دوشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۴
منوچهر بدیعی: با دیدن دکتر ضیا موحد به یاد کتاب می‌افتم

منوچهر بدیعی در سالروز تولد ضیا موحد گفت که از دیدن دوستی چون ضیا موحد به یاد کتاب می‌افتد. او گفت که کتاب، دوست خوبی برایش نیست بلکه دکتر موحد کتاب خوبی برای اوست. محمدعلی موحد نیز در این مراسم به سخت بودن جمع بین شعر و فلسفه اشاره کرد و گفت که ادیب الحکما و حکیم الشعرایی چون ضیا موحد این دو را در یکجا گردآوری کرده است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم سالروز تولد ضیا موحد عصر دیروز با سخنرانی محمدعلی موحد، منوچهر بدیعی، شهین اعوانی، حسین معصومی همدانی، یوسف اباذری، محمود یوسف ثانی و کوروش کمالی سروستانی در مرکز فرهنگی و هنری شهر کتاب برگزار شد. 

در ابتدای جلسه علی اصغر محمدخانی ضمن خواندن شعری از ضیا موحد به بیان بیوگرافی او پرداخت و آثار و کتاب‌های او را معرفی کرد.
منوچهر بدیعی، مترجم و از دوستان و همکاران نزدیک ضیا موحد در این مراسم گفت: من آشنایی چندانی با صناعات شعری ندارم و نمی‌توانم درباره آن اظهار نظر کنم، اما مضامین را می‌فهمم. با وجود اين بیان می‌کنم که بهترین کتابی که درباره سعدی شناسی خوانده‌ام، کتاب دکتر ضیا موحد است. 

وی افزود: مدت 30 سال است که با دکتر موحد آشنایی دارم و دلیل آن هم مقاله‌ای بود که از ایشان درباره «اختیارات شاعری» خواندم و من می‌دانستم که ایشان دکترای ریاضیات و منطق دارند. همین مساله باعث شد تا من جذب ایشان شوم. 

این مترجم و محقق فلسفه در ادامه با اشاره به تدریس فلسفه تحلیلی توسط ضیا موحد گفت: دکتر موحد به مدت 6 سال هر هفته دوشنبه‌ها به من و چند نفر دیگر فلسفه تحلیلی درس می‌داد. ما پیش‌تر از طریق ادبیات با فلسفه آشنا شده و منابعی چون «سیر حکمت در اروپا» مرحوم فروغی را خوانده بودیم، اما دکتر ضیا موحد در این 6 سال ما را از فلسفه ادبی بیرون کشید و دلسوزانه با فلسفه تحلیلی آشنا کرد. 

بدیعی گفت: بنیان‌گذار فلسفه تحلیلی ریاضیدان و فیلسوف آلمانی گوتلوب فرگه است. هیچ‌کس در ایران مانند دکتر ضیا موحد این اندیشمند را نمی‌شناسد. دکتر موحد فرشته‌ای بود که از آسمان فلسفه انگلستان به ایران آمد. ایشان ما را با کلی منابع و مقاله درباره فلسفه تحلیلی نیز آشنا کرد و من نیز به توصیه او چند مقاله مهم در این حوزه ترجمه کردم. 

بدیعی در ادامه با بیان این مساله که کتاب دوست خوبی برایش نیست، گفت: دکتر موحد ما را از یک جهان کاملا مبهم به جایی رساند که فلسفه تحلیلی کاملا در مشت ما بود. من مدام فکر می‌کردم که دوستی با دکتر موحد را به چه چیزی تشبیه کنم؟ من از دیدن دوستی مثل او به یاد کتاب می‌افتم. کتاب دوست خوبی برای من نیست، بلکه دکتر موحد برای من کتاب خوبی است. 

شهین اعوانی، همکار ضیا موحد در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران نیز یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. او کلام خود را با بیان این نکته که دکتر ضیا موحد جمع اضداد است، گفت: تحصیلات دکتر موحد در زمینه ریاضیات و فیزیک بوده است و وقتی که کار علمی ایشان در این دو حوزه را کنار تاملات و ذوق زیبایی شناسی و تفکر شعری ایشان قرار بدهید، متوجه خواهید شد که جمع اضداد چندان هم بعید نیست. 

وی افزود: همین مساله باعث شده که دکتر ضیا موحد در بین طیف‌های مختلفی چون ریاضیدان‌ها و فیزیکدان‌ها، شاعران، هنرمندان و فیلسوفان، طرفدار داشته باشند. مرحوم استاد همایی در انجمن ادبی کمال به دکتر موحد لقب عجیب را داده بودند. 

این مدرس فلسفه در ادامه با بیان این نکته ضیا موحد آشنایی بسیاری با فرهنگ و تمدن ایران دارد، گفت: توجه به فرهنگ و تاریخ این سرزمین از ویژگی‌ها دکتر موحد است. وجه ممیزه دیگر ایشان عمل کردن به آن‌چه خود تفکر می‌کند، است. ایشان ذهن خلاقی دارند و همین مساله باعث شده که در شعر پیرو كسي نباشند. 

اعوانی در پایان با مشابه خواندن کار فکری دکتر موحد با نیچه در حوزه ادبیات گفت: تاثیر فلسفه بر ادبیات دکتر موحد مرا به یاد آثار نیچه می‌اندازد. ایشان پایه‌گذار سبک جدید منطق در ایران نیز هستند. بسیار خوشحالم در محیطی کار کرده و می‌کنم که ایشان حضور دارند و  می‌توانم از کار ایشان بسیار بیاموزم.

محمدعلی موحد، عرفان‌پژوه و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این مراسم گفت: چند ماه پیش هم مراسمی از همین موسسه شهر کتاب برای بنده برگزار شد که برای من که در دهه‌های پایانی عمر هستم، بسیار روح بخش بود، اما این جلسه برای دکتر موحد در زمانی برگزار می‌شود که ایشان در کمال استقامت و صلابت هستند. 

وی افزود: من دو سخن، یکی با دکتر موحد و دیگری با علاقه‌مندان ایشان دارم. سخن من با خود دکتر این است: وقت را غنیمت دان آنقدر که بتوانی/حاصل از حیات ای جان این دم است تا دانی. کلام من با علاقه‌مندان ایشان هم این است: مولانا را بهترک از این دریابید، تا بعد از این خیره نمانید. 

محمد علي موحد در ادامه با اشاره به این نکته که شعر و فلسفه سخت با هم در یک‌جا جمع می‌شوند، گفت: به نظر شما مگر چند نفر هستند که توانایی جمع بین شعر و فلسفه را داشته باشند؟ این کار مانند جمع بین پارسایی و رندی است، اما دکتر ضیا موحد این ادیب الحکما و حکیم الشعرا این دو را در یک‌جا گردآورده است. 

رخداد مهم در تاریخ علم منطق جدید در ایران 

حسین معصومی همدانی دیگر سخنران این مراسم با اشاره به دو رخداد مهم در تاریخ منطق جدید در ایران گفت: اگر کسی بخواهد درباره تاریخ منطق جدید در ایران مطلبی بنویسد به طور قطع دو رخداد مهم را از نظر دور نخواهد داشت؛ یکی از این دو رخداد انتشار کتاب دکتر غلامحسین مصاحب در منطق جدید است و دیگری بازگشت دکتر ضیا موحد به ایران. 

وی افزود: ظهور منطق جدید در ایران بسیار شبیه به ظهور شعر جدید در ایران است. منطق قدیم و ارسطویی تا همین اواخر تنها منطق شناخته شده و رسمی در ایران شناخته می‌شد و محدود بود به برخی کتاب‌های خاص. درست به مانند عده بسیاری که در زمان ظهور نیما شعر او را در زمره شعر به حساب نمی‌آوردند، علمای آن روز نیز، منطق جدید را هم به عنوان علم منطق محسوب نمی‌کردند و دکتر موحد در راستای آشنایی ایرانیان با منطق جدید بسیار زحمت کشید. 

یوسف ابادزی نیز در این نشست با بیان این‌ نکته که بهترین کار و بهترین هدیه به دکتر موحد تحلیل آثار اوست، به بیان تحلیلی از اشعار  موحد پرداخت. کوروش کمالی سروستانی، مدیر مرکز سعدی شناسی نیز در این نشست گفت که تاکنون در سیر مطالعاتی سعدی شناسی در حدود 300 کتاب منتشر شده است که کتاب دکتر ضیا موحد درباره سعدی یکی از پنج منبع برتر در این حوزه است. 

مراسم سالروز میلاد دکتر ضیا موحد عصر دیروز 10 دی در مرکز فرهنگی شهر کتاب با سخنرانی محمدعلی موحد، منوچهر بدیعی، شهین اعوانی، حسین معصومی همدانی، یوسف اباذری، محمود یوسف ثانی و کوروش کمالی سروستانی برگزار شد. 

همچنین در بین حاضران در این نشست چهره‌های نام آشنایی چون سید علی موسوی گرمارودی، فتح الله مجتبایی، شهرام پازوکی، حافظ موسوی و محمد جواد اسماعیلی هم حضور داشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها