دوباره بر اهمیت این اثر گفت: این کتاب را میتوان در ردیف «نظام ایدهآلیسم استعلایی» شلینگ و «پدیدارشناسی روح» هگل قلمداد کرد. در واقع ایدهآلیسم آلمانی برای نخستین بار در این کتاب مطرح میشود.
وی سوبژکیتیویسم را یکی از بنیانهای مهم این ایدهآلیسم دانست و گفت: سوبژکتیویسم نیز برای نخستین بار به طور قاطع در این اثر مطرح میشود که از مهمترین آموزههای آن حذف «شی فی نفسه» سیطره کامل سوژه به عنوان مصدر عالم است.
حسینی افزود: سوبژکتیویسم یکی از ارکان اصلی ایدهآلیسم آلمانی است، حتی در ایدهآلیسم مطلق هگل نیز وجه سوبژکتیو مطلق بر شرح ابژکتیو آن میچربد. بر این اساس میتوان گفت ایدهآلیسم مطلق هگل نیز بیش از آنکه ابژکتیو باشد، سوبژکتیو است و در آخر عالم را به نفع ذهنیت و سوبژکتیویسم مصادره میکند.
هنوز ناشر این کتاب مشخص نیست.
نظر شما