سه‌شنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۰
تقاضامحور بودن و مخاطب‌سنجی لازمه پژوهش است

یحیی طالبیان، رییس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در مراسم رونمایی از پژوهش‌های برتر این مرکز بر لزوم مخاطب‌سنجی و تقاضامحور بودن آثار و پژوهش‌ها تاکید کرد و گفت: امسال به دلیل غنابخشیدن به نشر الکترونیک و فضای دیجیتال و همچنین تنگناهایی در بودجه ناچار شدیم بخش‌هایی از آثارمان را به شکل الکترونیکی منتشر کنیم.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این مراسم (سه‌شنبه، 28 دی‌ماه) با حضور علی اسماعیلی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر غلامرضا خواجه‌سروی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری و عضو هیات امنای پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، دکتر یحیی طالبیان، رییس پژوهشگاه و جمعی از مسوولان نهادهای فرهنگی، پژوهشگران برتر این پژوهشگاه و اصحاب رسانه برگزار شد.

رییس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات «حمایت از پژوهش‌های تقاضامحور» را شعار هفته پژوهش بیان کرد و گفت: در تولید محصولات فرهنگی لازم است مخاطبان رده‌بندی شوند بنابراین در بحث پژوهش‌های فرهنگی مخاطب‌سنجی و رده‌بندی مخاطب از اهمیت والایی برخوردار است. همچنین در تولید محصولات فرهنگی باید مخاطب خاص و عام را هم در نظر بگیریم.

طالبیان با اشاره به این که خلق آثار ارزشمند، ماندگار و منبع به حمایت‌های مادی و معنوی و فراغ اندیشه نیاز دارد، در راستای فعالیت‌های پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات گفت: طرح‌های پژوهشی، ترجمه و تالیف کتاب و حمایت از پایان‌نامه‌ها از وظایف اصلی پژوهشگاه‌ است. به عنوان نمونه در 9 ماهه نخست سال جاری 58 طرح پژوهشی خاتمه‌یافته داشتیم و 99 طرح دیگر را از سال گذشته تاکنون در دست پژوهش و تدوین داریم.

رییس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات افزود: آثار و پژوهش‌های تولید شده در این پژوهشگاه پس از بررسی، ارزیابی، داوری و تایید این که آثاری ارزشمند و مخاطب‌محورند، آماده چاپ می‌شوند.

وی با بیان این که این مرکز از آذرماه سال گذشته تا کنون موفق شده است 149 عنوان اثر تولید کند که از این میان 84 اثر به شکل الکترونیک منتشر شده‌اند، بیان کرد: محتوا بخشیدن به فعالیت‌های نشر، مکتوبات حوزه دیجیتال و تنگنای بودجه از علل این اقدام بود. البته در کنار این راهکارها تدابیر دیگری نیز اندیشیده‌ایم نظیر همکاری با دانشگاه‌ها، مراکز و سایر ناشرانی که حوزه‌های فعالیتی مشترکی با ما دارند. 

رییس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ادامه داد: از تمامی عزیزانی که در این بازار کساد پژوهش، همچنان چراغ را روشن نگه داشته‌اند، تشکر می‌کنم.

سپس معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری ضمن اشاره به رشد چند بعدی مجموعه‌های دانشجویی از نیروی انسانی به عنوان عظیم‌ترین ظرفیت و سرمایه کشور یاد کرد. 

خواجه‌سروی در بخش‌هایی از سخنان خود با اشاره به این که پیوستگی میان آموزش و پژوهش در کشور ما حداقل است، گفت: راه‌اندازی و توسعه رشته‌های پژوهش‌محور در مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا یکی از راه‌حل‌هاست. در این زمینه برای استفاده از ظرفیت‌های موجود و رفع نیازهای اساسی این حوزه به برنامه‌ریزی نیازمندیم.

در ادامه این برنامه دکتر محمدرضا آزاده‌فر، نویسنده کتاب «اقتصاد موسیقی» به عنوان یکی از پژوهشگران برتر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ضمن معرفی بخش‌هایی از کتابش عنوان کرد: این پژوهش را در راستای پایین بودن آورده (درآمد) اقتصادی تولید و اجرای موسیقی در ایران تالیف کردم و در آن نوشته‌ام که تولیدات فرهنگی هیچگاه مشمول تحریم‌های اقتصادی نمی‌شوند و ما از این طریق می‌توانیم با معرفی فرهنگ خود به جهانیان، سودآوری اقتصادی نیز داشته باشیم.

وی با اشاره به تحریم‌های اقتصادی و تحریم نفت ایران گفت: این کتاب از طریق «آمازون» در آمریکا و اروپا به فروش می‌رسد. با تولیدات فرهنگی آسیب کمتری متوجه بنیان‌های اقتصادی می‌شود ضمن آن که با معرفی ابعاد و ظرفیت‌های فرهنگی‌مان به کشورهای دیگر و حتی گردشگران و ایجاد حس نوستالژی در آن‌ها که موجب همذات‌پنداری می‌شود نقش و جایگاه کشورمان در جهان به‌گونه دیگری نمود می‌یابد.

سپس دکتر اصغر افتخاری، معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع) که نویسندگی کتاب «الگوی جنگ روانی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران» را بر عهده داشت با اشاره به محدودیت‌های حوزه چاپ و نشر آثار، حمایت‌های بیشتری از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای نشر کتاب‌های پژوهشی خواستار شد.

در ادامه این مراسم دکتر سیدجلال دهقانی‌فیروزآبادی، یکی از مترجمان کتاب «نظریه فرهنگی روابط بین‌الملل» با اشاره به این که این اثر را با همکاری «دکتر روح‌الله طالبی‌آرانی و مرتضی نورمحمدی» انجام داده است، گفت: تمامی آن‌چه در این کتاب آمده است، مطلوب ما نیست و نقدهایمان را در مقدمه اثر بیان کرده‌ایم، با این وجود ترجمه این اثر گامی را برداشته است تا به سایر ساحت‌های وجودی انسان نیز بپردازیم.

این استاد علوم سیاسی اظهار کرد: این کتاب زمنیه‌ای را ایجاد می‌کند تا از دانش کنونی روابط بین‌الملل برای پردازش دانش بومی استفاده کنیم.

دکتر محمدهادی همایون، نویسنده کتاب «تاریخ تمدن و ملک مهدوی» سخنران بعدی این مراسم بود. وی با اشاره به مغفولات حوزه‌های پژوهشی گفت: انتظار و امید دارم روزی برسد که 20 جلد کتاب تاریخ تمدنی را تالیف کنیم که برخلاف «تاریخ تمدن» ویل دورانت که انسان اولیه او از درخت پایین یا از غار بیرون می‌آید، عنوان کنیم که نخستین بشر حضرت آدم(ع) بود و بگوییم که سایر تمدن‌های بشری بدون هدایت انبیاء شکل نگرفته‌اند. 

در ابتدای این مراسم نیز مصطفی‌اسدزاده، کارشناس مجری این برنامه ضمن بیان رویکردهای پژوهشی این مرکز عنوان کرد: با وجود تالیفات و پژوهش‌های متعددی که در این مرکز انجام می‌شود، تنها آثار ارزشمند پس از طی مراحل داوری و ارزیابی فرصت چاپ و نشر می‌یابند.

در پایان این مراسم از پژوهشگران 15 اثر پژوهشی برتر پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در حوزه تالیف و ترجمه با اهدای لوح سپاس قدردانی شد. افزون بر آثار پژوهشی از پژوهشگران این حوزه نیز نظیر امیر محبیان، محمدعلی خبری، محمود شالویی، امیرعبدالرضا سپنجی، علی غلامی، عبدالله بیچرانلو، داریوش یعقوبی، حسین نوری‌نیا، محمداسلم جوادی، احمد گنجی، علی‌اکبر خادمی، سیدمحمود سامانی و شهناز شفیع‌خانی قدردانی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط