به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، هماندیشی «خدمات کتابخانهای برای کودکان با نیازهای ویژه» عصر روز گذشته دوشنبه(17 مهرماه) با حضور نوشآفرین انصاری ريیس هیاتمدیره شورای کتاب کودک، مینو رجبینیا کارشناس و پژوهشگر امور ناشنوایان و مهرناز خراسانچی ريیس کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد برگزار شد.
انصاری در ابتداي اين نشست با اشاره به 50 ساله شدن شوراي كتاب كودك گفت: امسال شورای کتاب کودک 50 ساله شد و شعار امسال آن «50 سال با خورشید کتاب برای کودکان» است.
وی ادامه داد: ما در حوزه کتاب برای افراد خاص، بهويژه كتابهاي بريل كتابشناسیهای مناسبی نداریم و در اين زمينه ضعيف هستيم. البته قرار است کتابخانه ملی سرعنوان موضوعی کودکان و نوجوانان را با همين رويكرد منتشر کند.
وي افزود: تاکنون تلاشهاي بسياري کردهایم ولی خیلی موفق نبودهایم برای اینکه نتوانستهایم به جامعه مخاطب خود نزدیک شویم. حركتهايي در مراکزی مانند كتابخانه حسينيه ارشاد صورت گرفته اما چندان به نتيجه نرسيده است، ما در شوراي كتاب كودك بالاخره راه خود را پیدا میکنیم و باید در این راه به دنبال یک مجموعه امن برویم و توصیه میکنم که در کتابخانه حسینیه ارشاد یک سازوکار پدید آید تا بر جهل و مقاومت در برابر ادبیات کودکان پیروز شویم.
اين استاد كتابداري گفت: همچنین باید در كنار بخش خدمات و ترويج در اين كتابخانه بخش پژوهش به وجود بیاید چراكه این پژوهشها مسیریاب ما خواهند بود. تحقيق، مرزي نميشناسد و بايد مكاني وجود داشته باشد تا تحقيقهاي انجام شده در ساير كشورهاي دنيا در اين بخش ساماندهی و ترجمه شود.
وي همچنين گفت: جامعه ما به ادبيات بياعتماد است و بايد در اين زمينه كمي جديتر باشيم. اگر كتابخانه حسينيه ارشاد به عنوان يك كتابخانه عمومي بتواند اين كار را پيش ببرد ميتواند به دوردستهاي ايران نفوذ كند و روح دكتر شريعتي نيز از اين اتفاق شاد خواهد بود.
خراسانچي نیز در ادامه اين نشست با اعلام آمادگي براي طرح كتابشناسي كودكان گفت: در كتابخانه حسينيه ارشاد با 25 كتابدار همکاری داريم و میتوانیم براي كودكان با نيازهاي ويژه كار كنيم.
رجبینیا ديگر سخنران اين نشست نيز با اشاره به مشكلات كودكان ناشنوا در مطالعه گفت: بخش کتابهای کودکان ناشنوا متفاوتتر از سایر بخشهای کتابخانه است. مهمترین مشکل ناشنوایان، محدود بودن گنجینه لغات آنهاست. بچههای ناشنوا سواد کافی ندارند و ما باید این بچهها را در اطرافمان شناسایی کنیم تا مهارت زندگی را از کتابهایشان بیاموزند.
وي تاكيد كرد: بايد كاري كنيم تا كودكان ناشنوا با كتاب ارتباط برقرار کنند و از آن فرار نكنند. كوتاه كردن جملات در كتابهاي ويژه اين كودكان ميتواند به آنها كمك كند جملات را بهتر بفهمند.
وي اضافه كرد: در كار با بچههاي ناشنوا متوجه شدم اگر كتابداران آنها نيز ناشنوا باشند بهتر ميتوانند با هم ارتباط برقرار كنند.
در ادامه نشست، خراسانچي درباره فعالیتهای خدماتدهي كتابخانه حسينيه ارشاد به سه گروه كودكان کمتوان ذهنی، ناشنوا و نابینا گزارشي ارايه كرد و گفت: متن چندین کتاب را روی لوح فشرده پیاده کردیم تا کودکان کمتوان ذهنی، همراه با تصویر، متن کتاب را هم بشنوند و از آن استفاده کنند.
وی ادامه داد: از سال 86 توليد كتاب بريل در كتابخانه حسينيه ارشاد براي بخش نابينايان آغاز شد و كتابهاي برگزيده ادبيات كودك را به صورت بريل و گويا تهيه كردهايم.
اين مقام مسوول همچنين درباره فعاليتهاي بخش ناشنوایان كتابخانه حسینيه ارشاد گفت: اين بخش نيز فعاليت خود را از سال 85 با پنج مدرسه كودكان ناشنوا آغاز كرده و اكنون مدارس بسياري را تحت پوشش خود دارد.
خراسانچی گفت: با کتابخانه عمومی ارومیه هم قراردادی بستهایم که طی این قرارداد کتابخانه حسینیه ارشاد در ارايه خدمات ویژه به افراد با نیازهای خاص با آنها همکاری خواهد داشت و برآنیم که این خدمات را در سطح کشوری ارايه كنيم.
در كنار برگزاري اين نشست، نمايشگاهي از خدمات كتابخانهاي به كودكان با نيازهاي ويژه برگزار شد.
سهشنبه ۱۸ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۰
نظر شما