به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، سومين جشنواره هفته پژوهش صبح امروز(دوشنبه 27 آذر ماه) با حضور رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي، معاون پژوهشي اين سازمان و جمعي از نويسندگان و استادان حوزه و دانشگاه در ساختمان آرشيو ملي سازمان اسناد و كتابخانه ملي برگزار شد.
اسحاق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با بيان اينكه در سالروز اتحاد حوزه و دانشگاه بايد تفكري جدي براي بوميسازي علوم نظري و عملي در بخش حوزه و دانشگاه داشته باشيم، گفت: در دين اسلام تقليد، بدون تحقيق و پژوهش، پذيرفته نيست و ارايه الگوي مناسب اسلامي و ايراني يك ضرورت براي حوزه پژوهش محسوب ميشود.
وي ادامه داد: پژوهشگري نتيجه حس پرسشگري است و يك امر فطري است، چنانچه در دين اسلام حتي كساني براي جستوجوي علم هجرت را برگزيدند. تحقيق و پژوهش با تفحص بر مبناي فرهنگ ايراني اسلامي و نيز بومي، ميتواند آينده پژوهشي درخشاني را با سابقه ايراني اسلامي از دل فعاليتهاي فرهنگي بيرون بكشد.
صلاحي با اشاره به حديث امام علي (ع) مبني بر اين مضمون كه «صبح روشن است، براي كسي كه دو چشم بينا داشته باشد.» اظهار كرد: ممكن است ضرورت ايجاب كند كه گاهي بر واضحات هم تفكر كنيم و بينديشيم آنچه تا كنون تصور ميكرديم درست است يا نياز به اصلاح دارد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران ادامه داد: بايد انديشه كرد پژوهشهاي صورت گرفته در بخش جهان بيني اسلامي است يا جهان بيني ماترياليستي؟ و بر اساس تعيين اين مبحث با دريافت و ادراك و نه بر مبناي تقليد صرف، آن را بر اساس فرهنگ ايراني اسلامي تصحيح كرد.
وي آرشيو نسخ خطي سازمان اسناد و كتابخانه ملي را از ممتازترين بخشهاي نسخ خطي خاورميانه عنوان كرد و اظهار كرد: جهانيان در مقابل اين نسخههاي خطي گرانسنگ و عظيم از نظر كمي و كيفي سر تعظيم فرود ميآورند.
صلاحي با بيان اينكه اين سازمان وظيفه دارد با حفظ ميراث مكتوب گذشتگان و تمدن هشت هزار ساله اين مرز و بوم نگهبان و ميراثساز آثار مكتوب آيندگان شود، گفت: سازمان اسناد و كتابخانه ملي همانطور كه ميراثدار آثار گذشتگان است بايد ميراثساز آثار آيندگان و زمينهساز بروز آنها نيز باشد.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: اين سازمان وظيفه دارد رابط مناسبي ميان پژوهشگران و مردم باشد و در يك سال سپري شده مشاركت اين سازمان با 20 كشور جهان و ارتباط با 35 نفر از كاركنان كتابخانههاي اين كشورها، همكاري علمي مناسبي تلقي ميشود.
وي ادامه داد: همچنين در سطح ملي سازمان اسناد و كتابخانه ملي با حضور 63 نفر از استادان بومي كه 52 مقاله از مجموع 36 مقاله آنان در مجلههاي معتبر علمي و پژوهشي جهان پذيرفته شده است، همكاري داشته است.
صلاحي با تاكيد بر اين كه كتابخانه ملي فقط محل دريافت و تحويل كتاب نيست، گفت: سازمان اسناد و كتابخانه ملي يك مركز علمي، پژوهشي، فرهنگي و تحقيقاتي است و كار تحويل كتاب و دريافت آن به عنوان شناسنامه محل، فقط در كتابخانههاي عمومي، دانشگاهي و تخصصي پذيرفته است و اين سازمان بايد در عرصه خدماترساني هم مانند بخشهاي تحقيقاتي و پژوهشي همزمان فعاليت كند.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با اشاره به نشستهاي تخصصي در حوزههاي كتابداري، پژوهشي گفت: تا كنون 23 نشست تخصصي در حوزه پژوهش برگزار شده كه هفت مورد آن در حوزه نقد كتاب، چهار مورد در بخش كتابداري و 12 مورد درباره استراتژي و پژوهش بود.
وي با اشاره به اين كه سازمان اسناد و كتابخانه ملي در حوزه محتوايي كتاب و نگهداري از نسخ خطي در منطقه حرف اول را ميزند، عنوان كرد: 33 عنوان كتاب از مجموع 43 عنوان منتشر شده در طول يك سال در عرصه پژوهش سازمان، امري تحسينبرانگیز است.
صلاحي با تاكيد بر مجادله احسن و همراه داشتن حكمت به عنوان پشتوانه دانش گفت: پدران ما حكمت داشتند و دانايي آنان همراه با علم در رسيدن انسان به حقيقت مطلق امري انكار ناشدني است.
رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با سخت توصيف كردن دل كندن از تئوريهاي غربي كه در كارهاي پژوهشي تبديل به عادت شده، اظهار كرد: سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران آمادگي دارد تا به عنوان يك مركز علمي، تحقيقاتي و پژوهشي، براي گذر از اين مسير و رسيدن به پژوهشهاي بومي و تاليفي هر گونه خدمت را به محققان عرضه كند تا در عصر ديجيتال حرفي براي گفتن داشته باشد.
علياكبر صفيپور، معاون پژوهشي سازمان اسناد و كتابخانه ملي در این همایش با اشاره به برگزاري سه دوره از جشنواره هفته پژوهش در سالهاي 89، 90 و 91 گفت: هدف از برگزاري اين جشنواره، بررسي عملكرد پژوهشي اين سازمان و همچنين تعيين چشم انداز و برنامهريزي براي اين حوزه از سوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي است.
وي ادامه داد: سازمان اسنادو كتابخانه ملي از ميان هزار و 200 عنوان كتاب منتشر شده در دوسال اخير، فقط سه عنوان را برگزيده و همچنين از ميان بيش از 60 پايان نامه برتر، سه عنوان برتر معرفي كرده است.
صفي پور با بيان اينكه حضور علمي و تعدد آثار شركت كننده در دبرخانه اين سازمان باعث بالا بردن وجهه علمي اين سازمان ميشود، عنوان كرد: 39 همكار در بخش اسناد و همچنين 27 نفر در بخش كتابخانه و اطلاع رساني آثاري به صورت مكتوب عرضه كردند.
معاون پژوهشي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: انتشار فصلنامه ايران و اسلام بعد از 15 سال، چاپ فهرستگان نسخ خطي و همچنين انتشار بيش از 50 عنوان كتاب در نوبت چاپ و 43 عنوان كتاب منتشر شده در طول يك سال، از افتخارات اين سازمان است.
وي با اشاره به دو نهاد شوراي عالي پژوهشي اين سازمان و شوراي پژوهشكده اسناد اظهار كرد: اين هيات با دربرگرفتن استادان دانشگاه ، برگزاري جلسههاي منظم و تصويب طرحهايي در حوزه پژوهش در داخل و خارج از سازمان، تا كنون موفق ظاهر شده و 24 ساعته بودن كتابخانه ملي نشانهاي از خدمترساني به پژوهشگران از سوي كتابخانه ملي است.
در بخش ديگري از اين همايش كيومرث اميري، سردبير فصلنامه ايران و اسلام با اشاره به ويژگيهاي ايرانشناسان ايراني و خارجي تاكيد كرد: «مزيت ايراني بودن در چيست؟»، هنر ايرانشناسي را ايرانشناسان در حوزههاي مختلفي بررسي ميكنند، برخي از نام غذاهاي ايراني مجذوب ايران ميشوند، دستهاي ديگر شيفته هنر كلامي يا شعرهاي شاعران اين مرز كهن ميشوند.
وي ادامه داد: هفتهزار اسلامشناس آكادميك و بيش از 160 اسلامشناس روزنامهنگار در جهان وجود دارند كه اسلام را در بخش سنتي و مدرن بررسي ميكنند و در بخشهايي مانند مردمشناسي، اقتصاد، ادبيات، همچنين بخشهاي زيباييشناسانه چون هنر كلامي(شعر) و فرهنگ عاميانه مردم ايران به جستوجو ميپردازند.
اميري اظهار كرد: جهانيان به پنج ميليون ژن هوشمند(افراد تحصيلكرده ايران در مجامع علمي و معتبر دنيا) نگاهي ديگر دارند و ميدانند ايرانيان هميشه در عرصه علمي و پژوهش پيشتازند.
در بخش ديگري از اين همايش صادق آيينهوند، استاد دانشگاه آزاد اسلامي با توجه به رويكرد اين جشنواره با نام «محمد(ص) پيامبر صلح و رحمت» گفت: ايرانيان به عنوان يك قوم تمدنساز كه پشتوانه معرفتي بزرگي چون مكتب اسلامي دارد، هوشمندانه با انتخاب مذهب شيعه پشتيبان معرفتي بزرگي براي تمدن خويش انتخاب كردند.
آيينهوند اظهار كرد: ايران و اسلام مقابل هم نيستند و از ميان نمدنهاي متفاوت هندي، يوناني و ساير تمدنها، فقط اسلام سازگارترين تمدن با محيط زيست و بشر است.
در ادامه اين مراسم محمد مهدينژاد، معاون پژوهشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با تاكيد بر وحدت حوزه و دانشگاه گفت: دين مبين اسلام علم و دين را دو عنصر جدايي ناپذير معرفي ميكند و تاكيد دارد قرار نيست حوزه و دانشگاه جاي يكديگر را بگيرند، بلكه هدف، يكسان شدن نگاههاي اين دو نهاد است.
وي با بيان اينكه حوزه و دانشگاه بايد به تناسب نياز، كارهاي پژوهشي را ميان خود پيش ببرند، اظهار كرد: تحول علوم انساني و اقتباس آن از گنجينههاي بومي از ضرورتهاي حوزه پژوهشي در بخش دانشگاهي و حوزه است و با توجه به تفكر تغيير هندسه قدرت جهاني بايد امروز براي حل كردن چالشهاي جديد، خارج از چارچوب متداول، تفكر كرد.
مهدينژاد با اشاره به جهتگيري كتابخانه ملي در حوزه پژوهشي گفت: اميدواريم بر اساس سند راهبردي ارايه شده در بخش همكاري اين سازمان با وزارت علوم تحقيقات و فناوري و پيگيري اين سند در عمل بتوانيم در كنار توجه به خدمات، آموزش و پرورش را با اهتمام به كيفيت پيش ببریم و اين سازمان بتواند با همكاري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در بخش انتشار نشريههاي علمي، پروژهاي تحقيقاتي محققان و پژوهشگران، بخش توليد علم و بهرهوري را سرعت بخشد.
در ادامه اين همايش از فصلنامه ايران و اسلام و قرآن بصير رونمايي شد و همچنين سه تفاهمنامه از سوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي، وزارت علوم تحقيقات و فناوري و همچنين پژوهشكده فناوري اطلاعات به امضا رسيد و همچنين از برگزيدگان سومين جشنواره هفته پژوهش سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران در بخشهاي پاياننامه، كتابهاي برتر با موضوع پيامبر اعظم(ص) و همچنين كارشناسان برتر و اعضاي هيات علمي اين سازمان كه صاحب اثر بودند، تجليل شد.
دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۰
نظر شما