دوشنبه ۸ آبان ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۵
خسرو سینایی: روش حسین محجوبی در غرب «محجوبیسم» نام می‌گرفت!

خسرو سینایی در مراسم رونمایی کتاب مجموعه آثار حسین محجوبی گفت: اگر روش محجوبی در غرب بود، به نام «محجوبیسم» نام می‌گرفت. محجوبیسم فقط یک سبک نقاشی نیست، بلکه دنیا را زیباتر دیدن است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی کتاب مجموعه آثار حسین محجوبی، نقاش پیشکسوت ایرانی و همچنین افتتاح نمایشگاهی از آثار وی، عصر روز گذشته، هفتم آبان (1391) با حضور و سخنرانی بهمن نامورمطلق، خسرو سینایی، مجید سرسنگی، حبیب درخشانی، جواد مجابی، سلطان کاشفی در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. 

حبیب درخشانی در این برنامه گفت: حسین محجوبی با این‌که حضور و کار هنری‌اش در دوران مدرن اتفاق افتاده، اما پیام آثارش عبور از مدرنیته و مخالفت با آن است. 

وی افزود: ساختارهای نقاشی حسین محجوبی از یک سری بنیان‌های اصلی تشکیل شده است که یکی از مولفه‌های این ساختارها استفاده از خطوط مواج و روان و همچنین عناصری از نگارگری ایرانی است. محجوبی با این‌کار مخالفت خود را با مدرنیته ابراز می‌کند. 

این مدرس و محقق هنرهای تجسمی در ادامه با اشاره به وجوه دیگری از هنر نقاشی محجوبی گفت: حسین محجوبی در آثار خود معمولا از طیف رنگ‌های آبی و رنگ‌هایی از این دست استفاده می‌کند. این طیف رنگی، رنگ‌های بدون سایه هستند و در نگارگری قدیم ایران استفاده از این رنگ‌ها برای ساختن فضای بهشت عدنی، معمول بوده است. البته آثار محجوبی نیز گویی نمایی از بهشت عدن است. 

درخشانی گفت: مساله خط، مساله مهم دیگری در آثار استاد محجوبی است. او بدون آن‌که بر مینیاتور تاکید کند، به استادی هرچه تمام‌تر «پردازهای خطی» و «نقطه‌ای» مکاتب مختلف نگارگری ایرانی را به نقاشی خود می‌آورد. 

بهمن نامورمطلق، معاون پژوهشی خانه هنرمندان دیگر سخنران این مراسم بود. وی گفت: استاد حسین محجوبی به مدت 50 سال است که مضمون کار  روی طبیعت را دنبال می‌کند. مضمون طبیعت یکی از مضامین اصلی در هنر است که بسیاری دیگر هم به آن پرداخته‌اند. 

وی افزود: پرداختن به طبیعت توسط حسین محجوبی، یک پرداخت و یک نگاه نوستالژیک نیست، نگاه ایشان یک نگاه آینده‌نگر است. نقد جغرافیایی یا محیط زیستی نقدی است که به تازگی در جهان رشد یافته است؛ یعنی جهانیان تازه به این نتیجه رسیده‌اند که طبیعت چقدر مهم است و باید از آن پاسداری کرد. این نگاهی است که استاد 50 سال پیش به آن رسیده است. 

نامورمطلق در ادامه با اشاره به این نکته که مسوولان به حس هنرمندان اعتماد نکرده‌اند، گفت: اگر به حس هنرمندانی چون محجوبی اعتماد می‌شد، امروزه ما باید سردمدار نقد جغرافیایی می‌شدیم. بسیاری از مشکلات امروز و فردا در آثار هنرمندان قابل مشاهده است. 

نامورمطلق گفت: زندگی محجوبی با هنرش آمیخته است و این اتفاق برای هر کسی ممکن نبوده و نیست. گاستون باشلار، متفکر مشهور فرانسوی اعتقاد دارد که هر هنرمندی مضمون خاص خود را دارد و اگر به این مضمون دست پیدا کند، تبدیل به هنرمند مولف می‌شود. محجوبی مضمون خود را سریع شناخت و امروزه به عنوان یک هنرمند صاحب سبک در همه جا شناخته شده است. دانشجویان هنر و جوانان باید امثال این هنرمند را الگوی خود قرار دهند. 

معاون پژوهشی خانه هنرمندان در پایان به شهرداری تهران پیشنهاد کرد تا باغی ایرانی از آثار استاد حسین محجوبی درست کنند. 

همچنین جواد مجابی، در این مراسم سخنان خود را با ابراز خوشحالی از انتشار این کتاب آغاز کرد و گفت: ما معمولا در نمایشگاه‌ها با مقطعی از آثار هنرمندان آشنا می‌شویم، اما با کتاب مجموعه آثار می‌توان به یک سیر و نمای کلی از روند آثار هنرمند دست یافت. 

وی افزود: این کتاب در بخش‌های مختلفی تدوین شده است، اما مهم‌ترین نکته کتاب در این است که مخاطب می‌تواند به سیر  تحول کلی از آثار این هنرمند با این دیدن دوره‌های مختلف کاری‌اش برسد. 

مجابی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: حسین محجوبی روح نگارگری ایرانی را در آثار خود منعکس کرده است. مخاطب با دیدن آثار استاد محجوبی به فردای بهتر امیدوار می‌شود. همچنان‌که یکی از مهم‌ترین کارها و اهداف هنر همین مساله امیدبخشی است. 

خسرو سینایی، کارگردان سینما، دیگر سخنران حاضر در این مراسم بود. سینایی گفت: مهم‌ترین و مشکل‌ترین کاری که یک هنرمند دارد، کشف خودش است. من کیستم؟ ذهنیت من چیست؟ در کجا من در اثرم می‌توانم خودم را کشف کنم؟ اگر این پرسش‌ها را به عنوان یک اصل در نظر بگیریم، استاد محجوبی حجاب میان خود و آثارش را از میان برداشته است. 

وی افزود: هنرمند باید با هنر خود زندگی کند. همچنین هنرمند باید از هنر به عنوان ابزاری خلاق برای بهتر زیستن استفاده کند. محجوبی از آثارش لذت می‌برد و زندگی خلاقانه دارد. آثار او معشوقش هستند و او سعی دارد میان عاشق و معشوق حایلی به وجود نیاید. 

سینایی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: محجوبی با روش خاص خودش، نقاش صلح و صفاست با رعایت بزرگداشت طبیعت. این هنرمند خود روحیه سالم و امیدبخشی دارد که با آثارش به مخاطب منتقل می‌کند. اگر روش محجوبی در غرب بود، به نام «محجوبیسم» نام می‌گرفت. محجوبیسم فقط یک سبک نقاشی نیست، بلکه دنیا را زیباتر دیدن است. 

آخرین سخنران این مراسم، مجید سرسنگی مدیر عامل خانه هنرمندان ایران بود. او کلام خود را با اخلاق‌گرایی در هنر آغاز کرد و گفت: یکی از دلایل توسعه هنرهای تجسمی در ایران حضور استادان اخلاق‌گرا بوده است. 

وی افزود: هنرهایی که هنرمندانش معمولا جنجال رسانه‌ای دارند، هنرهای ضعیفی هستند. نمی‌توان هنرمند بود و شروط اخلاقی هنر را رعایت نکرد. اگر در حوزه هنرهای تجسمی امروزه آثار ارزشمندی خلق می‌شود، به دلیل حضور استادان اخلاق‌گرایی چون استاد حسین محجوبی است که این حوزه را از تعرض غوغاسالاران حفظ کرده‌اند. 

سرسنگی گفت: اگر روحیه و طبع بلند استادانی چون محجوبی به دانشجویان و جوانان منتقل نشود، ما در آینده شاهد پوسته‌ای از هنر خواهیم بود و نه جوهر هنر. من به سهم خودم از یک عمر حضور هنری پاک و غیرجنجالی استاد محجوبی تشکر می‌کنم. همه ما قدردان زحمات استاد خواهیم بود. 

مراسم رونمایی از کتاب مجموعه آثار حسین محجوبی كه به سرمايه شخصي هنرمند به چاپ رسيده است، عصر دیروز، یکشنبه هفتم آبان (1391) با حضور استادان مطرح هنر و علاقه مندان آثار این هنرمند در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. 

همچنین به بهانه انتشار این کتاب  از 7 تا ۱۴ آبان نیز در نگارخانه مرتضی ممیز خانه هنرمندان، نمایشگاهی از منتخب آثار «حسین محجوبی» ارایه می‌شود. علاقه‌مندان براي حضور در این نمایشگاه می‌توانند همه روزه از ساعت ۱۴ تا ۲۰ از این نمایشگاه بازدید کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

اخبار مرتبط

تازه‌ها

پربازدیدها